.

.

środa, 19 kwietnia 2023

Zapiekanka ziemniaczana z cebulką i kiełbasą-pyszny i szybki obiad+FILM

 Cześć Kochani, jako, że jest dopiero po świętach, każdy ma chyba dość słodkości, przychodzę do Was z przepisem na pyszny obiad-zapiekankę ziemniaczaną z cebulka i kiełbasą. Bardzo łatwe i pyszne danie na obiad, które jest łatwe i szybkie do zrobienia. Jest to jedna z moich ulubionych zapiekanek. Bardzo Wam polecam, bo może nie wygląda zabójczo, ale smakuje na prawdę super :) 







Zapraszam też na film 



SKŁADNIKI

*piekłam zapiekankę w dużym naczyniu żaroodpornym o poj 5 litrów


-ok 2 kg ziemniaków

-ok 1 kg kiełbasy

-ok 5 małych cebul lub 3 duże

-3 ząbki czosnku

-2 jajka

-150g śmietany kwaśnej 12 lub 18%

-pół szklanki mleka

-sól, pieprz, papryka słodka, zioła prowansalskie do smaku 

-łyżeczka majeranku

-ser żółty

-trochę masła


Ziemniaki obieramy, kroimy  w dość grube  plastry. 



Ziemniaki wrzucamy na gotująca się wodę, solimy do smaku -gotujemy ok 10 minut-odcedzamy z wody-plasterki ziemniaków nie mają być miękkie tylko lekko podgotowane

Na patelni rozpuszczamy  masło, podsmażamy cebulę pokrojoną w piórka, dodajemy posiekany drobno  czosnek, kiełbasę pokrojoną w półplasterki i smażymy. (zostawiamy trochę kiełbasy do posypania góry zapiekanki)





Do miski dajemy śmietanę, mleko, jajka, sól lub vegetę , pieprz, paprykę słodką, majeranek, zioła prowansalskie i wszystko mieszamy.



Do naczynia żaroodpornego dajemy warstwę ziemniaków, warstwę cebuli z kiełbasą, na to trochę sosu ze śmietany i jajek, dajemy kolejną warstwę ziemniaków, kiełbasę, sos, i ostatnią warstwę ziemniaków. Posypujemy pozostawionymi plasterkami kiełbasy, posypujemy startym  serem żółtym i zalewamy resztą sosu




Przykrywamy pokrywą i wstawiamy do nagrzanego do 180-190 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i pieczemy 

ok 40 minut. Po wyjęciu z piekarnika ściągamy pokrywę






Zapiekanka najlepiej się kroi gdy trochę przestygnie.

Polecam gorąco i życzę smacznego :) 

Zapraszam po kolejne przepisy już niebawem 




2 komentarze:

Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko