Sezon truskawkowy rozpoczął się na dobre,wiec dziś lekkie,łatwe,pyszne ciasto :)
SKŁADNIKI
*przepis na tortownicę 21cm
BISZKOPT
-3 jajka
-4 łyżki cukru
-3 pełne łyżki mąki pszennej tortowej
-płaska łyżka kakao
-pół łyżeczki proszku do pieczenia
MASA PIANKOWA
-1 galaretka (dowolny smak-u mnie brzoskwiniowa)
-1 galaretka truskawkowa
-2 serki waniliowe homogenizowane po 150g
-300 ml śmietany 30%
-2 łyżki cukru
DODATKOWO
-1 galaretka truskawkowa
-200 g truskawek
Biszkopt
Białka ubijamy,dodajemy cukier,potem żółtka.
Na koniec dodajemy mąkę z proszkiem i kakao.
masę wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy i pieczemy około 15 minut w temp 180 stopni .Studzimy.
MASA
Pierwszą galaretkę (u mnie brzoskwiniowa) rozpuszczamy w 250ml wrzątku,studzimy .
150ml śmietany ubijamy z 1 łyżką cukru pudru,dodajemy jeden serek waniliowy i tężejącą galaretkę. Miksujemy i wylewamy na biszkopt,wstawiamy do lodówki na 15 minut.
Z drugą galaretką truskawkową postępujemy analogicznie.
Umyte truskawki kroimy w plasterki układamy na stężałej piance truskawkowej. Całość zalewamy tężejącą galaretką truskawkową rozpuszczoną w 300ml wody.
Ciasto wstawiamy na noc do lodówki.
I gotowe :)
Lekkie,orzeźwiające i pyszne ciasto :) Polecam
Idealne letnie ciasto, pycha! :)
OdpowiedzUsuńTeraz akurat truskawki są pod dostatkiem, to można zrobić takie sezonowe ciasto :D
OdpowiedzUsuńjak najbardziej :)
UsuńW składnikach , w masie piankowej podajesz 2 galaretki jedna brzoskwiniowa , a druga truskawkowa , osobno na truskawki proponujesz truskawkową , czyli łącznie 3 galaretki , a w dalszej części przepisu : brzoskwiniową wlać do śmietany i serka ,a co z drugą truskawkową ? trzecia galaretka /truskawkowa / idzie na truskawki .Co zrobiłaś z drugą truskawkową ?
OdpowiedzUsuń