Cześć, dziś zapraszam na pyszny domowy kebab :)
Kebab każdy zna, każdy lubi. Najczęściej kupujemy go na mieście, ale z powodzeniem można go zrobić w domu. Jest zdecydowanie lepszy i daje dużą satysfakcję.
Zapraszam Was po przepis na pyszne bułki do kebaba, chrupiące, oraz przepis w którym pokażę jak ja robię domowy kebab.
Tradycyjnie zapraszam też na film
SKŁADNIKI
BUŁKI DO KEBABA
(wychodzi 12 sztuk)
-ok 70g świeżych drożdży
-2 płaskie łyżki cukru
-300ml ciepłego mleka
-200ml ciepłej wody
-łyżeczka soli
-ok 6 łyżek oleju
-ok 1 kg mąki pszennej tortowej lub typ 550
*jajko do posmarowania
DODATKI
(według uznania)
u mnie:
-filet z kurczaka
-przyprawa kebab-gyros
-kapusta pekińska
-pomidory
-ogórek zielony
-ogórki konserwowe
-cebula
-cebulka prażona
-sos czosnkowy
-ketchup
BUŁKI
Do miski wkruszamy drożdże, dodajemy cukier, ciepłego mleko-mieszamy do rozpuszczenia.
Dodajemy trochę mąki, mieszamy i odkładamy na 15 min do podrośnięcia.
Po tym czasie dodajemy ciepłą wodę, sól,olej i wszystko mieszamy. Następnie stopniowo dodajemy mąkę i zagniatamy ciasto. Mi do tych proporcji weszło ok 1 kg mąki.
Zagniatamy ciasto, dajemy je do miski, przykrywamy i odkładamy na jakieś 25 min do podrośnięcia.
Gdy ciasto podrośnie, przerabiamy je chwilkę, dzielimy na 3 części.
Każdą z części będziemy wałkować na duży placek.
Pierwszą część ciasta wałkujemy na duży, okrągły placek, o grubości ok 1,5 cm
Dajemy go na blachę piekarnikową wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy jajkiem.
Wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i pieczemy na złoty kolor.
Upieczony placek wyciągamy z piekarnika i kroimy ostrym nożem na 4 części.
Każdą część nacinamy i mamy gotową bułkę.
Następnie wałkujemy i pieczemy drugą część ciasta, potem trzecią.
Bułki gotowe.
Następnie ja kroję fileta z kurczaka na mniejsze kawałki, smażę go i doprawiam przyprawą kebab-gyros.
Przygotowuję dodatki czyli kapustę pekińską kroję, kroję pomidory na plasterki, ogórki również.
Cebulę szatkuję.
Następnie bułkę wkładam na chwilkę do mikrofali by się podgrzała, i podpiekam na patelni grillowej z dwóch stron.
Wtedy bułka w środku jest mięciutka a z zewnątrz chrupiąca i ma ładny wzorek od patelni (można ją też podpiec na zwykłej patelni)
Następnie środek bułki smaruję sosem czosnkowym i dodaję dodatki (tutaj to już można dodawać wszystko według własnego uznania)
Ja dodaję kapustę pekińską, mięso, polewam to znów sosem, ketchupem, dodaje znowu kapustę, pomidor, ogórek, ogórek konserwowy, cebulę, i znów sos i całość posypuję prażoną cebulką.
I gotowe :)
Taki kebab jest na prawdę rewelacyjny, bardzo sycący, bułka jest chrupiąca.
Polecam gorąco, możecie mieć wspaniały kebab, który niczym nie ustępuje tym z budek, bez wychodzenia z domu.
Smacznego :)
Jeszcze raz zapraszam na film :)
Rewelacyjny przepis. Ja posypuję jeszcze bułkę przed pieczeniem białym sezamem.
OdpowiedzUsuńMożna posypać, ja tego nie robię, ponieważ podpiekam bułkę na patelni grillowej żeby była chrupiąca, wtedy ziarna przypaliłyby się :)
UsuńDzięki, bułkę do kebaba robiłam już z paru przepisów i nigdy nie byłam do końca zadowolona:D Twój przepis wreszcie spełnił moje oczekiwania:)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę :)
UsuńJak długo piec bułkę w piekarniku?
OdpowiedzUsuńDołączam się do pytania.
OdpowiedzUsuń