.

.

czwartek, 16 maja 2019

Ciasto z rabarbarem i kruszonką-na maślance, pyszne +FILM

Witam Kochani

sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zapraszam na niezwykle pyszne i łatwe w przygotowaniu ciasto maślankowe z rabarbarem i kruszonką. Ciasto jest mięciutkie, długo zachowuje świeżość, jest  bardzo pulchne,pachnące i bardzo Wam je polecam :) 




przepis na blaszkę 25x25cm

CIASTO 

-2,5 szkl maki pszennej tortowej (szklanka 250ml)
-2 jajka
-3/4 szklanki cukru
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-250ml maślanki
-125ml oleju

KRUSZONKA

-50g masła lub margaryny
-2 łyżki cukru
-cukier waniliowy
-mąka ok 5 łyżek

DODATKOWO

-ok 300g rabarbaru (można dać więcej)
-2 łyżeczki cukru


Do miski dajemy jajka i cukier-ucieramy.

Następnie wlewamy maślankę-miksujemy.
Dodajemy olej, mąkę i proszek do pieczenia i całość miksujemy na gładkie ciasto.



Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
Wyrównujemy.

Umyty rabarbar kroimy na małe kawałki, posypujemy cukrem, mieszamy


 i układamy na cieście (ciasto jest gęste, rabarbar nie utonie w nim)

Następnie do miski dajemy masło, cukier , cukier waniliowy i mąkę-wyrabiamy palcami do konsystencji kruszonki :)

Posypujemy nią ciasto i pieczemy ok 40 minut w temp 180 stopni-grzanie góra-dół bez termoobiegu.  Ciasto wstawiamy do NAGRZANEGO piekarnika. 




I gotowe :) Ciasto jest rewelacyjne, polecam wypróbować :)






Smacznego :) 

33 komentarze:

  1. Tradycyjne, domowe ciacho, super!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tradycja zawsze się obroni :) Bardzo je polecam, proste i mega pyszne :)

      Usuń
  2. ale smacznie, uwielbiam wypieki z rabarbarem;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja również, a teraz akurat mamy sezon na rabarbar, więc nic tylko piec :) Bardzo zachęcam do wypróbowania tego przepisu, ciasto jest bardzo łatwe i meega pyszne :)

      Usuń
  3. Właśnie wyjęłam ciasto z piekarnika...... bardzo dobre dzięki za przepis pozdrawiam ��



    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cieszę się, że smakowało :) Również serdecznie pozdrawiam i zapraszam do wypróbowania innych przepisów :)

      Usuń
  4. Czy zamiast rabarbaru można dać inne owoce ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście,ja osobiście piekę to ciasto z truskawkami, borówkami, malinami :) I oczywiście z rabarbarem :)

      Usuń
  5. A czy na kefirze też wyjdzie ? :)

    OdpowiedzUsuń
  6. haha... a ja nawet najprostsze, wytlumaczone krok po kroku ciacho potrafie zepsuc - zakalec jak malowany !!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no faktycznie, żeby to ciasto nie wyszło to już musi być cud. Może za dużo rabarbaru? Polecam obejrzeć filmik pod przepisem, może wtedy zobaczysz co zrobiłaś źle.

      Usuń
  7. Pyszne ciasto! Robię kolejny raz i zawsze smakuje wyśmienicie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Czy śliwki można wykorzystać ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oczywiście :) To ciasto można przygotować z dowolnymi owocami :)

      Usuń
  9. Ja mam do Ciebie pytanie odnośnie maślanki. Jaką najlepiej wybrać? Czy taka https://najlepszewkuchni.pl/produkty z Mlekpolu, będzie odpowiednia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie ma znaczenia jakiej firmy będzie maślanka, ciasto na każdej wyjdzie

      Usuń
    2. nie ma znaczenia jakiej firmy będzie maślanka, ciasto na każdej wyjdzie

      Usuń
  10. Ja zrobilam je zimą z mrozonymi wiśniami. Trzeba było piec jakieś 15min dłużej ale wyszło przepyszne. Dzisiaj robię z rabarbarem. Dzięki za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo apetycznie wygląda, na pewno tak samo smakuje

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, bardzo polecam, ciasto nie dość, że łatwe to pyszne :)

      Usuń
  12. A jaki powinien być ustawiony program w piekarniku? Termoobieg czy inna funkcja?;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Proszę podać wymiary blaszki..dzisiaj znalazłam przepis na pani stronie więc będę piekła

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę dokładnie czytać ten przepis, wszystko jest ZAWSZE podane. Wymiar blaszki znajdzie pani przy liście składników.

      Usuń
  14. Czy truskawki trzeba obtaczać w mące?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli są świeże-nie, ale jeśli mrożone, można obtoczyć by nie puściły za dużo soku. Ogólnie mrożonych nie polecam.

      Usuń

Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko