.

.

niedziela, 2 kwietnia 2023

Obłędny SERNIK GOTOWANY na krakersach z kajmakiem i prażonym słonecznikiem (bez pieczenia) +FILM

 Cześć Kochan, dziś zapraszam Was na jedno z moich ulubionych ciast, przepyszny sernik gotowany na krakersach z kajmakiem i prażonym słonecznikiem. Ciasto jest po prostu obłędne, rozpływa się w ustach Jego warstwy idealnie ze sobą współgrają, tworząc idealną całość. Ciasto z mojej TOP listy.








Ma w sobie słodycz, kremowość, coś do pochrupania. Robi się je szybko i łatwo bo jest to ciasto bez pieczenia. Musicie spróbować :) 


Zapraszam też na film



SKŁADNIKI

Blaszka ok 25x35cm

*używam szklanki 250ml*


MASA SEROWA

- 200g masła

- 1 kg sera z wiaderka

- szklanka mleka 250ml

- 4 jajka

- 3/4 szkl cukru

-3 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru po 40g sztuka


DODATKOWO

-słone krakersy 2 duże paczki

-masa kajmakowa 1 puszka ok 400g


SŁONECZNIK PRAŻONY

-ok 250g słonecznika 

-50g masła

-2 kopiaste łyżki cukru pudru 



SŁONECZNIK

NA patelni rozpuszczamy masło i cukier puder-dodajemy ziarna słonecznika, prażymy na złocisty kolor, studzimy, kruszymy.





MASA SEROWA

Do kubka dajemy 250ml mleka i 3 budynie śmietankowe po 40g bez cukru dokładnie mieszamy-odkładamy.



Do garnka dajemy masło, cukier rozpuszczamy na małym ogniu, dodajemy jajka-mieszamy i od razu dodajemy ser  z wiaderka-mieszamy.



Zwiększamy ogień i wlewamy budynie rozpuszczone w mleku.

Mieszamy najlepiej trzepaczką i gotujemy do zgęstnienia.



Na dno blaszki wykładamy pierwszą warstwę krakersów, na nie dajemy połowę gorącej  masy serowej, na masie układamy drugą warstwę krakersów, wykładamy resztę masy serowej, i układamy trzecią warstwę krakersów.






Ciasto przykrywamy ściereczką i odkładamy do wystudzenia.

Następnie smarujemy kajmakiem i posypujemy słonecznikiem, wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc :) I gotowe




Ciasto pięknie się kroi, bardzo ładnie wgląda i smakuje po prostu wspaniale, bardzo polecam :) 















7 komentarzy:

  1. Będę robić na święta;) uwielbiam Pani przepisy ♡

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy ta masę kajmskowa trzeba zagotować?

    OdpowiedzUsuń
  3. Właśnie zrobiłam, wygląda super i pewnie też tak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Na co dzień nie piekę ciast ale zrobiłam ostatnio ten sernik na Święta Wielkanocne, wyszedł przepyszny. Łatwy w przygotowaniu. Mimo cukru i karmelu nie był bardzo słodki. I ten dodatek prażonego słonecznika...pyszota. 🙂

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak rozpuścić cukier z masłem czy osobno?

    OdpowiedzUsuń
  6. Jajka dodajemy do gorącego rozpuszczonego masła z cukrem?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko