.

.

czwartek, 8 kwietnia 2021

Domowy KEBAB, bułki do kebaba (po prostu pycha)+FILM

 Cześć, dziś zapraszam na pyszny domowy kebab :)

Kebab każdy zna, każdy lubi. Najczęściej kupujemy go na mieście, ale z powodzeniem można go zrobić w domu. Jest zdecydowanie lepszy i daje dużą satysfakcję.



Zapraszam Was po przepis na pyszne bułki do kebaba, chrupiące, oraz przepis w którym pokażę jak ja robię domowy kebab.


Tradycyjnie zapraszam też na film



SKŁADNIKI

BUŁKI DO KEBABA

(wychodzi 12 sztuk)

-ok 70g świeżych drożdży

-2 płaskie łyżki cukru

-300ml ciepłego mleka

-200ml ciepłej wody

-łyżeczka soli

-ok 6 łyżek oleju

-ok 1 kg mąki pszennej tortowej lub typ 550

*jajko do posmarowania


DODATKI

(według uznania)

u mnie:

-filet z kurczaka

-przyprawa kebab-gyros

-kapusta pekińska

-pomidory

-ogórek zielony

-ogórki konserwowe

-cebula

-cebulka prażona

-sos czosnkowy

-ketchup



BUŁKI

Do miski wkruszamy drożdże, dodajemy cukier, ciepłego mleko-mieszamy do rozpuszczenia.

Dodajemy trochę mąki, mieszamy i odkładamy na 15 min do podrośnięcia.



Po tym czasie dodajemy ciepłą wodę, sól,olej i wszystko mieszamy. Następnie stopniowo dodajemy mąkę i zagniatamy ciasto. Mi do tych proporcji weszło ok 1 kg mąki.

Zagniatamy ciasto, dajemy je do miski, przykrywamy i odkładamy na jakieś 25 min do podrośnięcia.




Gdy ciasto podrośnie, przerabiamy je chwilkę, dzielimy na 3 części.

Każdą z części będziemy  wałkować  na duży placek.

Pierwszą część ciasta wałkujemy na duży, okrągły placek, o grubości ok 1,5 cm

Dajemy go na blachę piekarnikową wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy jajkiem.



Wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i pieczemy na złoty kolor.

Upieczony placek wyciągamy z piekarnika i kroimy ostrym nożem na 4 części.




Każdą część nacinamy i mamy gotową bułkę.

Następnie wałkujemy i pieczemy drugą część ciasta, potem trzecią.

Bułki gotowe.

Następnie ja kroję fileta z kurczaka na mniejsze kawałki, smażę go i doprawiam przyprawą kebab-gyros.



Przygotowuję dodatki czyli kapustę pekińską kroję, kroję pomidory na plasterki, ogórki również.

Cebulę szatkuję.

Następnie bułkę wkładam na chwilkę do mikrofali by się podgrzała, i podpiekam na patelni grillowej z dwóch stron. 



Wtedy bułka w środku jest mięciutka a z zewnątrz chrupiąca i ma ładny wzorek od patelni (można ją też podpiec na zwykłej patelni)


Następnie środek bułki smaruję sosem czosnkowym i dodaję dodatki (tutaj to już można dodawać wszystko według własnego uznania)

Ja dodaję kapustę pekińską, mięso, polewam to znów sosem, ketchupem, dodaje znowu kapustę, pomidor, ogórek, ogórek konserwowy, cebulę, i znów sos i całość posypuję prażoną cebulką.







I gotowe :)

Taki kebab jest na prawdę rewelacyjny, bardzo sycący, bułka jest chrupiąca.

Polecam gorąco, możecie mieć wspaniały kebab, który niczym nie ustępuje tym z budek, bez wychodzenia z domu. 

Smacznego :) 

Jeszcze raz zapraszam na film :) 




6 komentarzy:

  1. Rewelacyjny przepis. Ja posypuję jeszcze bułkę przed pieczeniem białym sezamem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można posypać, ja tego nie robię, ponieważ podpiekam bułkę na patelni grillowej żeby była chrupiąca, wtedy ziarna przypaliłyby się :)

      Usuń
  2. Dzięki, bułkę do kebaba robiłam już z paru przepisów i nigdy nie byłam do końca zadowolona:D Twój przepis wreszcie spełnił moje oczekiwania:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak długo piec bułkę w piekarniku?

    OdpowiedzUsuń
  4. Dołączam się do pytania.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko