.

.

czwartek, 12 października 2017

Szarlotka przekładana z orzechami

Witam Kochani

Dziś mam dla Was coś rewelacyjnego :)
Ciasto marzenie-zawsze wychodzi,pięknie wygląda i rewelacyjnie smakuje.
Mowa  tu o szarlotce przekładanej z orzechami.
Ciasto jest wspaniałe w smaku, kwaskowość warstw jabłek idealnie komponuje się ze słodyczą warstwy orzechowej.






Ciasto zawsze wychodzi i gwarantuję Wam,że będziecie zachwyceni.
Przepis podaję na dużą blachę,bo nie ma sensu piec tego ciasta w małej ;)


SKŁADNIKI

*przepis na dużą blaszkę około 22x35 cm

 3 SPODY

-2,5 szkl mąki pszennej tortowej (szklanki 250 ml)+ trochę do podsypania
-3 jajka
-1 łyżka cukru waniliowego 
-3/4 szkl cukru
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-3 łyżki śmietany kwaśnej 18%
-200g zimnego masła lub margaryny

MASA JABŁKOWA

-1,5-2 kg jabłek
-2 galaretki cytrynowe po 75g sztuka

MASA ORZECHOWA

-200g orzechów włoskich posiekanych 
-3 łyżki cukru
-3 łyżki miodu
-3 łyżki mleka
-80g masła 


Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
Z podanych składników zagniatamy ciasto,następnie dzielimy je na 3 części i wstawiamy je do lodówki na 15 minut.


Pierwszy kawałek ciasta wałkujemy i wykładamy nim dno blaszki.
Pieczemy na  złoty kolor w temp 180 stopni-około 15-20 minut.
Tak postępujemy z pozostałym ciastem-mamy mieć 3 spody.


MASA JABŁKOWA

Obrane jabłka trzemy na dużych oczkach i prażymy na średnim ogniu  aż przybiorą kształt masy. Jeśli puszczą dużo soku trzeba go trochę odlać.



Do jabłek wsypujemy galaretki cytrynowe i wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy do rozpuszczenia się galaretek. 

Gorącą masą jabłkową przekładamy spody-spód:jabłka:spód:jabłka:spód

Ciasto pzykrywamy ściereczką i odkładamy do wystudzenia.

MASA ORZECHOWA

Wszystkie składniki masy  dajemy do garnka i wszystko gotujemy na małym ogniu do momentu lekkiego zgęstnienia i ściemnienia masy.





Ważne by nie dopuścić do powstania karmelu bo potem musielibyśmy kuć ciasto kilofem :D

orzechy wykładamy na ciasto i całość studzimy i wstawiamy do lodówki na całą noc.

Ciasto pięknie się kroi,pięknie wygląda a smakuje wręcz cudownie :)







Polecam gorąco! 
SMACZNEGO :) 

1 komentarz:

  1. Ale super ciasto,muszę wypróbować bo wygląda pięknie :)

    OdpowiedzUsuń