.

.

sobota, 10 października 2015

Ciasto marchewkowe z kremem mascarpone i marchewkowym budyniem-pyszne, wilgotne,zdrowe.

Witam Kochani tego zimnego październikowego wieczora :-)

Dni są coraz krótsze, świat zmienia barwy na złote i czerwone, rano coraz częściej pojawiają się mgły. Dni są zimne, a wieczory długie-jednym słowem jesień zadomowiła się na dobre. :-) 

Dziś przychodzę do Was z bardzo jesiennym ciastem. 
Jego głównym składnikiem jest marchewka. Ciasto jest niezwykle smaczne, wilgotne, ale tez bardzo atrakcyjnie wygląda. 
Bardzo mi smakuje i zachęcam Was do wypróbowania tego przepisu.

Ciasto składa się z 2 marchewkowych spodów, przełożonych kremem mascarpone, całość uwieńczona jest koroną z budyniu ugotowanego z soku marchewkowego z dodatkiem masła. 
Dodatkowo zrobiłam malutkie marchewki z budyniu i kremu, nadały ciastu słodkiego i ładnego  wyglądu :-) 


Ale dość wstępu sami zobaczcie :-)

SKŁADNIKI:  *przepis na dużą blaszkę (22x35)

CIASTO MARCHEWKOWE

-2 pełne szklanki startej marchewki (na małych oczkach) u mnie 5 średnich marchewek
-2 szklanki mąki pszennej tortowej
-6 jajek
-1 szklanka oleju rzepakowego
-0,5 szklanki cukru brązowego
-0,5 szklanki cukru białego
-1,5 łyżeczki sody
-1,5 łyżeczki cynamonu

KREM

-400 ml śmietany 30%
-3 łyżki cukru pudru
-250 g serka mascarpone
-1 śmietan-fix (opcjonalnie)

BUDYŃ MARCHEWKOWY

-700 ml soku marchewkowego typu kubuś -u mnie marchewkowo-jabłkowo-brzoskwiniowy 
-0,5 szklanki mleka
-2 budynie śmietankowe po 40 g
-100 g margaryny lub masła


Najpierw przygotowujemy ciasto.

Mąkę mieszamy wraz z cynamonem i sodą.

W misce jajka wraz z cukrem białym i brązowym miksujemy na gładką masę.
Następnie Dodajemy na zmianę olej-mąkę-olej mąkę. 


Na koniec dodajemy startą na małych oczkach marchewkę. Mieszamy.

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. 
Pieczemy około 35-40 minut w temperaturze 170 stopni-do suchego patyczka. 
Ciasto zostawiamy w uchylonym piekarniku na 10 minut i wyciągamy. Studzimy.
Kroimy na 2 blaty-ciasto jest wilgotne.




Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder ze śmietan-fixem. Następnie dodajemy serek mascarpone. Oczywiście śmietan-fix nie jest konieczny, ale z nim krem jest stabilniejszy i lepiej się utrzymuje :-) wiem, ze niektórzy nie lubią śmietan-fixów, więc nie ma konieczności dodawania go.

Krem wykładamy na blat ciasta.

WAŻNE- ZOSTAWIAMY 2 CZUBATE ŁYŻKI KREMU DO DEKORACJI.

Przykrywamy drugim blatem i wstawiamy do lodówki.


Do garnka wlewamy sok marchwiowy i zagotowujemy.
UWAGA mój do mnie strzelał :P

W połowie szklanki mleka rozpuszczamy 2 budynie i wlewamy do gotującego się soku, mieszamy do zgęstnienia.

Ściągamy z ognia i dodajemy do gorącej masy masło lub margarynę, miksujemy do rozpuszczenia. 
Gorący budyń wylewamy na ciasto.



UWAGA zostawiamy troszkę do dekoracji.

Ciasto wstawiamy do lodówki by całkowicie ostygło.

Potem jeśli mamy takie życzenie możemy fajnie udekorować ciasto. Ja to zrobiłam i uważam, że wygląda słodko.  :-)

Robimy małe marcheweczki na całym cieście z budyniu i kremu. ja znalazłam jeszcze resztę barwnika zielonego-efekt był jeszcze fajniejszy :-)




Bierzemy szprycę z okrągłą tylką i dajemy do niej marchewkowy budyń, robimy kropkę i przeciągamy nadając jej kształt marchewki, następnie zmieniamy końcówkę na gwiazdkę i dajemy krem i robimy rozetki imitujące natkę :-) 





Śliczne i przepyszne ciasto gotowe. 
Bardzo Wam je polecam jest idealne na jesienne dni, do kawki. 
Rozpływa się w ustach.












Polecam.
SMACZNEGO!!! :-) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz