.

.

wtorek, 14 listopada 2017

Szarlotka przekładana z orzechami II

Witam Kochani

Dziś przychodzę do Was z trochę zmienionym przepisem na ciasto,które niedawno ukazało się na blogu . Mowa tu o szarlotce  z  orzechami. 
Przepis jest  trochę zmieniony i dzięki temu ciasto wychodzi perfekcyjnie :)

Zapraszam i polecam

SKŁADNIKI


*przepis na dużą blaszkę około 22x35 cm

3 SPODY


-2,5 szkl mąki pszennej tortowej (szklanki 250 ml)+ trochę do podsypania
-3 jajka
 -1 łyżka cukru waniliowego
 -3/4 szkl cukru
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
 -3 łyżki śmietany kwaśnej 18%
-200g zimnego masła lub margaryny


MASA JABŁKOWA

-2 kg jabłek szara reneta
-2 galaretki cytrynowe po 75g sztuka

MASA ORZECHOWA

-250g posiekanych orzechów włoskich
-2 łyżki miodu
-100g masła lub margaryny
-2 łyżki cukru pudru


Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
Z podanych składników zagniatamy ciasto,następnie dzielimy je na 3 części i wstawiamy je do lodówki na 15 minut.




Pierwszy kawałek ciasta wałkujemy i wykładamy nim dno blaszki.
Pieczemy na złoty kolor w temp 180 stopni-około 15-20 minut.
Tak postępujemy z drugą częścią ciasta

MASA ORZECHOWA 

Masło lub margarynę wraz z miodem rozpuszczamy,dodajemy cukier puder i mieszamy .
Wyłączamy ogień i dodajemy orzechy.Dokładnie mieszamy tak by orzechy pokryły się glazurą.
Orzechy wysypujemy na 3 surowy spód, wyrównujemy i pieczemy około 20-25 minut w temp 180 stopni. Wyciągamy i studzimy-orzechy leciutko stwardnieją


MASA JABŁKOWA

Obrane jabłka trzemy na dużych oczkach i prażymy na średnim ogniu aż przybiorą kształt masy. Do jabłek wsypujemy galaretki cytrynowe i wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy do rozpuszczenia się galaretek.

Gorącą masą jabłkową przekładamy spody-spód:jabłka:spód:jabłka:spód Całość ma wieńczyć spód z orzechami. Ciasto przykrywamy ściereczką i studzimy. Następnie wstawiamy do lodówki.






 Jest wspaniałe,pięknie się kroi i super wygląda :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz