.
środa, 5 kwietnia 2017
pierożki z ciasta parzonego z dwoma farszami (sofficini)
Wielkanoc już tuż tuż, powoli przygotowuję chlebowe koszyczki, które będę wypełniała pierniczkami :-)
Fajna ozdoba, jak będą gotowe, pokażę na blogu efekt :-)
A na razie zapraszam na pyszna przekąskę, lub danie główne. Są to łatwe i przepyszne pierożki z ciasta parzonego-znanego jako włoskie sofficini.
Ja proponuję Wam do nich dwa proste farsze.
Zapraszam i polecam, bo są rewelacyjne :-)
CIASTO
1 szklanka mleka (250ml)
1 szklanka wody (250ml)
50g masła lub margaryny
1 łyżeczka soli
2 szklanki mąki pszennej (szklanka 250ml)
PANIERKA
2 jajka
sól, pieprz
bułka tarta
i olej do smażenia
FARSZ 1
100g sera żółtego
zioła prowansalskie
100g dowolnej szynki
FARSZ 2
200g pieczarek
1 mała cebula
mały ząbek czosnku
łyżeczka masła
sól, pieprz do smaku
CIASTO
Wodę oraz mleko wlewamy do garnka, dodajemy masło lub margarynę oraz sól-zagotowujemy. Do gotującej się wody z mlekiem dodajemy mąkę i mieszamy do zgęstnienia (robimy jak ciasto parzone)
Studzimy. Wystudzone ciasto podsypujemy lekko mąką i wyrabiamy tak by stało się gładkie i elastyczne.
FARSZ 1
Ser trzemy na tarce o grubych oczkach, szynkę kroimy na małe paseczki, całość posypujemy ziołami prowansalskimi.
FARSZ 2
Cebulkę kroimy w drobną kostkę, szklimy na maśle, dodajemy pokrojone drobno pieczarki i dusimy.
Doprawiamy i gotowe :-)
Ciasto wałkujemy na około 0,5 cm grubości, nawet troszkę cieniej, wykrawamy kółka, dajemy do środka farsz i sklejamy jak pierogi.
Panierujemy w jajku wymieszanym z sola i pierzem i obtaczamy w bułce tartej.
Smażymy na złoty kolor.
Można podawać z ketchupem lub dowolnym sosem albo soute :-)
Polecam pierożki sofficini są przepyszne, bardzo sycące, łatwe w przygotowaniu.
Smacznego :-)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Pierożki są pyszne,super przepis
OdpowiedzUsuń