Cześć Kochani, zapraszam Was dziś na bardzo łatwe i pyszne ciasto a właściwie torcik a'la charlotte.
Taki torcik jest bardzo łatwy do zrobienia, pięknie wygląda i smakuje rewelacyjnie. Na mojej działce mam jeszcze jesienne maliny, i postanowiłam zrobić coś z nimi :) I tak powstał ten torcik. Składa się z cienkiego biszkoptu dwukolorowego, kremu jasnego i kakaowego, malin i galaretki
Obtoczony jest mięciutkimi biszkoptami podłużnymi. Pięknie wygląda, super sprawdzi się na specjalne okazje czy jako ciasto do kawy, zapraszam
zapraszam też na film
SKŁADNIKI
tortownica 20cm, używam szklanki 250ml
BISZKOPT
-3 jajka
-pół szkl cukru
-pół szkl mąki pszennej tortowej ok 80g
-płaska łyżeczka proszku do pieczenia
-pół łyżki kakao
KREM
-750ml mleka
-2 budynie śmietankowe bez cukru po 40g sztuka
-150g masła
-3/4 szkl cukru
-pół łyżki kakao
GALARETKA
-750ml wrzątku
-ok 250g malin
DODATKOWO
-ok 25szt podłużnych biszkoptów
-troszkę mleka
białka ubijamy, potem stopniowo dodajemy cukier
zmniejszamy obroty i dodajemy 3 żółtka
przesiewamy mąkę z proszkiem
mieszamy delikatnie
połowę ciasta przekładamy do tortownicy 22cm
do reszty dodajemy kakao-mieszamy
wykładamy na jasne ciasto
wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i pieczemy ok 20 minut
KREM
250ml mleka, cukier i budynie mieszamy, 500ml mleka gotujemy
wylewamy na gotujące się mleko, mieszamy i gotujemy do zgęstnienia
studzimy do temp pokojowej
masło w temp pokojowej ucieramy, stopniowo dodajemy budyń też w temp pokojowej, dokładnie miksujemy do uzyskania puszystego kremu
biszkoptom obcinamy końcówkę z jednej strony na prosto, ta by wszystkie były równe
biszkopty zanurzamy w mleku i układamy dookoła biszkopta, ja użyłam większej tortownicy, można też zrobić obręcz z tekturki owiniętej folią aluminiową
wykładamy połowę kremu
do reszty dodajemy kakao-miksujemy i wykładamy na jasny krem
układamy maliny,
galaretki dokładnie rozpuszczamy, studzimy, wstawiamy do lodówki , tężejącą wykładamy na ciasto
ciasto wstawiamy do lodówki do stężenia i przegryzienia najlepiej na całą noc
przepięknie się kroi, rewelacyjnie smakuje i wygląda, bardzo polecam





Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko