.

.

sobota, 31 stycznia 2015

Ciasto łaciate z masą serową a'la sernik gotowany -piękne i pyszne ciasto :-)

Witam Kochani tego zimowego styczniowego wieczora.
Pogoda przypomniała sobie wreszcie, że mamy zimę. Świat za oknem troszkę się zabielił :-)
Mam nadzieję, że utrzyma się trochę .

Dziś przychodzę do Was z bardzo fajnym ciastem. Nie dość, że wygląda ślicznie to jeszcze jest bardzo smaczne.
Jest to ciasto łaciate z masą serową gotowaną.
Ciasto wygląda pięknie, zdjęcia nie oddają jego urody :-)

Każdy powinien to ciasto spróbować i upiec, bo warto. 
Jeśli chodzi o przepis, znalazłam go na blogu http://znowcosupieklam.blogspot.com

No to zaczynamy :


ciasto białe:

SKŁADNIKI:

- 6 białek

- 200 g cukru

- 50 g mąki pszennej

- 150 g mąki ziemniaczanej

- 1 łyżka octu

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka odkładamy do miski, bo będą nam potrzebne do masy serowej. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, 



następnie dodajemy cukier i dokładnie miksujemy na gładką, lśniącą bezę.



 Następnie dodajemy pozostałe składniki czyli mąkę, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Całość bardzo delikatnie mieszamy.


I nasze białe ciasto jest gotowe. Teraz przechodzimy do ciasta ciemnego :-)



ciasto ciemne

SKŁADNIKI:

- 6 jaj

- ¾ szklanki cukru

- szklanka mąki pszennej

- 2 łyżki kakao

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia



Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli.

 Następnie dodajemy cukier i dokładnie miksujemy. Kolejnym krokiem jest dodanie żółtek. 
 

Wszystko chwilkę miksujemy i dodajemy mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia.


Miksujemy delikatnie, na najmniejszych obrotach do połączenia się składników.

I nasze drugie ciasto gotowe:-)



Teraz przechodzimy do przygotowania naszego łaciatego biszkopta.


Dużą blaszkę smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą. Jeśli chcecie możecie wyłożyć blaszkę papierem do pieczenia.

I zaczynamy wykładanie ciasta. Kładziemy łyżkę ciasta białego, i następnie ciemnego na przemian.Drugą warstwę tak samo, tylko na białą masę dajemy ciemną :-)








Całość bardzo delikatnie wyrównujemy.


Ciasto już w tym momencie ślicznie wygląda, a po upieczeniu to już w ogóle :P

Ciasto pieczemy około 40 minut w temperaturze 170 stopni.

Po upieczeniu wyciągamy ciasto z blaszki i studzimy.


Ostudzone ciasto dzielimy na 3 blaty.









Teraz przechodzimy do przygotowania masy serowej , gotowanej

masa serowa

SKŁADNIKI

-1 kg sera białego półtłustego (ser mielimy)

-200g margaryny

-0,5 szkl mleka

-3 kopiaste łyżeczki mąki ziemniaczanej

-3/4 szkl cukru

-2 opakowania cukru waniliowego

-6 żółtek (tych, które zostały nam z białego ciasta)



Zmielony ser dajemy do garnka.


Następnie dodajemy margarynę, żółtka


oraz cukier i cukier waniliowy.


Całość podgrzewamy na małym ogniu, i mieszamy.

Masa zacznie robić się coraz bardziej rzadsza.

Wszystko mieszamy trzepaczką, i ucieramy do usunięcia ewentualnych grudek :-)

Masa powinna być gładka jak na zdjęciu.






Następnie mąkę ziemniaczaną dodajemy do mleka, i dokładnie mieszamy.


Całość wlewamy do gotującej się masy serowej i dokładnie mieszamy, najlepiej trzepaczką.

Mieszamy do momentu aż masa zgęstnieje.







Nastepnie połowę gorącej masy wylewamy na pierwszy blat ciasta, 





wyrównujemy i przykrywamy drugim blatem. Na niego wylewamy resztę masy , wygładzamy i przykrywamy trzecim blatem.

I nasze piękne, pyszne ciasto gotowe.

Zostało nam jeszcze przygotowanie polewy i pokażę Wam fajny sposób na dekorację.

Oczywiście każdy z Was zapewne ma swój przepis na polewę, ale ja podam Wam swój.



POLEWA

SKŁADNIKI:

-1/2 tabliczki gorzkiej czekolady czyli 50g

-1/2 łyżeczki miodu

-1/4 szkl mleka

-1 łyżka margaryny

-1 łyżeczka kakao

Polewę tą przygotowuję w mikrofali

Mleko, czekoladę w temperaturze pokojowej, i margarynę włączamy na 30-40 sekund w mikrofali. Po tym czasie wszystko dokładnie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się składników i dodajemy kakao i miód.

I dokładnie mieszamy trzepaczką.

I nasza polewa gotowa. Ciasto smarujemy pędzelkiem .

I wsadzamy do lodówki żeby polewa trochę stężała.







*DEKORACJA

Gdy polewa trochę stężeje, możemy w fajny i prosty sposób udekorować ciasto:-)

Do tego celu potrzebne nam będzie troszkę cukru pudru i foremka dowolnego kształtu i wielkości.

Ja wybrałam małą foremkę w kształcie serca.

Brzegi foremki "maczamy" w cukrze pudrze i odbijamy kształt na polewie. 


 

Takie a'la pieczątki.

Fajne serduszka , fajnie wyglądają :-)








Ciasto musi poleżeć całą noc w lodówce. 
Jest pyszne i pięknie wygląda. Zdjęcia nie oddają w pełni jego uroku :-). Upieczcie bo warto :-)



















Polecam!!!   :-)


5 komentarzy:

  1. Ciasto wygląda bardzo ciekawie a Twój sposób z serduszkami - super! Jeśli mogę wyrazić (a nie urazić:) swoja opinię to wg mnie masz zbyt dużo zdjęć w poście, przez co ciężko się go przegląda. Więcej nie zawsze znaczy lepiej:) Ale to oczywiście tylko moje zdanie, z którym oczywiście możesz się nie zgodzić. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. dziekuje za opinię, spróbuję usunąć trochę zdjęć ;-D

    OdpowiedzUsuń
  3. Trafiłem na Twojego bloga przypadkiem i muszę powiedzieć, że bardzo mi się podoba :-) Bardzo fajne wstawiasz instrukcje wykonania . Jak dla mnie są bardzo pomocne bo na okreslonym etapie przygotowania mogę sprawdzać czy wszystko gra. Ciekawe zdjęcia i przpisy. Będe wpadał tu często. Pozdrawiam Bartek. p.s świetne to ciasto :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Poleca,ciacho jest pyszne, dzięki za zaproszenie, bardzo chętnie zaglądnę :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja teraz krążę po internecie i szukam oraz sprawdzam jakiś fajnych pomysłów na wypieki świąteczne. Na pewno będą u nas torty na święta , no i do tego chciałabym jeszcze upiec jakieś 2 rodzaje ciast. Myślę, że będzie to fajna opcja, ponieważ całą rodziną lubimy słodkości i na pewno pojawią się jeszcze u nas jacyś goście. Święta to po to, aby świętować, więc w tym okresie można grzeszyć, jeśli chodzi o ilość przyjmowanych kalorii. Święta już w ogóle coraz bliżej. Przygotowujecie się już? Czy jeszcze macie na to dużo czasu?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko