Cześć Kochani, jako, że jest dopiero po świętach, każdy ma chyba dość słodkości, przychodzę do Was z przepisem na pyszny obiad-zapiekankę ziemniaczaną z cebulka i kiełbasą. Bardzo łatwe i pyszne danie na obiad, które jest łatwe i szybkie do zrobienia. Jest to jedna z moich ulubionych zapiekanek. Bardzo Wam polecam, bo może nie wygląda zabójczo, ale smakuje na prawdę super :)
Zapraszam też na film
SKŁADNIKI
*piekłam zapiekankę w dużym naczyniu żaroodpornym o poj 5 litrów
-ok 2 kg ziemniaków
-ok 1 kg kiełbasy
-ok 5 małych cebul lub 3 duże
-3 ząbki czosnku
-2 jajka
-150g śmietany kwaśnej 12 lub 18%
-pół szklanki mleka
-sól, pieprz, papryka słodka, zioła prowansalskie do smaku
-łyżeczka majeranku
-ser żółty
-trochę masła
Ziemniaki obieramy, kroimy w dość grube plastry.
Ziemniaki wrzucamy na gotująca się wodę, solimy do smaku -gotujemy ok 10 minut-odcedzamy z wody-plasterki ziemniaków nie mają być miękkie tylko lekko podgotowane
Na patelni rozpuszczamy masło, podsmażamy cebulę pokrojoną w piórka, dodajemy posiekany drobno czosnek, kiełbasę pokrojoną w półplasterki i smażymy. (zostawiamy trochę kiełbasy do posypania góry zapiekanki)
Do miski dajemy śmietanę, mleko, jajka, sól lub vegetę , pieprz, paprykę słodką, majeranek, zioła prowansalskie i wszystko mieszamy.
Do naczynia żaroodpornego dajemy warstwę ziemniaków, warstwę cebuli z kiełbasą, na to trochę sosu ze śmietany i jajek, dajemy kolejną warstwę ziemniaków, kiełbasę, sos, i ostatnią warstwę ziemniaków. Posypujemy pozostawionymi plasterkami kiełbasy, posypujemy startym serem żółtym i zalewamy resztą sosu
Przykrywamy pokrywą i wstawiamy do nagrzanego do 180-190 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i pieczemy
ok 40 minut. Po wyjęciu z piekarnika ściągamy pokrywę
Zapiekanka najlepiej się kroi gdy trochę przestygnie.
Polecam gorąco i życzę smacznego :)
Zapraszam po kolejne przepisy już niebawem
Jedzonko, MARZENIE! 👍🤩
OdpowiedzUsuń😍😍😍
Usuń