.

.

piątek, 5 września 2014

Pyszny sernik królewski

Witam, dziś przedstawię mój sprawdzony i bardzo "ekstraśny" przepis na sernik królewski :-) Zawsze lubiłam taki sernik, kakaowe ciasto, pyszna masa. Przepis, który prezentuje ma wiele zalet, jest łatwy, szybki w przygotowaniu, pyszny i co najważniejsze-ZAWSZE się udaje, i pięknie wygląda. :-)



No to zaczynamy:


SKŁADNIKI:

CIASTO:

-3,5 szkl. mąki 
-4 jajka
-czubata szklanka cukru
-2 łyżki śmietany 12% lub 18%
-3 łyżeczki proszku do pieczenia
-3 łyżki kakao
-1 1/4 kostki margaryny

MASA SEROWA:

-ok. 1,30 kg sera białego półtłustego lub tłustego 
-5 jajek
-1 kostka margaryny
-szklanka cukru
-1 duży budyń śmietankowy lub 2 małe

WYKONANIE:

Do miski wsypujemy mąkę, cukier, kakao oraz proszek do pieczenia.



Mieszamy wszystko.

Następnie oddzielamy żółtka od białek. Do suchych składników dodajemy żółtka, śmietanę oraz pokrojoną na małe kawałki margarynę. 

Ze wszystkiego zagniatamy ciasto, troszkę to trwa bo na początku ciasto zagniata się dość ciężko, ale potem już jest super :-)



Zagniecione ciasto dzielimy na dwie równe części:



Zawijamy w woreczki i wsadzamy na około 1 godzinę do zamrażarki :-)




Teraz przechodzimy do masy serowej. Na początek należy zmielić ser, oraz oddzielić białka od żółtek. Białka dokładamy do tych 4 co nam zostały z ciasta (potem będziemy je ubijać)  :-)
Następnie do miski wrzucamy margarynę w temp. pokojowej, i cukier i ucieramy przez chwilę, następnie dodajemy po 1 żółtku i ser



po dodaniu sera dodajemy budyń

i miksujemy bardzo dokładnie, jeśli będziecie mieć suchy ser, masa może być ciężka, możecie wtedy dodać odrobinkę mleka :-)
 Na koniec ubijamy białka (4 sztuki z ciasta i 5 sztuk z masy) ze szczyptą soli. Białka delikatnie mięszamy z masą serową.

Gotowa masa powinna być gładka i wyglądać mniej więcej tak :




Dużą blachę smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą.
Wyciągamy ciasto z zamrażarki i trzemy na tarce o dużych oczkach wyrównujemy ręką i na to wylewamy masę serową



Wyrównujemy i na masę serową trzemy drugi kawałek ciasta:-) powstaje nam śliczna kakaowa kruszonka 





Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 1 godzinę. 
Po wystudzeniu polewam czekoladą , robię takie "esy floresy" :-)



Oto i nasz sernik :-)







SMACZNEGO :-)

8 komentarzy:

  1. Ten opis jest doskonały, Sprawdź proszę jakie wino do tego najlepiej pasuje

    OdpowiedzUsuń
  2. http://piotrmacias.stronazen.pl/Home/

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy zamiast margaryny moge uzyc masla ? :) margaryna jest podobno niezdrowa :) i czy cukier moze byc brazowy ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oczywiście-masło jak najbardziej :-) Dawno już wstawiałam ten przepis ale margaryne zawsze można zastąpić masłem a nawet jest to wskazane :-)Cukier brązowy też jak najbardziej :-)

      Usuń
    2. Extra ! Wielkie dzięki :) jutro wieczorem bedzie kupione :)

      Usuń
    3. Znaczy sie zrobione :D a skladniki juz kupione :D

      Usuń
  4. Dziękuję za przepis:) Uwielbiam te ciasto. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. właśnie je piekę na Sylwestra :-) Pozdrawiam

      Usuń