.

.

piątek, 24 maja 2019

Makaroniki z kremem maślanym-moje pierwsze :)

Witam kochani

postanowiłam zrobić makaroniki-pyszne, małe ciasteczka migdałowe z kremem maślanym. Chociaż nie wyszły zbyt piękne to smakowały rewelacyjnie.

Polecam wypróbować :)

SKŁADNIKI

-100g cukru pudru
-100g maki migdałowej lub bardzo drobno zmielonych migdałów
-2 białka
-mała szczypta soli
-55g cukru
-barwnik spożywczy

KREM

-150g masła
-50g cukru pudru 

Cukier puder wraz z mąką migdałową przesiewamy do miski.





Następnie w drugiej misce ubijamy białka ze szczyptą soli, stopniowo dodając cukier.

Piana musi być sztywna, błyszcząca a cukier całkowicie rozpuszczony. Następnie dodajemy barwnik



Do piany dodajemy mąkę migdałową z cukrem pudrem i bardzo delikatnie mieszamy razem, najlepiej łyżką. 


Masę przekładamy do rękawa, wyciskamy małe okrągłe ciasteczka na blaszkę. Uderzamy delikatnie blaszką o stół by usunęły się bąbelki powietrza.


Odkładamy je na ok 30 minut by obeschły, jak dotkniemy placem nie powinny brudzić.

Makaroniki pieczemy ok 10 minut w temp 170 stopni, potem uchylamy piekarnik by wyszła para i dosuszamy jeszcze ok 15 minut.
Wyciągamy z piekarnika i studzimy.


Masło ucieramy z cukrem pudrem i powstałym kremem przekładamy ciasteczka.



Są baaardzo pyszne.
Marzy mi się by powstała kiedyś ta charakterystyczna falbanka, ale wszystko przede mną. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko