.

.

niedziela, 27 czerwca 2021

Sernik na zimno z truskawkami-łatwy i pyszny +FILM

 Cześć Kochani, dziś zapraszam Was na mój ulubiony sernik na zimno z truskawkami. Jest niesamowicie pyszny, puszysty. Robi się go bardzo łatwo. Do jego przygotowania potrzeba niewielu składników. Składa się on z mięciutkiego biszkoptu, masy serowej z zatopionymi truskawkami oraz galaretki również z truskawkami.



Sernik pięknie wygląda po przekrojeniu i jest na prawdę wspaniały.

Zapraszam na film, na którym pokazuję jak zrobić ten sernik krok po kroku





SKŁADNIKI

Proporcje na dużą blaszkę ok 25x35cm

***szklanka u mnie to zawsze 250ml***


BISZKOPT 

-4 jajka

-3/4  szkl mąki pszennej tortowej

-płaska  łyżeczka proszku do pieczenia

-0,5 szkl cukru



MASA SEROWA

-1 kg sera sernikowego z wiaderka

-500ml śmietanki 36%

-szklanka cukru pudru

-4 łyżki żelatyny

-125ml wrzątku


DODATKOWO

-ok 600g truskawek (można dać więcej)

-2 galaretki truskawkowe 

-750ml gorącej wody


Na początek pieczemy biszkopt  (ten krok można pominąć, a na dno blaszki ułożyć okrągłe biszkopty, wtedy będzie to sernik bez pieczenia)

Żółtka oddzielamy od białek, białka ubijamy sztywną pianę, następnie wciąż miksując dodajemy stopniowo cukier, najlepiej drobny.

Chwilę miksujemy i dodajemy żółtka-zmniejszamy obroty i miksujemy do połączenia. Dodajemy na koniec mąkę oraz proszek do pieczenia-miksujemy na najniższych obrotach by nie utracić puszystości masy.

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy ciasto, wyrównujemy. 

Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu. U mnie biszkopt piekł się 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika odcinamy brzegi biszkoptu od blaszki, i zostawiamy do wystudzenia

 

Na ostudzonym biszkopcie układamy truskawki. Ścinamy szypułki, osuszamy, i układamy w pozycji stojącej 


Przechodzimy do masy serowej


W miseczce rozpuszczamy  łyżki żelatyny w 150 ml wrzątku (można dać troszkę więcej, jeśli żelatyna jest gęsta)

Dokładnie mieszamy i studzimy, tak by była płynna, nie musi być całkowicie  zimna, może być letnia.

Schłodzoną śmietankę 36% ubijamy na sztywno, dodajemy szklankę cukru pudru-miksujemy.

Następnie dodajemy ser, wszystko miksujemy do połączenia. Na koniec dodajemy przestudzoną żelatynę i energicznie miksujemy na najwyższych obrotach do połączenia.



Masę szybko wykładamy na truskawki. Wyrównujemy i odkładamy do lodówki do stężenia.

W misce rozpuszczamy 2 galaretki truskawkowe w 750 ml wrzątku-dokładnie mieszamy. Gdy galaretka będzie zimna, dodajemy do niej resztę pokrojonych truskawek.



 Wstawiamy do lodówki, gdy zacznie gęstnieć wykładamy na ciasto. Ciasto powinno postać w lodówce kilka godzin a najlepiej całą noc.



I gotowe. Sernik jest wspaniały, bardzo łatwy, pięknie wygląda, pięknie się kroi. Bardzo polecam, na prawdę warto go zrobić.








Zapraszam jeszcze raz na film i mój kanał You Tube :)



6 komentarzy:

  1. Ten sernik jadłam u koleżanki i jest na prawdę pyszny. Szkoda, że nie ma już sezonu na truskawki to bym zrobiła. Mam urodziny w przyszły weekend. Zamówiłam już tort urodzinowy na https://e-torty.pl/torty-prezenty-urodzinowe-dostawa. Zawsze stamtąd zamawiam tak mi wygodnie i zawsze jest pysznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Truskawki mogą być mrożone???


    OdpowiedzUsuń
  3. Idealne ciasto na gorące letnie popołudnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepyszny , wszystkim smakował.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko