postanowiłam zrobić makaroniki-pyszne, małe ciasteczka migdałowe z kremem maślanym. Chociaż nie wyszły zbyt piękne to smakowały rewelacyjnie.
Polecam wypróbować :)
SKŁADNIKI
-100g cukru pudru
-100g maki migdałowej lub bardzo drobno zmielonych migdałów
-2 białka
-mała szczypta soli
-55g cukru
-barwnik spożywczy
KREM
-150g masła
-50g cukru pudru
Cukier puder wraz z mąką migdałową przesiewamy do miski.
Następnie w drugiej misce ubijamy białka ze szczyptą soli, stopniowo dodając cukier.
Piana musi być sztywna, błyszcząca a cukier całkowicie rozpuszczony. Następnie dodajemy barwnik
Do piany dodajemy mąkę migdałową z cukrem pudrem i bardzo delikatnie mieszamy razem, najlepiej łyżką.
Masę przekładamy do rękawa, wyciskamy małe okrągłe ciasteczka na blaszkę. Uderzamy delikatnie blaszką o stół by usunęły się bąbelki powietrza.
Odkładamy je na ok 30 minut by obeschły, jak dotkniemy placem nie powinny brudzić.
Makaroniki pieczemy ok 10 minut w temp 170 stopni, potem uchylamy piekarnik by wyszła para i dosuszamy jeszcze ok 15 minut.
Wyciągamy z piekarnika i studzimy.
Masło ucieramy z cukrem pudrem i powstałym kremem przekładamy ciasteczka.
Są baaardzo pyszne.
Marzy mi się by powstała kiedyś ta charakterystyczna falbanka, ale wszystko przede mną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko