.

.

środa, 3 grudnia 2014

chleb ze słonecznikiem na maślance

Witam Kochani tego mroźnego, grudniowego wieczora :-) Mam nadzieję, że mija Wam miło i cieplutko.
Już tak niewiele czasu pozostało do najpiękniejszych świąt w roku, Boże Narodzenie już powoli nadchodzi:-)
Kocham te święta, ale chyba jak każdy.

Dziś chciałabym przedstawić Wam przepis na bardzo pyszny chleb.
Ogólnie wyznaję filozofię, że jeśli możemy zrobić coś sami, to róbmy to. 
W sklepach faszerują nas niesamowitymi ilościami chemii, więc jeśli możemy np. sami przygotować dżemy, powidła, pieczywo, wędliny czy nawet alkohole, RÓBMY TO. 
Takie swojskie wyroby są o niebo lepsze, zdrowsze i smaczniejsze, no i dają niesamowitą satysfakcję.

Ale dość wstępu :-) 

Chlebek z przepisu, który chcę Wam przedstawić, jest niezwykle prosty, i bardzo puszysty, delikatny i smaczny.


Jest to proste ciasto drożdżowe, ale z dodatkiem maślanki, łuskanego słonecznika.
Maślanka nadaje fajny smak i miękkość.

Z podanych składników wyszedł mi jeden spory chlebek.

No to zaczynamy:

SKŁADNIKI:

-1/2 mąki pszennej (ja używałam tortową)
-5 dag drożdży świeżych
-3/4 szkl maślanki
-łyżeczka soli
-3/4 szkl wody
-2,5 łyżki cukru
-4 łyżki oleju
- dwie garście łuskanego, posiekanego słonecznika (oczywiście można dać więcej)


Mąkę przesiewamy do miski, robimy dołek i wkruszamy drożdże, zasypujemy je cukrem i zalewamy ciepłą wodą. 

Odstawiamy na 15 minut by drożdże się spieniły. 

następnie dodajemy resztę składników, czyli sól, maślankę, olej, oraz jedną garść słonecznika.



I wyrabiamy ciasto. Ciasto musi odchodzić od dłoni, być delikatne i gładkie.

Ciasto odstawiamy na 45 minut do wyrośnięcia.
 Blaszkę smarujemy tłuszczem.

Wyrośnięte ciasto przerabiamy, formujemy bochenek i wkładamy do blaszki.
Chlebuś smarujemy mlekiem i posypujemy pozostałym słonecznikiem.

Chlebek pieczemy w  temperaturze około 170 stopni 40 minut, do pięknego zarumienienia się skórki.

Po upieczeniu jeszcze gorący chleb wyciągamy z blaszki i stawiamy np na misce, tak by odparował.

I nasz pyszny, delikatny zdrowy chlebuś gotowy. Bardzo Was zachęcam do upieczenia, bo warto:-)

SMACZNEGO!!!

3 komentarze:

  1. Chlebek smakuje wybornie :) Na stałe zagościł w moim domowym menu.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawa propozycja :) a pieczenie chleba staje się coraz bardziej popularne, wręcz modne :) sama też już mam jakieś poczynania i dokonania w tym kierunku :) jeszcze trochę i będę "ekspertem" :P bo już ciasto robię "na czuja" :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To super :-) jeśli tylko są checi to trzeba samemu piec, bo piekarnie (nie wszystkie) raczą nas głównie chemią. ten chlebus jest bardzo pyszny, nie kruszy się, ładnie się kroi. Polecam spróbować.

      Usuń