.

.

czwartek, 18 sierpnia 2016

Bigos z cukinii

Witam Kochani

jako, że sezon na cukinię w pełni, chciałabym Wam przedstawić jeden z przepisów, które uwielbiam-bigos z cukinii.

Jak dla mnie lepszy niż klasyczny z kapusty :-) Zachwycił mnie od pierwszego razu jak go przygotowałam. 
Robi się go bardzo szybko, a produkty, które do niego potrzebujemy każdy raczej ma w lodówce. 

Jest to świetna alternatywa dla ciężkiego bigosu z kapusty.
Polecam spróbować, ja odkąd mamy sezon na cukinię robię go dość często. 
Znika bardzo szybko :-)
Polecam serdecznie

SKŁADNIKI

-2 średnie cukinie, jak mamy małe takie marketowe to trzeba dać nawet z 5 sztuk
-1 słoiczek  koncentratu pomidorowego dobrej jakości  190g 
-2 duże marchewki
-3 średnie cebule
-2-3 laski kiełbasy
-troszkę vegety
-pieprz
-papryka słodka
-3 ząbki czosnku


Cukinię trzemy na tace jarzynowej, dajemy do miski i posypujemy około 1 łyżeczką soli. Odstawiamy by puściła sok.

W osobnym dużym garnku na małej ilości oleju podsmażamy poszatkowaną cebulkę, oraz startą na tarce jarzynowej marchew. 
Gdy wszystko się troszkę podsmaży dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę. Smażymy, jeśli kiełbasa nie puści trochę soku należy podlać wodą, żeby się nie przypaliło.
Dodajemy też pokrojony czosnek.


Następnie do całości dodajemy odciśniętą cukinię, mieszamy, dodajemy koncentrat, pieprz, trochę vegety do smaku oraz 2 płaskie łyżeczki papryki słodkiej. 



Całość po dodaniu cukinii gotujemy zaledwie 3-4 minuty, tak by nie zrobiła się mamałyga. Cukinia pozostaje lekko chrupka. 

I gotowe :-) Podajemy na gorąco z chlebkiem.





Pyszne i proste danie, polecam :-)

SMACZNEGO :-)

1 komentarz:

  1. czy z cukinii to jeszcze bigos? ciekawy przepis :)
    Zapraszam do moich przepisów :) kurczak z kwiatami cukinii

    OdpowiedzUsuń