.

.

wtorek, 9 września 2025

SOS SŁODKO KWAŚNY do słoików na zimę, lepszy jak ze sklepu, idealny do ryżu,makaronu, z warzywami, ananasem, pędami bambusa+FILM

 Cześć Kochani zapraszam na przepis z serii PRZETWORY

Tym razem zapraszam Was na rewelacyjny sos słodko-kwaśny do słoików na zimę . Często kupuję taki sos, bo uwielbiam go z ryżem i kurczakiem, ten jest jeszcze lepszy jak kupny. Gęsty z pomidorów, warzyw , z dodatkiem ananasa i pędów bambusa






Warto zrobić sobie zapas, potem wystarcz tyko otworzyć słoik, podsmażyć kurczaka, ugotować ryż i pyszne danie gotowe

Na prawdę polecam i zapraszam-przepis jest rewelacyjny

Zapraszam tez na film z przygotowaniem tego sosu krok po kroku 



SKŁADNIKI

*z tych proporcji wyszło mi 9 słoików 500ml 


Składniki:

3,5 kg pomidorów 

0,75 kg cebuli

3 małe  papryki 

4 duże  marchewki

słoik pędów bambusa ok 200g (opcjonalnie)

puszka ananasa +sok 100 ml 

125ml octu 

1 szkl cukru

1 łyżka musztardy

2 łyżki papryki słodkiej mielonej

płaska łyżka curry

pół łyżki pieprzu

2 płaskie łyżki soli

2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej



pomidory nacinamy, zalewamy wrzątkiem i odkładamy na ok 10 minut



obieramy ze skórki i kroimy
ja dodatkowo zblendowałam je i część przetarłam przez sitko żeby nie mieć w sosie pestek-nie jest to konieczne


pomidory stawiamy na kuchence i gotujemy
cebulę obieramy i kroimy


cebulę dodajemy do gotujących się pomidorów, gotujemy ok 25 min na średnim ogniu 

4 duże marchewki obieramy i kroimy w słupki
z papryk usuwamy nasiona i kroimy w paseczki




marchew dodajemy do całości


ananasa odcedzamy na sitku, sok odkładamy na później, jeśli jest w plastrach kroimy 
dodajemy do sosu
dodajemy też paprykę, i dalej wszystko gotujemy 
całość mieszamy i dalej gotujemy ok 15-20 min


pędy bambusa odcedzamy i dodajemy do sosu


na koniec doprawiamy sos, dodajemy cukier, ocet,musztardę, słodką paprykę, curry, pieprz, sól

100ml soku z ananasa mieszamy 2 łyżki mąki ziemniaczanej i dajemy do sosu, mieszamy i chwile gotujemy



sos przekładamy do słoików
dajemy do garnka wyłożonego ściereczką, zalewamy do ok połowy wysokości słoików

pasteryzujemy ok 20 minut od momentu zagotowania wody, 


taki zapasteryzowany sos może stać w piwnicy nawet rok
bardzo polecam, smakuje rewelacyjnie 














1 komentarz:

  1. chcę ten sos zrobić odrazu do zjedzenia bez pasteryzacji, czy gotować dłużej w związku z tym że nie bedzie pasteryzacji?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko