a Dziś przychodzę do Was z bardzo fajnym przepisem na łatwy i bardzo leciutki sernik.
Przepis na tenże sernik widnieje w moim zeszycie z przepisami od wielu lat, jest niezwykle smaczny, bardzo łatwy w przygotowaniu.
Sernik jest jak pianka, rozpływa się w ustach, gorąco polecam :-)
Zapraszam też na film
Przepis na dużą blaszkę około 22x35cm
SKŁADNIKI
CIASTO
-około 180g margaryny lub masła
-4 żółtka-białka odkładamy do masy serowej
-2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
-1 szklanka mąki pszennej tortowej (szklanka 250ml)
-3 łyżki cukru
MASA SEROWA
-1 kg sera w wiaderku (ser dobrej jakości
-3/4 szkl oleju
-3 budynie śmietankowe po 40g bez cukru
-1 1/2 szkl mleka
-1 cukier waniliowy
-6 żółtek (białka odkładamy)
PIANA
-10 białek (4 z ciasta, 6 z masy )
-1,5 szklanki cukru
Wszystkie składniki na ciasto miksujemy.
Blaszkę smarujemy tłuszczem, nie wysypujemy bułką tartą.
Wykładamy ciasto. Ciasta wychodzi nie dużo, ale smarujemy blaszkę nim cieniutko. Podczas pieczenia podrośnie.
masa serowa
Żółtka ucieramy wraz z cukrem waniliowym , dodajemy ser, następnie budynie, olej i na końcu mleko, dokładnie miksujemy.
Piana
Białka miksujemy na sztywno z szczyptą soli, dodajemy 1,5 szkl cukru (można dać troszkę mniej)
Miksujemy do rozpuszczenia cukru,
Pianę dodajemy do masy serowej i dokładnie mieszamy-delikatnie.
Wylewamy na ciasto. Masa serowa jest dość luźna, ale taka ma być :-)
Sernik pieczemy około 45-55 minut w temp 170 stopni.
WAŻNE-SERNIK STYGNIE W PIEKARNIKU, NIE WYCIĄGAMY GO, BO OPADNIE.
I gotowe :-)
i jeszcze jedno zdjęcie specjalnie dla co poniektórych, którym rzekomo sernik popękał i w ogóle...mi nigdy nie pęka, wychodzi rewelacyjnie. Niebawem pojawi sie film z pieczenia tego sernika :)
banalnie proste a pyszne :-)
SMACZNEGO
Pyszny i latwy polecam
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że smakował :-) Pozdrawiam
UsuńWitam zrobiłam serniczek wyszedł pyszny,ale strasznie popekał co moge zrobic ,aby nastepny wyszedł ładny
UsuńMój pękł dlaczego
Usuńpodejrzewam, że pękł z powodu zbyt wysokiej temperatury lub zbyt bliskiego umieszczenia go przy grzałkach. Jednak ja jak piekę też mi czasem pęka. Może to też być spowodowane jego dużym wyrastaniem.
UsuńJa właśnie swój włozyłam do piekarnika robie go juz drugi raz jest taki jak na zdjęciu i bardzo dziękuję za tak łatwy i zawsze wychodzący sernik,teraz wiem że ten sernik zawsze będzie gościł na moim stole :) pozdraiam
UsuńDzisiaj zrobiłam :) Jednak to nie mój smak, za bardzo budyniowy :(
OdpowiedzUsuńJaka wielkość blaszki
OdpowiedzUsuństandardowa duża blaszka-około 22x35
Usuńczy ten ser w wiaderku był bardzo rzadki? bo kupiłam i pisało na nim homogenizowany nie wiem czy bedzie sie nadawał :-(
OdpowiedzUsuńdo tego sernika używamy twarogu białego z wiaderka, nie serka homogenizowanego. Z serka homogenizowanego wyszedłby zakalec. osobiście polecam ser z wiaderka firmy włoszczowa-sernik zawsze się z nim pięknie udaje :-) ser nie może być rzadki, musi być bardzo gęsty, twarogowy. pozdrawiam serdecznie :-)
UsuńMam dwa pytania ;) czy ciasto podpiekamy wczesniej a poziej wylewamy mase serowa ? oraz czy sernik ma stygnac przy otwartych drzwiczkach piekarnika czy zamknietych?
OdpowiedzUsuńdziekuje za odpowiedz ;)
ciasta nie podpiekamy, masę serową wylewamy na surowe ciasto.
Usuńsernik stygnie przy zamkniętych drzwiczkach piekarnika-jest to BARDZO WAŻNE, nie wolno otwierać piekarnika, bo sernik może opaść.
dziekuje za informacje :) własnie piekę ale ciasto wyszło baaaardzo rzadkie. Mam nadzieje ze coś z tego będzie.
Usuńwłaśnie dzisiaj je robiłam, a teraz stygnie w piekarniku, mnie masa serowa też wyszła bardzo rzadka... i właśnie boję się, co mnie czeka po otworzeniu piekarnika.
Usuńzrobiłam wczoraj ale nie wyszło bo rzeczywiście ser był nie odpowiedni. Kupiłam naturalny rodzinny z mleczarni kalisz i ten sie nie nadaje bo jest za rzadki. Następnym razem wyjdzie bo na pewno kupie ser który Pani napisała, w smaku był pyszny i delikatny.:-)
OdpowiedzUsuńWidzę, że przepis dla zaawansowanych, bo ktoś kto jak ja nie ma pojęcia o gotowaniu ma zgryz typu - co z budyniem. Najpierw zrobić budyń i już gotowy dać do miksowania czy wsypać go i miksować w postaci proszku
OdpowiedzUsuńDrogi Pawle,gdyby trzeba było ugotować budynie,w składnikach zapewne pojawiło by się też mleko, i na pewno napisałabym by budyń ugotować i ostudzić-takich info nie ma. W przepisie wyraźnie jest napisane, że dodajemy "budynie" a nie budyń,czyli proszek a nie ugotowany budyń. Przepis zdecydowanie nie jest dla zaawansowanych,jest prosty, polecam i życzę udanych wypieków :-)
UsuńDziękuję za odpowiedź. Kwestię budyniu zapamiętam na przyszłość. Dla mnie każdy przepis bardziej skomplikowany niż zagotuj wodę jest trudny, gdyż jestem jak ten facet dla którego przepis zaczyna się od "Z lodówki weź 10 jajek, połóż na stole ocalałe 7. Wytrzyj podłogę, a następnym razem uważaj."
UsuńWłaśnie próbuję zrobić ten sernik i po wstawieniu do piekarnika stwierdzam, że dałem za małą formę i już się boję czyszczenia. Teraz też zastanawiam się czy piekarnik powinien być na obu grzałkach, czy tylko na górnej/dolnej. Ewentualnie z termoobiegiem
haha :-) Spoko, jestem tu po to by odpowiadać na wszelkie wątpliwości :-) Sernik proszę piec na grzaniu góra dół ,bez termoobiegu.
UsuńI ważne-nie otwierać piekarnika przy pieczeniu, jak również po upieczeniu,sernik stygnie w piekarniku.
Czyli dobrze założyłem, że góra i dół. Czas pieczenia minął. W przepisie wyczytałem informację o tym, że nie wolno otwierać piekarnika, żeby sernik wystygł. Tylko nigdzie nie znalazłem informacji ile powinien stygnąć
Usuńhmmm no cóż...ile powinien stygnąć...odpowiedź jest prosta=aż będzie zimny :D
UsuńTylko jak sprawdzić czy jest zimny bez otwierania piekarnika? ;)
UsuńW każdym razie po powrocie z zakupów i otwarciu piekarnika okazało się, że sernik bardzo ładnie wyrósł. Smakował też świetnie.
Tak więc skoro ja dałem sobie radę z tym sernikiem to znaczy, że każdy może go zrobić.
Na koniec rada dla facetów. Zanim zaczniecie wykombinujcie jak wyczyścić potem piekarnik. Ja w każdym razie po 2h czyszczenia poddałem się do czasu znalezienia mocniejszych środków
Dzis pieklam ten sernik .pycha
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że smakował:-)
UsuńWitam
OdpowiedzUsuńCzy do masy serowej można dodac brzoskwinie???
Witam. raczej bym nie dawła ponieważ masa serowa jest dość luźna i opadną na dno. Aczkolwiek zawsze można spróbować poeksperymentować:)
OdpowiedzUsuńA czy moze byc olej kujawski?
OdpowiedzUsuńciężko mi powiedzieć, ale myślę, że może być. Ja jednak zawsze robię z oliwą dobrej jakości :-)
UsuńMoże być! Ja piekłam już dwa razy i wyszedł pyszny:)
UsuńSiedzi w piekarniku ciekawe czy się uda
OdpowiedzUsuńJak ustawić piekarnik?Dół czy dół-góra?
OdpowiedzUsuńDół-góra bez termoobiegu
OdpowiedzUsuńWitam, proszę o informację, czy budynie mają być z cukrem, czy bez cukru?
OdpowiedzUsuńBudynie mają być bez cukru ponieważ do piany z białek dajemy cukier 1,5 szkl :)
UsuńBardzo dziękuję. Spróbuję zrobić na Wielkanoc. Pozdrawiam
Usuńtakiego sernika jeszcze nie pieklam ale napewno upieke na swieta dziekuje
OdpowiedzUsuńtakiego sernika jeszcze nie pieklam ale napewno upieke na swieta dziekuje
OdpowiedzUsuńTeż zrobiłam z moim misiem i teraz czekamy, aż się upiecze :) Mamy piekarnik gazowy i trochę się boimy o efekt, ale mamy nadzieję, że będzie pyszne :) Mojemu misiowi już cieknie ślinka i burczy mu w brzuszku. Dziękujemy za przepis. :)
OdpowiedzUsuńwitam ,
OdpowiedzUsuńa co jezeli mam zwykly ser tlusty nie z wiaderka, wyjdzie cos z tego ??
nie sądzę, ponieważ jest to przepis na sernik z sera wiaderkowego
Usuńze zwykłego sera też wyjdzie i też jest dobry - próbowałam :) Nie polecam też serka z biedronki w wiaderku Vitalea ( nie wiem czy poprawnie napisałam) bo jest za rzadki i sernik nie trzymał się kupy, wszystko się rozłaziło. Wyprubuję p. Katarzynki bo bardzo ładnie się trzyma a wygląda tak kusząco i smakowicie
UsuńWitam. A waniliowy budyń nie byłby lepszy? ??
OdpowiedzUsuńMoże Pani dodać jaki Pani chce, ja dodaję zawsze śmietankowy :-)
UsuńWitam
OdpowiedzUsuńCzy zamiast oliwy można dodać maslo? Jeśli tak to ile. Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt
Nigdy nie robiłam tego sernika z masłem i raczej nie polecam, istotą tego ciasta właśnie jest oliwa. Oczywiście może Pani eksperymentować i zmieniać składniki, ale nie uzyska Pani wtedy ciasta z przepisu i zdjęć. Pozdrawiam I życzę Wesołych Świąt!!!
UsuńTego ciasta na dnie wychodzi chyba za mało. ..
OdpowiedzUsuńNie wychodzi za mało, ilość ciasta jest odpowiednia do cienkiego pokrycia blaszki o wymiarach 22x35cm czyli standardowej dużej blaszki. Ciasta smarujemy cienko, ono podczas pieczenia ładnie podrośnie. Prosze zaufać przepisowi :-) Wszystko wyjdzie idealnie :-)
UsuńWłaśnie się piecze; ) duży się zrobił i zaczyna pękać. .. na zdjęciu widzę ze Pani jest gładki. ...
OdpowiedzUsuńjutro bede probowac :)....jesli sernik stygnie w piekarniku tzn nawet go nie otwierac ??
OdpowiedzUsuńTak, nie otwieramy piekarnika, bo sernik może opaść, zostawiamy w piekarniku do momentu aż będzie letni, lub lekko ciepły, na pewno będzie smakował, pozdrawiam :)
UsuńPILNE. Witam jaką konsystencji powinna mieć masa serowa przed dodaniem białek? Bo u mnie jest zupa... mialam twaróg sernikowy hanusi z mlekovity.
OdpowiedzUsuńTaka jak na zdjeciach.raczej masa nie powinna byc jak zupa.nigdy nie uzywalam tego sera.zawsze robie z sera firmy wloszczowa.niech pani dodaje bialka.ciasto najwyzej bedzie pieklo sie dluzej.prosze nie otwierac piekarnika bo opadnie.
Usuńwitam, właśnie wstawiłam sernik do piekarnika ale masa mi wyszła niezbyt gęsta wszystko zrobiłam tak jak w przepisie boję się że mi nie wyjdzie:(
OdpowiedzUsuńjeśli postępowała Pani według przepisu to wyjdzie na pewno. Masa nie jest gęsta.
UsuńBożena
OdpowiedzUsuńInteresuje mnie kwestia zapachu oliwy, czy jej nie czuć w cieście?
Nie.oliwa nie jest wyczuwalna.
UsuńBożena
OdpowiedzUsuńDziękuję za odpowiedź. Zabieram się do pracy. O rezultatach poinformuję. Mam nadzieję, że sernik będzie wyśmienity. Wypróbowałam już kilkadziesiąt przepisów i żaden nie był doskonały.
Mam nadzieję że sernik będzie smakował :) pozdrawiam serdecznie
UsuńNajlepszy sernik na świecie. Zawsze wychodzi. Dziękuję
OdpowiedzUsuńbardzo się cieszę :-)
UsuńSernik wyśmienity cała rodzina go robi jest przepyszny.zakochałam się w tym przepisie.
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, też go często robię, jest szybki, i bardzo pyszny :-)
UsuńUpiekłam dziś ten sernik i niestety to nie to. Wszystko szło dobrze do czasu wyłączenia piekarnika. Nie otwierałam drzwiczek, ale i tak sernik opadł. Ciasto na spodzie wyszło mi jakieś przetłuszczone, chociaż dałam wszystko tak, jak w przepisie. Smak sera - kwestia gustu, jak dla mnie mało serowy, raczej smakuje jak budyń. Wyglądem, wysokością i konsystencją przypomina ptasie mleczko, a to chyba nie o to chodziło. Absolutnie nie chcę krytykować przepisu, ale jestem zwyczajnie zawiedziona, że nie wyszło i zastanawiam się czemu, bo patrząc na zdjęcia Pani sernik wygląda naprawdę zachęcająco. Użyłam sera Włoszczowa i robiłam dokładnie tak, jak w opisie, a tej masy serowej wyszło mi tak dużo, że nie zmieściło mi się na dużej blaszce, więc byłam pełna optymizmu, że będzie dobrze. W piekarniku ser pięknie wyrósł, ale co z tego, jak po kilku minutach od wyłączenia grzania opadł.
OdpowiedzUsuńcóż...smak sernika to kwestia gustu. Ja piekę go często i wszystkim bardzo smakuje. Zresztą chyba nie trudno się domyślić,że jeśli do masy serowej dajemy 3 budynie to ich smak będzie wyczuwalny. Czemu sernik opadł, nie mam pojęcia. Mi nigdy nie opada. Zawsze wychodzi wysoki i puszysty jak na zdjęciach. Jego konsystencja jak najbardziej ma być podobna do ptasiego mleczka. Zresztą po wyłączeniu grzania sernik po prostu musi troszkę opaść. To normalne. Jednak mimo, ze troszkę opada to nadal jest wysoki. Mam nadzieję, ze znajdzie Pani odpowiadający swoim smakom przepis, i szkoda, ze mój nie sprostał Pani oczekiwaniom, zwłaszcza, że kurcze uwielbiam ten sernik.
UsuńWitam wszystkich , Moi drodzy szkoda tylko robic sobie koszty ,ten sernik nie uda sie jezeli wasz piekarnik posiada funkcje chodzenia piekarnik ,bo po wylaczeniu grzania automatycznie zalacza sie wentylator chlodzenia .Niektore piekarniki taka funkcje posiadaja ,sa dla bezpieczenstwa wmontowane szczegolnie w piekarnikach pod zabudowe...pozdrawiam
OdpowiedzUsuńKurcze, nie wiedziałam że takie piekarniki są. Jeśli jest tak jak piszesz, to owszem potwierdzam, sernik może nie wyjść. Taki wentylator zapewne powoduje szybkie zmniejszenie temperatury w piekarniku co może powodować opadnięcie sernika.
Usuńczy mozna wstawic foremke to wiekszej foremki z woda tak jak sernik wiedenski zeby nie popekal??? Dziekuje.
OdpowiedzUsuńszczerze nie mam pojęcia, ponieważ nigdy tak nie robiłam :-)
UsuńWitam Pani Katarzyna.
OdpowiedzUsuńMam pytanie, czy oba przepisy na sernik można ze sobą zmieszać? Tzn. masę serową zrobić z tego przepisu a wykończenie kruszonką i kakaowy spód z poprzedniego.
dziękuję za odpowiedż :)
Nie wiem czy bym ryzykowala.Spod jak najbardziej moze być ale masa serowa wychodzi tu dość luźna dlatego kruszonka podczas pieczenia migłaby utonąć. jeśli byłaby pani zainteresowana polecam sernik królewski-prosze w wyszukiwarce przepisow na blogu wpisać "sernik królewski"i sobie zobaczyć przepis-jest przepyszny polecam :)
OdpowiedzUsuńWidziałam go bardzo mnie zachęcił ale nie mam maszynki do mielenia i nie mam jak zmielic sera :( a w tamtym przepisie tak wlasnie jest.. :(
UsuńWidziałam go bardzo mnie zachęcił ale nie mam maszynki do mielenia i nie mam jak zmielic sera :( a w tamtym przepisie tak wlasnie jest.. :(
Usuńmożna se utrzeć blenderem lub przepuścić przez praskę :-)
UsuńDzieki ! Utre blenderem w takim razie :) praski tez nie mam :D od niedawna na swoim :D
Usuńno to klops...komentrze czytam w momencie kiedy sernik siedzi w piekrniku...moj piekrnik tez m funkcje chlodzeni...wiec obawiam sie ze bedzie klapa...a pieke go na na 14 osobowa wigilie..to bedzie jedyny sernik...albo i nie bedzie..
OdpowiedzUsuńSernik ok, nawet bardzo ok jedynie polecam dodać cukru do masy serowej ☺
OdpowiedzUsuńPrzeciez do masy serowej dodajemy bialka ubite z 1,5 szkl cukru ta ilość jest wystarczajaca.
UsuńA mogą być dwa budynie czy trzeba dać 3 opakowania
OdpowiedzUsuńraczej polecam trzymać się przepisu,ewentualnie jeden budyń zastąpić mąką ziemniaczaną
UsuńA ile tej maki zamiast jednego budyniu?
UsuńUwielbiam serniki,więc na 100 proc.,wypróbuję i polecę koleżankom
OdpowiedzUsuńSuper,mam nadzieję że wyjdzie bo ten sernik często bywa kapryśny ale jest pyszny :-)
UsuńNie rozumiem kwestii z budyniem, ugotować czy wsypać proszek? Wiem, że wyjaśniała Pani tę kwestię wcześniej, ale z Pani postu nie mogę wywnioskować jaki ten budyń ostatecznie dodać;/
OdpowiedzUsuńZapewniam Panią,ze tak istotny element jak ugotowanie budyniu byłby wspomniany w przepisie .Zwłaszcza,że jest napisane iż dodajemy BUDYNIE a nie budyń. Czyli jeszcze raz - dodajemy budynie w postaci proszku...
UsuńWitam serdecznie. Dziękuję za to że pani jest. Wszystkie przepisy dokładnie opisane ile gdzie z czym po co i dlaczego. Wypróbowalam już wiele przepisów i ciasta wychodzą perfekcyjnie i pyszne. A sernik? Mmmmmm Moje dzieciaki i mąż zachwyceni. Podziwiam i gratuluję pasji. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńdziękuję jest to jeden z najmilszych komentarzy jakie miałam okazję czytać :-) Bardzo Pani dziękuję za tak wspaniałe słowa :-) Dla takich warto to robić :-) Pozdrawiam serdecznie
UsuńChce dodac ze wazne w przepisach jest to aby produkty mialy temperature te sama tzn,pokojowa ,W wypiekach to jest wazne ,dziekuje za przepis,Czasami jakis przepis wyjdzie dobrze po upieczeniu i tego sie trzymajmy.Jakosc produktow tez jest wazna w cukiernictwie,Pozdrawiam Jadwiga.
OdpowiedzUsuńoczywiście. Napisałaś bardzo mądry komentarz za który bardzo dziękuję :-) Wiadomo,że im lepszy produkt tym lepszy wypiek :-)
UsuńSernik zawsze troche opada bo wyparowywuje z niego woda,która znajduję się w twarogu.Wiem co pisze bo jestem cukiernikiem
OdpowiedzUsuńTak. Sernik nigdy nie pozostaje taki jak po wyjęciu z piekarnika,zawsze opada,bo wychodzi z niego powietrze,para. Jednak ten sernik mimo tego,że troszkę opada i tak zostaje dość wysoki i puszysty :-) Pozdrawiam
UsuńRobiłam go wielokrotnie,zawsze wychodzi jest pyszny
OdpowiedzUsuńteż tak uważam :-)
UsuńCiekawość pali jaki mój będzie bo właśnie wskoczył do piekarnika :-)
OdpowiedzUsuńWłasne zrobiłam upiekłam siedzi w piekarniku jutro zobaczę co z tego wyszło. Lubię piec ciasta ale sernik to moja pięta Achillesa!!! Ten mało mi z blaszki nie wypłynął ale nie choć rósł powoli do góry z cztery cm ponad blaszkę i nie wyleciał jestem ciekawa jak będzie wyglądał jutro rano !!
OdpowiedzUsuńWygląda super smakuje super noc spędził w piekarniku WESOŁYCH ŚWIAT
OdpowiedzUsuńbardzo się cieszę, że sernik się udał i smakuje :-) Pozdrawiam i życzę wesołych świąt :-)
UsuńA mi wychodzi zawsze,z kazdego twarogu i z wlaczonym wentylatorem;-)
OdpowiedzUsuńWitam zrobiłam ten sernik wyrósł pięknie super przepis :-) ale było w nim czuć oliwę z oliwek. I to dość mocno poleci mi Pani jakiś zamiennik? Pozdrawiam Ania
OdpowiedzUsuńpiekę go zawsze z oliwą i nigdy jej smak nie jest wyczuwalny. Polecam kupić oliwę dobrej jakości. Ewentualnie można spróbować olej rzepakowy
UsuńCzy ta ilość margaryny do ciasta czyli 200g to nie za dużo. Czy ciasto nie będzie za rzadkie
OdpowiedzUsuńnie będzie za rzadkie, ono jest wręcz gęste. Oczywiście margarynę można zastąpić masłem
UsuńCzy rozmiar blaszki liczy się na dnie czy na górnych bokach
OdpowiedzUsuńna dnie :)
UsuńCzy przed dodaniem masy serowej mogę chwilę podpiec spód? Jeśli tak to ile minut? Ostatnio robiłam tak jak w przepisie i było na pół surowe.
OdpowiedzUsuńJa nigdy nie podpiekam ale skoro pani wyszedl surowy to moze pani podpiec
UsuńIle minut tak mniej więcej?
UsuńTen spód jest bardzo cienki ciasto pieczemy prawie godzinę i sernik dodatkowo stygnie w piekarniku. na prawdę nie wiem jakim cudem jezt surowy.mam nadzieję ,że piecze Pani na grzaniu góra-dół. jak cos to może pani podpiec spod 10minut.
UsuńWierzch jest brazowy a u mnie nie
Usuńto chyba logiczne ,że w takiej sytuacji pieczemy dłużej. Każdy piekarnik jest inny. 55 min w 180 stopniach to chyba wystarczający czas by ciasto się zarumieniło,zwłaszcza że stygnie w gorącym piekarniku.
UsuńMoje cuasto nie jest jak ptasie mleczko jest zbite czy to wina sera
OdpowiedzUsuńNie wiem.ma pani wszystko napisane w przepisie-jak robic ciasto krok po kroku,jaki ser jest najlepszy.widocznie ten sernik panią przerósł...na przyszłość proponuję coś łatwiejszego i mniej wymagającego.
UsuńWitam. Czy próbowała Pani robić ten sernik z rodzynkami? Zastanawiam się czy nie opadną na dno.
OdpowiedzUsuńBardzo dobry sernik, ale gdy pierwszy raz go piekłam to ciasto było częściowo surowe, więc kolejny raz podpiekłam je i wyszło ok. Dzisiaj robię sernik po raz kolejny, użyłam sera president gdyż jest to bardzo dobry ser pod warunkiem, że nie jest z promocji . Dzięki za przepis
OdpowiedzUsuńPrzepyszny piekę go już drugi raz teraz na święta polecam!
OdpowiedzUsuńSuper. Bardzo się cieszę,że sernik smakuje :) też go piekę na święta :)
UsuńChciałam zapytać o masę z piany. Z ilu białek ją ubijać? Z 10 czy 4 bo się pogubilam...
OdpowiedzUsuńJest napisane,że "10 białek-4 z ciasta 6 z masy" co tu jest niejasnego?
UsuńCzy blaszka musi byc wysmarowana tluszczem? nie mozna na papierze do pieczenia?
OdpowiedzUsuńSernik wyszedł super mimo tego, że użyłam innego serka z wiaderka (President).
OdpowiedzUsuńWitam - serniczek robiłam 1 raz, poprostu rewelacyjny. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńSuper, bardzo się cieszę, że smakował :) Pozdrawiam cieplutko :)
UsuńWitam, czy białka ubijamy z cukrem pudrem czy ze zwykłym?
OdpowiedzUsuńze zwykłym cukrem, gdyby chodziło o puder-napisałabym o tym. Ważne jest by białka miksować z cukrem do jego rozpuszczenia. Polecam drobny cukier do wypieków.
UsuńZrobiłam ten sernik na wigilię ale niestety byłam zawiedziona ponieważ będąc w piekarniku bardzo ładnie wyrósł ale po wystygnieciu i wyciągnięciu opadł i już nie był taki jak na Pani zdjęciu. Nie wiem dlaczego tak się stało 🙁🙁🙁
OdpowiedzUsuńMusiała Pani coś źle zrobić, nie stosować się do przepisu. Może Pani nie dokładnie rozmieszała cukier, nie rozpuścił się dobrze, może wyciągnęła Pani go za wcześnie, on musi stygnąć w piekarniku. Ja zawsze robię go tak jak pokazuję i zawsze wychodzi piękny i wysoki.
UsuńPierwszy raz wyszedł mi sernik, był pyszny i leciutki. Piekłam go wieczorem wiec zostawiłam do rana w piekarniku i był super. Dziękuje za przepis z którego wreszcie wychodzi mi sernik. Drugi raz jak piekłam to już kombinowałam, dodałam do spodu trochę kakao a do samej masy pokrojone w kostkę brzoskwinie z puszki, a na wierzch posypałam trochę wiórków kokosowych i serniczek też mi super wyszedł:). Robiłam z sera Piątnicy i też wychodzi, jak ktoś by nie mógł dostać sera z przepisu. I dałam normalny olej bo akuratnie nie miałam w domu oliwy. Jeszcze raz dziękuje za przepis i na pewno będę tu zaglądać.
OdpowiedzUsuńBardzo sie cieszę :) Jak widać można :) Super, ze sernik wyszedł i smakował :) Pozdrawiam cieplutko i serdecznie zapraszam :)
UsuńSerniczek pycha polecam gorąco. Piekłam go po raz pierwszy i wyszedł super.
OdpowiedzUsuńPo półgodzinnym pieczeniu już się ładnie zezłocił aż się obawiałam czy się nie przypali a otwierać nie można. Wyrósł jakieś 2-3 cm ponad blachę a miałam bardzo dużą, tylko spód jakiś troszeczkę bledziutki wyszedł. Piekłam 50 minut w 180 stopniach i zostawiłam na noc do wystygnięcia, a ser miałam jakiś sernikowy nie z Włoszczowej. Mój mąż stwierdził, że sernik jest za dobry dla gości i sam go zje!
Bardzo się cieszę, ze serniczek wyszedł i smakował :) Pozdrawiam i zyczę wesołych swiąt :)
Usuńno to poszedł do piekarnika za godzinkę zobaczymy :)
OdpowiedzUsuńjak długo musi być w piekarniku po pieczeniu ?
aż ostygnie
UsuńUpiekłam, wyszedł super 👌 a smak och. Dodałam skórkę pomarańczową i zapach migdałowy a do ciasta cytrynowy. Zamiast oleju, 3/4 masła i mąki 1 i 1/2 szklanki. Ciasto podpiekłam, urosło na 2 cm. Sernik równiutki, polałam czekoladą, posypałam wiórkami kokosowymi i skórką z pomarańczy własne. Dzięki za przepis, b~dę korzystać 🥰
OdpowiedzUsuńCieszę sie, ze wyszedł, jak widać przepis jest ok, ale i tak pewnoe osoby bedą chrzanić, że nie wychodzi. Też piekłam go na sylwestra, pyszny jest, jeden z moich ulubionych :)
UsuńOoo ja też muszę spróbować nastepnym razem podpiec wczesnuej ciasto. U mnie pierwsze kawalki z brzegu ciasto idealne, ale na środku zbyt wilgotne i rozwalające się :(
UsuńMimo wszystko serniczek puszysty, delikatny, taki piankowy :) przepis sobie zachowam :)
Hmmm a może poprostu w moim piekarniku musiałabym kilka minut dłużej piec?
UsuńMarny ze mnie cukiernik - mąż zawsze chwali, że dobre...no ale jak 2 letnia córka mówi "pyśne ciacho" to znaczy, że warto piec ��
MASAKRA jeszcze nigdy tak mi nie popekal zaden sernik ... nie dzieki mnie teraz ze nie wstawilas zdjecia calej blachy! Az sie boje to kroic jest jak galareta
OdpowiedzUsuńTak się składa, że piekłam go na sylwestra, niebawem pojawią się nie tylko zdjecia CAŁEJ BLACHY a NAWET FILM. i mi ten sernik absolutnie nie pęka. On musi poleżeć w lodówce. Piekłąm go według proporcji i przepisu na blogu by sprawdzić czy czasami czegoś nie pomyliłam, ale nie, wyszedł idealny, leciutki i nie popękał. Także radzę nie brac sie za pieczenia jak sie nie ma o tym pojęcia...
UsuńJak zrobić na mniejszą blachę
OdpowiedzUsuńzmniejszyć proporcje, polecam zrobić z 2/3 porcji jeśli będzie to blaszka około 25x25cm, jak mniejsza to z połowy składników
UsuńNa początku pieczenia pięknie wyrósł, prawie wylewał sie z blaszki po wyłączeniu piekarnika opadł ( nie otwierałam piekarnika) :(
OdpowiedzUsuńSernik zawsze minimalnie opadnie, ale jeśli opadł bardzo, to coś musiało być źle zrobione. Czy piana została dokładnie ubita, aż do momentu rozpuszczenia cukru? Ona musi być bardzo gęsta, to jest najważniejsza kwestia i mówię o tym na filmie i piszę tutaj. Ten sernik wychodzi i nie powinien opaść. Ludzie mi piszą komentarze i wiadomości, że wychodzi super
UsuńWitam ,robiłam według przepisu 2 razy wyszedł super ,ostatnio mi nie wyszedł w środku był surowy ,teraz robię go po raz 4 sprawdzam patyczkiem do szaszłyków i jest mokry .Jest już 20 min dłużej .Mam nadzieję że będzie ok.
OdpowiedzUsuńWitam
OdpowiedzUsuńCzy może być serek waniliowy President 1kg w wiaderku?
Raczej nie polecam. Normalny ser w wiaderku.
UsuńPyszny, zastępuje moje dotychczasowe przepisy na sernik🙂🙂🙂
OdpowiedzUsuńDzień dobry Pani Kasiu Kasieńko Imienniczko Moja pozdrawiam Panią serdecznie odzywam się w takiej sprawie wczoraj zrobiłam sernik z wiaderka z przepisu Pani muszę powiedzieć wypływał mi z blaszki ale to moja wina bo wzięłam blachę otwieraną a nie bez otwierania i kupiłam twaróg Presidend
OdpowiedzUsuńBo jaką blaszkę Pani użyła do tego placka otwieraną czy nie otwieraną bo to dla mnie ważne zbliżają się urodziny Naszego Syna 4 Grudnia 2022 i bym chciała zrobić ponownie jedno już wiem nie użyję blaszki otwieranej
OdpowiedzUsuńPani Kasiu jaką blachę użyła Pani otwieraną czy nie otwieraną bo jest to bardzo ważne dla mnie bo zbliżają się urodziny Naszego Syna 4 Grudnia 2022 i bym chciała zrobić ten serniczek ponownie
OdpowiedzUsuńBędę bardzo wdzięczna Pani za szybką odpowiedź pozdrawiam serdecznie Panią życząc miłej Niedzieli ADWENTOWEJ
OdpowiedzUsuńPrzepis super,sernik wyszedł rewelacyjnie,troszke zmodyfikowałam bo dodalam 1,5kg sera a zamiast budyniu gotowy serfix no i do pieczenia w piekarniku na dole postawiłam blaszkę z wodą, sernik nie opadł ani pół centymetra i nie popękał. Wyszedł puszysty, bielusieńki,wyglądem przypomina sernik na zimno a tylko dlatego że góra tez po upieczeniu była bielutka a nie przypieczona.Przepis petarda-dziekuję.
OdpowiedzUsuńWitam
OdpowiedzUsuńDzisiaj upiekłam ten sernik. To był debiut w nowiutkim i jeszcze niewyczutym piekarniku. Studziłam w piekarniku, ale uchylonym i krótko po wsawieniu do pieca otwieram, bo zapomniałam o rodzinach a rodzynki być muszą.
Wyszedł rewelacyjnie!!!!!!
A następny zrobię z sera waniliowego z biedry.
Pozdrawiam
Witam przepis rewelacyjny, chciałabym upiec go tym razem z rodzynkami . Jak je przygotować, ile ich dać aby nie opadły. I co ważne czy nie zepsuje się jego boski smak?
OdpowiedzUsuńTen sernik to porażka, pieklam go już dwa razy z myślą że może coś źle zrobiłam za pierwszym razem. Jest za lekki i rozpada się podczas krojenia, jak galareta.
OdpowiedzUsuńCzy zamiennikiem cukru może być ertytrytol
OdpowiedzUsuń