Dziś przychodzę do Was z czymś bardzo pysznym, łatwym i sycącym :)
Mowa o pizzy calzone, która charakteryzuje się oryginalnym kształtem pieroga.
Ja przygotowuje calzone z różnymi farszami i dziś chce Wam zaprezentować przepis na mój ulubiony :) Z mięsem drobiowym, warzywami i grzybkami :) Calzone to przede wszystkim farsz, ale i dobre ciasto. Polecam Wam mój przepis-ciasto jest rewelacyjne. Calzone to super pomysł na obiad :)
Z proporcji wychodzi około 12 dużych calzone
ciasto
-300ml ciepłej wody
-5 dag drożdży świeżych
-2 łyżki cukru
-pół łyżki soli
-5 łyżek oliwy z oliwek
-ok 750g mąki pszennej + do podsypania
FARSZ
-50g grzybów suszonych
-1 cebula
-1 marchewka
-pół małej cukinii
-200g kukurydzy z puszki lub mrożonej
-3 ćwiartki z kurczaka
-100g dowolnej szynki
-2 łyżki koncentratu pomidorowego
-pieprz
-zioła prowansalskie
-oregano
-papryka słodka
-kilka łyżek oleju lub oliwy z oliwek
DODATKOWO
-łyżka koncentratu pomidorowego
-125ml wody
-oregano
-250g sera żółtego
Do miski wlewamy ciepłą wodę, dodajemy cukier oraz rozkruszone drożdże i trochę mąki, całość mieszamy do rozpuszczenia drożdży i odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia.
Po tym czasie dodajemy resztę mąki, sól, oliwę z oliwek (można olej) i zagniatamy ciasto. Wyrabiamy je tak by uzyskało gładką, elastyczną konsystencję. Jeśli się klei należy lekko podsypywać mąką. Powstałe ciasto odkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
FARSZ
Z udek z kurczaka odkrawamy mięso i kroimy je na mniejsze kawałki.
Grzyby zalewamy wrzątkiem i czekamy by zmiękły. (jeśli nie chcecie używać suszonych grzybów możecie użyć pieczarek ok 200g)
Do garnka dajemy olej, cebulę siekamy na małe kawałki, podsmażamy, dodajemy grzyby lub pieczarki i dalej smażymy. Dodajemy mięso, startą na dużych oczkach marchewkę, i wszystko chwilę dusimy pod przykryciem na małym ogniu.
Następnie dodajemy kukurydzę, pokrojoną w cienkie półplasterki cukinię oraz drobno pokrojoną szynkę, wszystko mieszamy i dusimy około 10 minut.
Po tym czasie odlewamy nadmiar wody i dodajemy przyprawy i koncentrat pomidorowy. Mieszamy i gotujemy kilka minut.
I farsz gotowy-odkładamy go do przestygnięcia.
wyrośnięte ciasto dzielimy na 12 równych części, każdą z nich wałkujemy na cienki krągły placek.
Na jego połowę dajemy farsz i trochę startego żółtego sera. Placek składamy na pół jak pieroga i dokładnie zaklejamy brzeg.
Można zrobić ozdobną falbankę -calzone wtedy pięknie wygląda.
Tak przygotowane pizze układamy na blasze posmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia (mi akurat się skończył) , smarujemy koncentratem rozpuszczonym w wodzie i posypujemy oregano.
Pieczemy na złoty kolor w temp 200 stopni.
Tak postępujemy z całym ciastem.
I gotowe :)
Bardzo Wam polecam ten przepis, farsz jest pyszny, ciasto-rewelacja :)
życzę smacznego :)
Pyszne, uwielbiam takie pierożki ;)
OdpowiedzUsuńPolecam bardzo serdecznie :)
UsuńSuper pomysł, lecę na zakupy i testuje przepis, trzymaj kciuki :D
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie
OdpowiedzUsuńDziękuję, bardzo polecam :)
Usuń