.

.

czwartek, 23 stycznia 2020

Najpyszniejsze faworki/chrust-na piwie i śmietanie +FILM

Witam Kochani, wszędzie królują przepisy na wypieki  i smakołyki karnawałowe czy takie na tłusty czwartek. W związku z tym ja chce Was dziś zaprosić na bardzo pyszne i łatwe faworki/chrust. Ten przepis jest niezawodny, mam go od wielu lat i najczęściej z niego korzystam gdy robię faworki. Robi się je z dodatkiem piwa i śmietany. 






W smażeniu pięknie rosną, napuszają się, mimo że nie dodajemy do nich żadnych spulchniaczy. Z zewnątrz są chrupkie a w środku miękkie. Z podanych proporcji wychodzi ich bardzo dużo. Bardzo polecam ten przepis.

Zapraszam też na film, na którym pokazuję jak zrobić te pyszne faworki "na żywo"


SKŁADNIKI 


CIASTO 
-550g mąki pszennej tortowej
-125ml piwa
-4 żółtka
-4 łyżki śmietany kwaśnej 12 lub 18%
-4 łyżki cukru
-50g rozpuszczonego masła
-1 łyżka cukru waniliowego

DODATKOWO
-olej do smażenia
-cukier puder do posypania



Żółtka ubijamy z cukrem na jasną masę,


 następnie  dodajemy roztopione masło, piwo oraz śmietanę i cukier waniliowy-wszystko miksujemy. 

Do powstałej mieszaniny dodajemy mąkę-najpierw wszystko mieszamy a potem zagniatamy ciasto. 


Można sobie je troszkę podsypać mąką jeśli się klei. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odkładamy na 10-15 minut.

Następnie dzielimy na dwie części-wtedy będzie lepiej wałkować, bo ciasto jest duże.
Wałkujemy dość cienko, kroimy na pasy a potem na prostokąty. Każdy prostokąt nacinamy. Zawijamy faworki.






Do patelni/garnka wlewamy olej, tyle by faworki swobodnie w nim pływały.
Grzejemy, gdy olej jest dobrze rozgrzany (czyli jeśli po wrzuceniu faworka bulgocze a faworek zarz wypływa na powierzchnię to temperatur jest odpowiednia.
Faworki smażą się bardzo szybko, napuszają się i rosną.


Smażymy je na blado złoty kolor.
Po usmażeniu dajemy na ręcznik kuchenny by usunąć nadmiar tłuszczu, chociaż one nie piją oleju, nie są tłuste.

Gotowe faworki posypujemy cukrem pudrem i gotowe.







Są na prawdę wspaniałe, wychodzi ich bardzo dużo.
Są pyszne, chrupkie z zewnątrz a miękkie w środku. Ciasto się listkuje. 
Bardzo polecam na karnawał i tłusty czwartek.

Jeszcze raz zapraszam na film

Smacznego

7 komentarzy:

  1. Kasia, dlaczego mi to robisz? Miałam się odchudzać!

    OdpowiedzUsuń
  2. Nasmażyłam , potwierdzam , pycha
    https://kuchniaalicji.blogspot.com/2020/02/faworkichrust-na-piwie-i-smietanie.html

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję że pani jest .ukłony za perfekcje

    OdpowiedzUsuń
  4. Moja mama dodawała zasze spirytus , tutaj w przepisie jest piwo jest jakaś różnica ? Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko