.

.

sobota, 19 lutego 2022

puszyste FAWORKI ŚMIETANOWE-idealne na tłusty czwartek+FILM

 Karnawał w pełni, a już za kilka dni tłusty czwartek. Z tej okazji zapraszam Was na pyszne, leciutkie, puszyste faworki śmietanowe. Pięknie rosną w smażeniu, przepis jest bardzo wydajny, a do ich przygotowania potrzeba niewielu składników. Koniecznie spróbujcie. Zapraszam




Zapraszam na film i mój kanał YouTube 




SKŁADNIKI 

***przepis jest bardzo wydajny, wychodzi z niego dużo faworków***

*używam szklanki 250ml*


-300g śmietany kwaśnej 18%

-1 jajko

-3 łyżki cukru

-3 łyżki roztopionego masła 

-pół łyżeczki sody

-cukier waniliowy

-2,5 szkl mąki pszennej tortowej



Do miski dajemy jajko i 3 łyżki cukru-miksujemy do połączenia. Dodajemy śmietanę-miksujemy. Dodajemy 3 łyżki roztopionego i przestudzonego masła, cukier waniliowy, sodę-miksujemy. Na koniec dodajemy 2,5 szkl mąki pszennej tortowej (szklanka 250ml) 

Zagniatamy ciasto lub wyrabiamy robotem z hakiem.

Ciasto przekładamy do folii i odkładamy na ok 15 minut do odpoczęcia.



Dzielimy je na mniejsze części i wałkujemy dość grubo. Kroimy na paski, potem paski na prostokąty. Każdy prostokąt nacinam i wywijamy jak faworki.




Na patelnię wlewamy olej, podgrzewamy go, i dajemy nasze faworki. One w smażeniu pięknie rosną, napuszają się. 

Smażymy na średnim ogniu na złoty kolor. 




Po usmażeniu dajemy na ręcznik papierowy, chociaż one nie piją oleju i nie są zbyt tłuste.



Oprószamy cukrem pudrem i gotowe.







Przechowujemy w misce np okrytej ściereczką tak by nie obsychały.

Są na prawdę pyszne, łatwe do zrobienia. 

Polecam gorąco i życzę smacznego 




5 komentarzy:

  1. Faworki wyszły smaczne, ale cisto się lepiło (musiałam dodać więcej mąki) i po upieczeniu były dość tłuste.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają pysznie. Faworki robię co rok i tylko w ten dzień. :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko