Przepis znalazłam tu http://zmiksowani.pl/przepis/752603
Ciasto jest bardzo proste, wygląda pięknie, i smakuje rewelacyjnie.
Jedyny minus-troszkę drogie, ale warto je przygotować. Od dziś wchodzi do mojego zeszytu ulubionych ciast :-)
Ciasto składa się z kilku warstw, biszkopta, masy krówkowej z ryżem preparowanym, kremu budyniowego, biszkopta, kremu i wszystko jest posypane orzeszkami solonymi.
Całość bardzo dobrze się kroi, warstwy świetnie współgrają z sobą, ciasto pięknie wygląda i jest pyyyycha :-)
Polecam
No to zaczynamy: SKŁADNIKI NA DUŻĄ BLASZKĘ
2 BISZKOPTY:
-6 jajek
-1 szkl cukru
-1,5 szkl mąki tortowej
-2 łyżki mąki ziemniaczanej
-pół tabliczki białej czekolady
MASA:
-4 żółtka
-4 szkl mleka
-4 łyżki mąki ziemniaczanej
-6 łyżek mąki pszennej
- 6 łyżek cukru
-3 łyżki soku z cytryny
-300g masła lub margaryny
RYŻ:
-100g ryżu preparowanego
-1 puszka masy kajmakowej około 300-400g
-biszkopty można naponczować, jednak nie jest to konieczne
-trochę soku z cytryny
-trochę przegotowanej wody
-łyżka wódki
-łyżka cukru
DODATKOWO
-około 150g orzeszków ziemnych solonych
BISZKOPTY
*składniki dzielimy na pół, i przygotowujemy 2 biszkopty, czyli na jeden biszkopt wchodzić ma: 3 jajka, 0,5szkl cukru, 3/4 szkl mąki, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1/4 tabliczki białej czekolady.
Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy, dodajemy cukier, żółtka, i na koniec maki, wszystko delikatnie miksujemy. Na koniec dodajemy startą białą czekoladę, i wszystko mieszamy.
Blaszkę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Ciasto wylewamy do blaszki i pieczemy około 10 minut w temperaturze 170 stopni.
*biszkopty wychodzą dość cienkie :-)
MASA:
3 szklanki mleka zagotowujemy, 1 szklankę mleka, żółtka, mąkę ziemniaczaną, pszenną, cukier miksujemy na gładko. Wylewamy na gotujące się mleko, i gotujemy jak budyń. Studzimy.
Następnie masło lub margarynę ucieramy na gładką masę, dodajemy po łyżce zimnego budyniu, i sok z cytryny.
Masa ma być gładka i kremowa.
RYŻ:
Ryż mieszamy z masą kajmakową. Najlepiej zrobić to ręką.
Teraz przechodzimy do składania ciasta
Biszkopt ponczujemy, następnie wykładamy na niego ryż w masie krówkowej, wszystko dokładnie wyrównujemy,
na ryż wykładamy 2/3 masy budyniowej,
następnie przykrywamy drugim biszkoptem i ponczujemy go. Biszkopt pokrywamy resztą kremu i całość posypujemy rozdrobnionymi orzeszkami ziemnymi
I gotowe :-)
Ciasto jest genialne, polecam !!!
Robiłam kiedyś ciasto z preparowanym ryżem, było bardzo efektowne i smaczne. Zastanawia mnie, czemu nie upiec jednego biszkoptu i przekroić go na pół? Ja bym tak zrobiła:)
OdpowiedzUsuńOczywiście, że można upiec jeden biszkopt i go przeciąć, ja jednak wole upiec 2 razy, wtedy biszkopty są równe i płaskie :-) Jeśli chodzi o przekrawanie biszkoptów to straszna ze mnie ciamajda, zawsze kroję krzywo :-) wole wiec piec biszkopt 2 razy :P
OdpowiedzUsuńWYGLĄDA SUPER;CIEKAWY PRZEPIS;) JA ZAPRASZAM NA ''KARPATKĘ DWUKOLOROWĄ Z JEŻYNAMI '' POZDRAWIAM
OdpowiedzUsuńhttp://gotujenacodzien.blogspot.com/2015/05/karpatka-jezynowa-dwukolorowa.html
dzięki, chyba się skuszę na tą karpatkę :-)
UsuńO kurcze! Czegoś takiego jeszcze nie miałam okazji skosztować. :) Pysznie wygląda!
OdpowiedzUsuńBardzo polecam to ciacho, bo na prawdę jest pyszne, pięknie wygląda, i jest łatwe w przygotowaniu :-) Nic tylko piec i wcinać :D
Usuńsmak mega
UsuńKasiu, patrze na Twoje przepisy i na wyroby - są poprostu piękne i apetyczne! A Twój sposób pisania jest taki pogodny, radosny, prosty zachęcający do zrobienia wypieku! :):) Teraz jest kilka dni wolnych i przymierzam się do zrobienia Białego Liona. Za chwile wybieram się na zakupy i w swojej liście zakupowej mam m.in. składniki potrzebne do zrobienia tego ciasta. Pozdrawiam Cie i gratuluje z bloga :) bo jest świetny! Alicja 88
OdpowiedzUsuńWow, dziękuję za te ciepłe słowa, aż miło czytać :-) Dla takich komentarzy warto tworzyć tego bloga, dziękuję jeszcze raz :-) Mam nadzieję, że ciasto będzie smakowało, jest pyyyyyszne :D Pozdrawiam serdecznie :)
UsuńMam takie pytanie do biszkoptu nie potrzeba proszku do pieczenia? Ciasto wygląda piepięk będę go piec
UsuńWitam.Tak dla pewnosci,duza blacha to:25x35? I jeszcze kostka margaryny to 250g? No najwazniejsze dlaczego margaryna? przeciez to syf,co najwyzej mozna smarowac tym foremki.
OdpowiedzUsuńBlaszka-takie wymiary. margaryna 250g. co do uzycia skladnikow mozesz uzyc 100% masla.ja podaje przepis i skladniki jakich uzywam. Mowiac o margarynie mam na mysli jakas dobrej jakosci np kasie a nie szajs za 99groszy :) zawsze uzywam margaryn i masy sa pyszne i pieknie wychodza. pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńWitam.Dziekuje za odpowiedz.Wracajac jeszcze do margaryny to nic mnie do niej nie przekona (wystarczy poczytac co zawieraja nawet te niby najlepsze -tluszcze trans i inne takie) nie mniej przepis mi sie podoba i bede piekla to ciasto.Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńJa podaję przepis, taki według jakiego ja robiłam ciasto, przecież nic się nie stanie, gdy użyje Pani masła :-) mam nadzieję, że ciasto smakowało :-)
UsuńDzisiaj będę piekła :)
OdpowiedzUsuńDzisiaj będę piekła :)
OdpowiedzUsuńMasa wyszła bardzo tłusta. Czy można margarynę zastąpić serkiem mascarpone?
OdpowiedzUsuńHmmm masa tłusta, no cóż, pierwszy raz się spotykam z taką opinią, jest to klasyczna masa budyniowa. W oryginalnym przepisie jest taka masa, ale przecież zawsze można eksperymentować i robić według własnego pomysłu, aczkolwiek średnio wyobrażam sobie to ciasto z serkiem mascarpone, ale proszę próbować :-) Pozdrawiam
UsuńZgadzam się, że masa wyszła zbyt tłusta. Ciasto prezentuje się dobrze ale niestety nie smakują mi tego typu masy. Ewidentnie czuć samą margarynę. Ciasto jest ciężkie. Zastąpiłabym masę budyniową np. bitą śmietaną..albo lżejszym budyniem z innego przepisu.
UsuńBo lepiej dać masło niż margarynę
UsuńJa często używam masła roślinnego w kostce, Proszę spróbować naprawdę masa ma dobry smak. Powiem, że nawet lepszy niż z masła śmietankowego.
UsuńA czy do ciasta nie jest potrzebny proszek do pieczenia?
OdpowiedzUsuńnie. Biszkopt nie jest wysoki, delikatność i puszystość nadają mu białka.
UsuńDziękuję, zabieram się do pieczenia.
UsuńŻyczę powodzenia, mam nadzieję, że ciasto będzie smakowało :-) Pozdrawiam cieplutko :-)
UsuńZrobiłam ciasto na chrzest syna .wszystkim smakowało.pozdrawiamy
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę :-) również serdecznie pozdrawiam :-)
UsuńCiasto wyglada efektownie , wlasnie skonczyłam robić..Czekam z niecierpliowscia na pierwszy kęs..tylko jakos duzo tej masy mi wyszlo i nie zuzyłam całej
OdpowiedzUsuńGdzie moge dostac ten ryz?
OdpowiedzUsuńW większości sklepów spożywczych. ja np kupuje w paleo albo delikatesach centrum. to jest zwykły dmuchany ryż :)
UsuńIle czasu sobie zarezerwować? jestem początkująca, ale ciasto wygląda tak pięknie i apetycznie, że mam ochotę się odważyć :)
OdpowiedzUsuńTo nic nie szkodzi, że jest Pani początkująca. Ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu :-) Ważne by dobrze Pani wymieszała czekoladę z masą biszkoptową,wtedy biszkopt ładnie wyjdzie :-) Ciasto nie jest bardzo czasochłonne, najpierw trzeba zrobić budyń na masę i zostawić do wystygnięcia, co troszkę trwa, najlepiej zrobić go rano, a resztę robić popołudniu. Poza budyniem, myślę, że około 1 godzinka starczy :-) Życzę powodzenia, bo ciasto jest super :-)
Usuńciasto wygląda pięknie, a co do margaryny, to oczywiście jak najbardziej, ale tak jak Kasia pisała, utrzeć na puch
OdpowiedzUsuńJa zrobiłam dzisiaj :-) jeśli chodzi o masę to u mnie tłusta nie wyszła,użyłam Kasi. Jak narazie Pochlonelam dwa kawałki,jest pycha.tylko nie byłabym sobą jakbym wszystko kupiła. Orzeszki uciekły mi z głowy,ale jutro kupie i dodam. Przepis jak dla mnie na 5 :-)
OdpowiedzUsuńJa właśnie skończyłam robić ciasto, zostało mi dosyć masy, a miałam jeszcze ryż i kajmak więc zamieszałam resztę i przełożyłam jeszcze jedną warstwę, ciasto wyszło super teraz wygląda jak tort :-), coś pięknego
OdpowiedzUsuńczy ciasto po zrobieniu powinno dojść "do siebie" w lodówce? czy od razu może iść na stół? :)
OdpowiedzUsuńRaczej polecam wstawić je do lodówki na około 2-3 godzinki, a najlepiej na całą noc :-)
UsuńWłaśnie skończyłam robić ciasto z tego przepisu. Jest wspaniałe, proporcje bardzo dobre, łatwe w przygotowaniu . Dziękuję i polecam innym
OdpowiedzUsuńbardzo się cieszę, że smakowało, pozdrawiam serdecznie :-)
UsuńCiacho zrobiłam,obiecałam cioci że dam jej spróbować ......nie dotrwało haha rodzinka rozpracowała ciasto w kilka godzin-pyszne!
OdpowiedzUsuńsuper, że smakowało, bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie :-)
UsuńJest pyszne zamiast margaryny...polecam masło
OdpowiedzUsuńmożna mniej margaryny i jest ok
OdpowiedzUsuńWitam. Zbieram się z zamiarem zrobienia tego pysznie wyglądającego ciasta, mam jednak jedno małe pytanie. O jaką puszkę masy krowkowej chodzi, czy o ta duża, czy może którąś z mniejszych? Natknęłam się już na 3 wielkości tej masy dlatego wolę spytać :). Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWitam :-) oczywiście różnice w gramaturze puszek masy kajmakowej są tak niewielkie, że nie ma większego znaczenia jaką Pani doda ja dodałam puszkę 400g
UsuńWitam własnie dziś robiłam jest pyszne:) tylko jeden minus rozpada sie po pokrojeniu:(
OdpowiedzUsuńOjej... Robiła Pani dziś, i już dziś pani kroi i je...to jak ma się nie rozpadać...przecież ciasto potrzebuje czasu w lodówce żeby się zmacerować posklejać. Nie jemy od razu po upieczeniu.
UsuńDziękuje za informacje teraz bede pamietać dopiero zaczynam przygode z pieczeniem wiec ta informacja sprzyda sie napewno.
UsuńCiacho na pewno jutro będzie stabilne i pyszne :-) Pozdrawiam serdecznie.
UsuńDzis zrobilam,ale czekam do jutra żeby sie dobrze scisnelo.
OdpowiedzUsuńSuper.mam nadzieję że będzie smakować :)
UsuńRobiłam, wyszło pyszne. Zagości u mnie na stałe
OdpowiedzUsuńTu chyba ktoś zwinął z Pani bloga fotkę http://bezglutynka.blogspot.com/2017/02/bezglutenowe-ciasto-biay-lion.html
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za wiadomość. Ludzie są niemożliwi...
UsuńWitam , bardzo polubiłam Pani bloga ,a ciasto biały lion wszystkim samkowało , dopiero ucze sie piec ciastka ale z pani pszepiasmi wszystko mi wychodzi i chetnie pieke ciastka i bardzo podoba mi sie pomysł ze zdjeciami i opisaniem wszystkiego krok po kroku to mi duzo pomogło, dziekuje i pozdrawiam
OdpowiedzUsuńJa upiekłąm jeden biszkopt ale po wsypaniu mąki do ubitych białek z żółtkami, radze mieszać kopyścią dlatego iz mozliwe ze wyjdzie zakalec a tak to białka pozostają puszyste i biszkopt jeden rosnie wiekszy.
OdpowiedzUsuńplacek jako placek słodki jak.... ale mi to pasuje :D pycha ... trochę sie rozjeżdza ale smakiem nadrabia wygląd
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńO co chodzi z tą czekoladą? Pół tabliczki jest w podanych składnikach.do biszkoptu dajemy 1/4 tabliczki.Co z resztą czekolady? Chodzi o taka mała tabliczkę?
OdpowiedzUsuńProsze dokladnie czytac...wyraźnie jest napisane,że ze składników na biszkopt pieczemy dwa cienkie i równe biszkopty czyli do jednego idzie 1/4 czekolady i do drugiego tez co daje 1/2 czekolady. Jesli nie chcesz piec dwóch biszkoptów upiecz jeden i przekrój na równe dwa spody-wtedy robisz biszkopt bez dzielenia składników na pół.
UsuńWitam
OdpowiedzUsuńDlaczego nikt w prepisach nie podaje wielkosci blaszki.
Witam wielkość blaszki byla podana wyzej w koment. -25x35.
OdpowiedzUsuńNie lepiej to upiec jeden biszkopt i przekroi go na pół? bedzie prosciej i szybciej ��
OdpowiedzUsuńWitam, ja tak właśnie robię i wychodzi super
UsuńCiacho wygląda bardzo atrakcynie. Mam tylko pytanie odnośnie ryzu- czy on później w cieście mieknie i jest taki ciapowaty? Czy pozostaje chrupiący?
OdpowiedzUsuńRyż mieszamy z masa kajmakową, więc ryż siłą rzeczy musi lekko zmięknąć, ale ciapa się z niego nie robi :) Ciasto świetnie smakuje, wszystkie warstwy idealnie ze sobą współgrają :)
UsuńDziś będę piekła ,mam nadzieję że będzie tak samo smakować jak wygląda.
OdpowiedzUsuńwygląda baaaardzo apetycznie <3
OdpowiedzUsuńJakie wymiary blachy? Bede robiła na święta mam nadzieje ze wyjdzie ;)wyglada smacznie
OdpowiedzUsuństandardowa duża blacha około 25x35
UsuńCzy ciasto można przygotowac dzien wczesniej, czy lepiej na świeżo?
OdpowiedzUsuńNie rozumiem? chcesz przygotowac i w tym samym dniu jeść? przeciez ciasto powinno poleżeć, stężeć, przegryźć się. Najlepiej kroić na drugi dzień.
Usuńwspanialy przepis, dzieki
OdpowiedzUsuń