W smażeniu pięknie rosną, napuszają się, mimo że nie dodajemy do nich żadnych spulchniaczy. Z zewnątrz są chrupkie a w środku miękkie. Z podanych proporcji wychodzi ich bardzo dużo. Bardzo polecam ten przepis.
Zapraszam też na film, na którym pokazuję jak zrobić te pyszne faworki "na żywo"
SKŁADNIKI
CIASTO
-550g mąki pszennej tortowej
-125ml piwa
-4 żółtka
-4 łyżki śmietany kwaśnej 12 lub 18%
-4 łyżki cukru
-50g rozpuszczonego masła
-1 łyżka cukru waniliowego
DODATKOWO
-olej do smażenia
-cukier puder do posypania
Żółtka ubijamy z cukrem na jasną masę,
następnie dodajemy roztopione masło, piwo oraz śmietanę i cukier waniliowy-wszystko miksujemy.
Do powstałej mieszaniny dodajemy mąkę-najpierw wszystko mieszamy a potem zagniatamy ciasto.
Można sobie je troszkę podsypać mąką jeśli się klei. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odkładamy na 10-15 minut.
Następnie dzielimy na dwie części-wtedy będzie lepiej wałkować, bo ciasto jest duże.
Wałkujemy dość cienko, kroimy na pasy a potem na prostokąty. Każdy prostokąt nacinamy. Zawijamy faworki.
Do patelni/garnka wlewamy olej, tyle by faworki swobodnie w nim pływały.
Grzejemy, gdy olej jest dobrze rozgrzany (czyli jeśli po wrzuceniu faworka bulgocze a faworek zarz wypływa na powierzchnię to temperatur jest odpowiednia.
Faworki smażą się bardzo szybko, napuszają się i rosną.
Smażymy je na blado złoty kolor.
Po usmażeniu dajemy na ręcznik kuchenny by usunąć nadmiar tłuszczu, chociaż one nie piją oleju, nie są tłuste.
Gotowe faworki posypujemy cukrem pudrem i gotowe.
Są na prawdę wspaniałe, wychodzi ich bardzo dużo.
Są pyszne, chrupkie z zewnątrz a miękkie w środku. Ciasto się listkuje.
Bardzo polecam na karnawał i tłusty czwartek.
Jeszcze raz zapraszam na film
Smacznego
Kasia, dlaczego mi to robisz? Miałam się odchudzać!
OdpowiedzUsuń:D przepraszam :)
UsuńNasmażyłam , potwierdzam , pycha
OdpowiedzUsuńhttps://kuchniaalicji.blogspot.com/2020/02/faworkichrust-na-piwie-i-smietanie.html
Jjak poleza nie sa suche
OdpowiedzUsuńDziękuję że pani jest .ukłony za perfekcje
OdpowiedzUsuńMoja mama dodawała zasze spirytus , tutaj w przepisie jest piwo jest jakaś różnica ? Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńWitam, jakie piwo ma być?
OdpowiedzUsuń