.

.

czwartek, 15 grudnia 2022

Ciasteczka orzeszki z kremem czekoladowo-orzechowym +FILM

Cześć Kochani, święta coraz bliżej, więc chcę Was dziś zaprosić na pyszne i wszystkim znane ciasteczka orzeszki. Robi się je za pomocą specjalnej formy, ja posiadam specjalną patelnię, która służy mi już wiele lat, i świetnie smaży orzeszki.





Orzeszki możecie przygotować z dowolnym kremem, ja tym razem polecam czekoladowo-orzechowy.


Zapraszam też na krótki film z przygotowaniem orzeszków 




SKŁADNIKI

*z tych proporcji wchodzi dużo orzeszków na pewno ponad 40 sztuk

***używam szklanki 250ml***


SKŁADNIKI

-2 szkl mąki pszennej tortowej

-3 łyżki cukru 

-75g rozpuszczonego masła

-1 jajko

-1 żółtko

-0,5 płaskiej łyżeczki sody

-1 łyżka śmietany 


KREM

-100g masła

-2-3 kopiaste łyżki nutelli

-orzechy (ok 100g)


Składniki na ciasto dajemy do miski i zagniatamy, jeśli się klei podsypujemy troszkę mąką. 



z ciasta formujemy małe kulki wielkości dużej borówki amerykańskiej.



***na początek polecam sobie zrobić kilka kulek, usmażyć je by sprawdzić czy są odpowiedniej wielkości do formy jaką posiadamy***

Jedyną trudnością w smażeniu orzeszków jest właśnie dopasowanie wielkości kulek z ciasta tak by nie były za duże.


Formę (w moim przypadku patelnię) bardzo dobrze nagrzewamy z dwóch stron, na małym palniku.

Następnie smarujemy olejem, wkładamy kulki ciasta, zamykamy i smażymy chwilę z każdej strony, gdy połówki orzeszków ładnie się przyrumienią są gotowe.


 Wysypujemy je z formy i postępujemy tak z całym ciastem. Jeśli połówki orzeszków mają jakieś niedoskonałości można je przyciąć nożyczkami czy nożem. 



Takie połówki można sobie przygotować wcześniej przed świętami  i przechowywać w zamkniętym pudełku czy puszce.


KREM 


Składniki na krem miksujemy razem, następnie jeśli jest luźny wstawiamy na chwilę do lodówki żeby zgęstniał.



Następnie nadziewamy nim połówki i sklejamy razem.





 Gotowe orzeszki można oprószyć cukrem pudrem. Przechowujemy je w lodówce.  Polecam bo są pyszne-idealne na święta.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko