dziś przychodzę do Was z przepisem na rewelacyjne ciasto, które podbiło moje serducho od pierwszego wejrzenia :P Wygląda i smakuje rewelacyjnie, jest proste w przygotowaniu. Mowa o cieście makowym z kremem i malinami.
Pasuje do niego nazwa Makowa Panienka :)
Gorąco polecam Wam to ciasto, na pewno Was zachwyci, i będzie często gościło w waszych domach. Zapraszam
*przepis na blaszkę 25x25cm
CIASTO MAKOWE
-5 białek
-2 żółtka (3 żółtka odkładamy do kremu)
-3/4 szkl mąki pszennej
-0,5 szkl suchego maku
-8 łyżek oleju
-8 łyżek wody
-3/4 szkl cukru
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
KREM
-1 litr mleka
-3 żółtka
-2 budynie śmietankowe bez cukru po 40g
-1 cukier waniliowy
-2 łyżki maki pszennej
-3/4 szkl cukru
-250g masła lub margaryny
DODATKOWO
-500g malin
-1 galaretka malinowa
-pół łyżki żelatyny
-1 i 3/4 szklanki wrzątku
Blaszkę 25x25cm wykładamy papierem do pieczenia.
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier i miskujemy chwilę, następnie dodajemy 2 żółtka-miksujemy.
Dodajemy mak, olej, wodę, mąkę, proszek do pieczenia i wszystko miksujemy chwilę na najniższych obrotach do połączenia składników.
Ciasto przekładamy do blaszki i pieczemy około 25 minut w temp 180 stopni do suchego patyczka.
Studzimy i kroimy na dwa spody.
KREM
Z 1 litra mleka odlewamy szklankę, resztę zagotowujemy.
Do szklanki mleka dodajemy 2 budynie, cukier, 3 żółtka, cukier waniliowy i mąkę i wszystko miksujemy na gładką masę.
Wylewamy ją na gotujace się mleko i mieszamy do zgęstnienia.
Studzimy.
Masło ucieramy na puch i stopniowo dodajemy ostudzoną masę budyniową.
I krem gotowy.
Kremem przekładamy spody biszkoptowe czyli spód-krem-spód i krem.
WARSTWA MALINOWA
Do miski dajemy galaretkę, żelatynę i wrzątek, wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Do zimnej galaretki dodajemy maliny, gdy zacznie tężeć wykładamy na ciasto.
Wyrównujemy i wstawiamy do lodówki na całą noc.
I gotowe :)
Ciasto pięknie się kroi, pięknie wygląda i jest po prostu wspaniałe :)
Bardzo gorąco polecam :)
Życzę smacznego :)
:) jeszcze kilka kwitnących kaktusików :) Prawda, że ładne?
Wygląda rewelacyjnie!
OdpowiedzUsuńPycha:-)
oj pycha :) Polecam gorąco :)
UsuńA ile cukru do budyniu oprocz waniliowego?
OdpowiedzUsuń3/4 szklanki
UsuńA po co żelatyna do galaretek? Nie lepiej trochę mniej wody?
OdpowiedzUsuńPo to by galaretka się dobrze ścięła, proszę pamiętać, że dodajemy do niej też maliny, co powiększa jej objętość.
UsuńWitaj dzisiaj zrobiłam proponowane przez Ciebie ciasto wyszło rewelacyjne. Goście zachwyceni pozdrawiam
OdpowiedzUsuńSuper, bardzo się cieszę, też bardzo lubię to ciasto, idealnie się sprawdza na rodzinne spotkania, bo cieszy zarówno wyglądem jak i smakiem, pozdrawiam cieplutko :)
UsuńSzklanka u Pani jakiej jesg pojemnisci 200 czy 250ml?
OdpowiedzUsuńjest to najzwyklejsza, standardowa szklanka czyli 250ml
UsuńWygląda rewelacyjnie��czy można użyć mrożonych malin?
OdpowiedzUsuńOczywiście :)
UsuńCzy mak trzeba moczyć/ zmielić czy taki prostu z torebki ?
OdpowiedzUsuńTaki po prostu z torebki, suchy mak :) Gdyby trzeba było go namoczyć czy coś na pewno bym o tym napisała :)
UsuńDziękuję ;) placek już został wciągniety przez domowników. Pycha !!!!
OdpowiedzUsuńSuper, bardzo sie cieszę, że smakowało :)
Usuń