Cześć Kochani, zapraszam Was dziś na przepyszne ciasto w klimacie świątecznym. Jest to ciasto miodowo-piernikowe z kajmakiem. Łączy w sobie smaki świąt, pięknie wygląda, jest bardzo kremowe, delikatne i wręcz rozpływa się w ustach. Składa się z miodowych, mięciutkich spodów przełożonych kremem, z piernikowego mięciutkiego biszkoptu, całość posmarowana jest masą kajmakową i posypane orzechami.
Warstwy idealnie do siebie pasują i tworzą przepyszną kompozycję. Polecam gorąco na święta.
Zapraszam też na film :)
SKŁADNIKI
*blaszka 25x35cm
***używam szklanki 250ml***
MIODOWE SPODY
-2 szkl mąki pszennej tortowej
-2 całe jajka
-1/2 szklanki cukru
-4 łyżki miodu
-1 łyżeczka sody
-75 g margaryny lub masła
CIASTO PIERNIKOWE
-3 jajka
-0,5 szkl mąki pszennej tortowej
-płaska łyżeczka proszku do pieczenia
-łyżka kakao
-łyżka przyprawy do piernika
-1/3 szkl cukru
KREM
-1000ml mleka
-3 budynie śmietankowe bez cukru po 40g szuka
-3/4 szkl cukru
-płaska łyżka mąki ziemniaczanej
-200g masła lub margaryny
DODATKOWO
-masa kajmakowa ok 400g
-orzechy
Na początek polecam zrobić bazę kremu-do garnka dajemy mleko, budynie, cukier, mąkę ziemniaczaną wszystko mieszamy i gotujemy też mieszając. Powstały budyń studzimy.
SPODY MIODOWE
składniki na spody miodowe dajemy do miski i zagniatamy ciasto rękami lub robotem z hakiem.
Dzielimy je na dwie części i wkładamy na 30 minut do zamrażarki żeby się schłodziło. Pierwszą częścią ciasta wykładamy blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i pieczemy około 15 minut na lekko złoty kolor. To samo robimy z druga częścią ciasta-mamy mieć dwa miodowe spody.
BISZKOPT PIERNIKOWY
żółtka oddzielamy od białek, białka ubijamy na sztywno, następnie dodajemy stopniowo cukier-miksujemy chwilę, zmniejszamy obroty i dodajemy żółtka.
Następnie przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia i kakao, dodajemy przyprawę do piernika i wszystko delikatnie mieszamy najlepiej łyżką.
Ciasto przekładamy do blaszki (takiej samej w której piekliśmy spody miodowe)
wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra dół bez termoobiegu i pieczemy ok 15-20 min do suchego patyczka. Biszkopt wychodzi bardzo mięciutki. Studzimy go.
KREM
Masło w temp pokojowej ucieramy na puch i następnie stopniowo dodajemy budyń też w temp pokojowej.
Ucieramy na krem.
Następnie na pierwszy spód miodowy wykładamy połowę kremu wyrównujemy i kładziemy na nim biszkopt piernikowy. Na biszkopt wykładamy resztę kremu i przykrywamy drugim spodem miodowym. (polecam drugi spód miodowy położyć do góry nogami wtedy góra ciasta będzie równiutka).
Górę ciasta smarujemy masa kajmakową i posypujemy orzechami.
Ciasto musi poleżeć w lodówce najlepiej całą noc czyli kilkanaście godzin. Jest mięciutkie, rozpływa się w ustach. Pięknie wygląda w przekroju a aromat piernikowy nadaje mu świąteczny charakter.
Na prawdę gorąco polecam, bo ciasto jest wspaniałe.
Wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńpolecam
UsuńCudnie wygląda a smak już sobie wyobrażam.
OdpowiedzUsuńWszystkie Twoje ciasta są tak wypieszczone, że chciałoby się ściągnąć chociaż kawałek z fotki.
Masz talent!
dziękuję za tak miłe słowa, po prostu lubię to
UsuńCzy spody miodowe nie muszę upiec z 3lub 4 dni wcześniej aby zmiękły
OdpowiedzUsuńnie, ponieważ one są mięciutkie od razu, nie należy tylko ich piec zbyt długo na mocno miodowy kolor tylko lekko zezłocić. Spody uzyskają też wilgoć od kremu.
UsuńMiodowo- piernikowe pychota. To ciacho idealnie pasuje na Święta. :)
OdpowiedzUsuńdokładnie, idealne na święta :)
UsuńTo ciasto mogłoby być też tortem, ponieważ super wygląda tylko przy takich proporcjach na jaka formę okrągła ?
OdpowiedzUsuńSmakowite ciasto w każdej warstwie. Wygląda świetnie :)
OdpowiedzUsuńCzy można orzechy zastąpić czymś innym?
OdpowiedzUsuńBiszkopt wyszedł mi dużo jaśniejszy niż na zdjęciu. Nie wiem czy zależy to od przyprawy do piernika, czy od kakao.
OdpowiedzUsuńCzy porcja 75 g margaryny na spody moidowe jest dobra ?
OdpowiedzUsuń