Dziś chcę Was zaprosić na jedno z moich ulubionych ciast-klasyk
mowa o Pychotce znanej też pod nazwą Pani Walewska. Jest to wspaniałe ciasto składające się z dwóch kruchych spodów, które są posmarowane dżemem porzeczkowym, posypane orzechami, pokryte bezą.
Spody są przełożone pysznym kremem budyniowym. Ciasto niezwykle elegancko wygląda, wspaniale smakuje.
Jest idealne na wszelkie uroczystości, spotkania czy święta. Bardzo Wam polecam ten przepis, ponieważ ciasto zawsze wychodzi i jest przepyszne.
Zapraszam również na film, na którym pokazuje jak upiec to ciasto krok po kroku.
FILM FILM FILM FILM FILM
***przepis na małą blaszkę około 25x25
CIASTO
-1,5 szklanki mąki pszennej tortowej (szklanka 250ml)
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-1 cukier waniliowy
-3 łyżki cukru pudru
-150g miękkiego masła lub margaryny
-3 żółtka (białka odkładamy do bezy)
KREM
-3 żółtka (białka odkładamy do bezy)
-750ml mleka
-1 łyżka mąki pszennej
-2 budynie śmietankowe bez cukru po 40g sztuka
-1 cukier waniliowy
-3/4 szkl cukru
-200g masła lub margaryny
BEZA
-6 białek
-3/4 szkl cukru
-2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
DODATKOWO
-orzechy włoskie, dżem porzeczkowy
BAZA KREMU
Na początek polecam przygotować budyń czyli bazę kremu.
Do garnka dajemy 3 żółtka (białka odkładamy do bezy) 1 łyżkę mąki pszennej,2 budynie śmietankowe bez cukru po 40g, 1 cukier waniliowy,3/4 szkl cukru i wszystko mieszamy. Gotujemy mieszając-do zgęstnienia i uzyskania gładkiego budyniu. Najlepiej mieszać trzepaczką. Budyń studzimy.
SPODY
Do miski dajemy składniki na ciasto (białka odkładamy)
Zagniatamy ciasto, dajemy je do woreczka i wstawiamy na 15 minut do lodówki. Ciasto dzielimy na 2 części.
Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy połową ciasta dno blaszki. Smarujemy dżemem.
Następnie robimy bezę z połowy składników czyli z 3 białek, 1/3 szkl cukru i 1 łyżki mąki ziemniaczanej
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier wciąż miksując-miksujemy do rozpuszczenia cukru Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną.
Tak przygotowaną pianę wykładamy na dżem, wyrównujemy i posypujemy orzechami włoskimi (ja jeszcze miałam migdały, więc też je wykorzystałam)
Tak przygotowany spód pieczemy około 25 minut w temp 180 stopni grzanie góra-dół.
Tak samo przygotowujemy drugi spód.
Upieczone spody studzimy.
KREM
Do miski dajemy 200g miękkiego masła, ucieramy na jednolitą masę. Następnie dodajemy stopniowo ostudzony budyń
I krem gotowy.
Kremem przekładamy spody, dociskamy
Ciasto wstawiamy na kilka godzin do lodówki, najlepiej jednak by poleżało w niej całą noc.
Następnego dnia ciasto pięknie się kroi, jest zwarte, pięknie i bardzo elegancko wygląda.
Bardzo polecam, bo jest wspaniałe.
Jeszcze raz zapraszam na film z przepisem i wykonaniem Pychotki
Witam wlasnie pieke spody masa zrobiona zobaczymy jutro jak smakuje
OdpowiedzUsuńWitam!jakie proporcje musiały by być żeby ciasto zrobić na większej blaszcemm
OdpowiedzUsuńWitam, na blogu jest też przepis na dużą blaszkę, tutaj link http://smaki-katriny.blogspot.com/2014/12/pychotka-pani-walewska.html
UsuńRobiłam wczoraj.
OdpowiedzUsuńWyszło bardzo smaczne.
Polecam serdecznie.
Dziękuję za fajny przepis.
Pozdrawiam.
To cieszę się, że Pychotka okazała się pychotka :)
UsuńCo zrobić aby uniknąć połamania się ostygniętego blatu ciasta przy przenoszeniu na drugi blat?
OdpowiedzUsuń