.

.

czwartek, 17 czerwca 2021

Ciasto Wuzetka (W-Z) pyszny klasyk+FILM

 Cześć, dziś zapraszam Was na ciasto każdemu chyba znane, ciasto Wuzetka (W-Z)

Składa się z mięciutkiego biszkoptu przełożonego bitą śmietaną oraz kwaśnym dżemem lub powidłami. Ciasto polane jest polewa czekoladową oraz ozdobione rozetką z bitej śmietany.








Bardzo Wam polecam ten przepis, wuzetka z niego wychodzi po prostu pyszna.

Zapraszam Was też na film



SKŁADNIKI

Blaszka 25x35cm

***szklanka u mnie to zawsze 250ml***


BISZKOPT

-6 jajek 

-3/4 szkl mąki pszennej

-2 łyżki mąki ziemniaczanej

-2 łyżeczki proszku do pieczenia

-0,5 szkl cukru

-3 łyżki kakao


DODATKOWO

-1 litr śmietanki 36%

-2 płaskie łyżki żelatyny

-125ml gorącej wody

-3/4 szkl cukru pudru

-słoiczek kwaskowych powideł śliwkowych lub dżemu porzeczkowego, wiśniowego

-mocny napar herbaciany do nasączenia  (+opcjonalnie dowolny alkohol)


POLEWA

-150g czekolady deserowej

-50g masła

-3 łyżki mleka



BISZKOPT

Żółtka oddzielamy od białek, białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier-miksujemy do uzyskania błyszczącej piany. Dodajemy mąkę, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i kakao-wszystko miksujemy na najniższych obrotach tak by nie utracić puszystości masy.



Ciasto dajemy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, wsadzamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu. Pieczemy ok 20 minut do suchego patyczka. Upieczony biszkopt studzimy i kroimy na dwa spody.



Pierwszy spód ponczujemy herbatą, smarujemy powidłami lub dżemem.



W miseczce rozpuszczamy żelatynę w gorącej wodzie, dokładnie mieszamy i studzimy.

Dobrze schłodzoną śmietankę 36% ubijamy na sztywno z 3/4 szkl cukru pudru, odkładamy do miseczki trochę ubitej śmietanki do dekoracji, do reszty dodajemy ostudzoną żelatynę i miksujemy na  najwyższych obrotach.

Wykładamy na biszkopt, wyrównujemy i przykrywamy drugim spodem. Tez go ponczujemy i smarujemy dżemem.



Odkładamy do lodówki i w tym czasie gd będzie się chłodzić robimy polewę. Do miski dajemy składniki na polewę, następnie dajemy je do mikrofali na 1 minutę na najwyższą moc, lub rozpuszczamy nad kąpielą wodną.

Mieszamy do połączenia (czekolada musi być dobrej jakości)



Polewą polewamy ciasto-wstawiamy do lodówki żeby polewa się ścięła, następnie robimy rozetki z odłożonej wcześniej śmietanki. 


Ciasto powinno postać w lodówce kilka godzin. I gotowe. Polecam serdecznie ciasto jest leciutkie, wilgotne, przepyszne.








SMACZNEGO


Zapraszam na film i mój kanał YouTube 





4 komentarze:

  1. Robiłam, wyszła po prostu wspaniała, lepszej nie jadłam, dziękuję za przepis.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ma pani świetne przepisy.Prosimy o więcej:).
    Pięknie wszystko pani tłumaczy a filmiki dużo ułatwiają.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto nie wyrosło choć przy wkladnau do pieca było puszyste.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko