.

.

sobota, 18 października 2025

Rewelacyjny torcik a'la CHARLOTTE z kremem i malinami +FILM

 Cześć Kochani, zapraszam Was dziś na bardzo łatwe i pyszne ciasto a właściwie torcik a'la charlotte

Taki torcik jest bardzo łatwy do zrobienia, pięknie wygląda i smakuje rewelacyjnie. Na mojej działce mam jeszcze jesienne maliny, i postanowiłam zrobić coś z nimi :) I tak powstał ten torcik. Składa się z cienkiego biszkoptu dwukolorowego, kremu jasnego i kakaowego, malin i galaretki

Obtoczony jest mięciutkimi biszkoptami podłużnymi. Pięknie wygląda, super sprawdzi się na specjalne okazje czy jako ciasto do kawy, zapraszam 






zapraszam też na film 



SKŁADNIKI

tortownica 20cm, używam szklanki 250ml


BISZKOPT

-3 jajka

-pół szkl cukru

-pół szkl mąki pszennej tortowej ok 80g

-płaska łyżeczka proszku do pieczenia

-pół łyżki kakao


KREM

-750ml mleka 

-2 budynie śmietankowe bez cukru po 40g sztuka 

-150g masła

-3/4 szkl cukru

-pół łyżki kakao


GALARETKA

-750ml wrzątku

-2 galaretki malinowe

-ok 250g malin 


DODATKOWO

-ok 25szt podłużnych biszkoptów

-troszkę mleka




białka ubijamy, potem stopniowo dodajemy cukier

zmniejszamy obroty i dodajemy 3 żółtka

przesiewamy mąkę z proszkiem

mieszamy delikatnie

połowę ciasta przekładamy do tortownicy 22cm 

do reszty dodajemy kakao-mieszamy

wykładamy na jasne ciasto



wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i pieczemy ok 20 minut




KREM


250ml mleka, cukier i budynie mieszamy, 500ml mleka gotujemy

wylewamy na gotujące się mleko, mieszamy i gotujemy do zgęstnienia



studzimy do temp pokojowej

masło w temp pokojowej ucieramy, stopniowo dodajemy budyń też w temp pokojowej, dokładnie miksujemy do uzyskania puszystego kremu



biszkoptom obcinamy końcówkę z jednej strony na prosto, ta by wszystkie były równe

biszkopty zanurzamy w mleku i układamy dookoła biszkopta, ja użyłam większej tortownicy, można też  zrobić obręcz z tekturki owiniętej folią aluminiową 





wykładamy połowę kremu



do reszty dodajemy kakao-miksujemy i wykładamy na jasny krem 




układamy maliny,



galaretki dokładnie rozpuszczamy, studzimy, wstawiamy do lodówki , tężejącą wykładamy na ciasto



ciasto wstawiamy do lodówki do stężenia i przegryzienia najlepiej na całą noc 

przepięknie się kroi, rewelacyjnie smakuje i wygląda, bardzo polecam 













Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko