.

.

czwartek, 11 stycznia 2024

Ciasto Królewiec/Królewicz- miodowo biszkoptowe -mięciutkie, łatwe i przepyszne +FILM

 Cześć, witam Was serdecznie po świątecznej przerwie i w nowym roku :) 

Dziś zapraszam Was na jedno z moich ulubionych ciast-królewiec. Klasyczne ciasto miodowo biszkoptowe przełożone masą budyniową na gorąco, z powidłami i polewą czekoladową.

Jest łatwe do zrobienia, pięknie wygląda. Wychodzi mięciutkie, wysokie i po prostu przepyszne.








Zapraszam


*zapraszam też na film z jego przygotowaniem krok po kroku



SKŁADNIKI

SPODY MIODOWE 

-3 szkl mąki pszennej tortowej

-1 jajko 

-2 żółtka *białka zostawiamy do biszkopta

-5 łyżek miodu płynnego

-3/4 szkl cukru pudru

-3 łyżki kwaśnej śmietany 12 lub 18%

-1 łyżeczka sody

-125 g masła lub margaryny  w temperaturze pokojowej albo rozpuszczonej i przestudzonej


BISZKOPT 

-3 jajka +2 białka

-0,5 szkl cukru

-łyżeczka proszku do pieczenia

-0,5 szkl mąki pszennej tortowej


BUDYŃ

-1 litr mleka

-2 budynie śmietankowe bez cukru

-3/4 szkl cukru

-2 płaskie łyżki mąki pszennej tortowej

-200g masła 


POLEWA

-150g czekolady deserowej

-4 łyżki mleka

-30g margaryny lub masła


DODATKOWO powidła śliwkowe 

SPODY

Składniki na spody dajemy do miski, zagniatamy np robotem z hakiem lub rękami. Jeśli się klei podsypujemy troszkę mąką.




Ciasto dzielimy na 2 części, pierwszą wałkujemy i wykładamy nią dno blaszki wyłożone papierem do pieczenia

Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i pieczemy ok 12-15 minut do ładnego złotego koloru (pilnujcie spodów bo takie z sodą szybko się pieką) 



Tak samo postępujemy z dugą częścią ciasta-mamy mieć dwa miodowe spody.


BISZOPT

5 białek (3+2 które zostały z ciasta) ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo dodajemy cukier, chwilę miksujemy, zmniejszamy obroty i dodajemy żółtka. Następnie przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy. 



Przekładamy do blaszki (takiej samej w jakiej piekliśmy spody miodowe) i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i pieczemy ok 20 minut.



MASA BUDYNIOWA

do garnka dajemy mleko, budynie, mąkę oraz cukier-wszystko mieszamy i zagotowujemy mieszając, ma nam powstać gęsty budyń

Budyń ściągamy  ognia i dodajemy do niego masło, mieszamy do połączenia



SKŁADANIE CIASTA


Pierwszy miodowy spód smarujemy powidłami,



 następnie wykładamy połowę gorącej masy budyniowej,



 przykrywamy biszkoptem, biszkopt smarujemy powidłami i wykładamy resztę gorącej masy budyniowej. Przykrywamy spodem miodowym. ***ja ten drugi miodowy spód dałam sobie jakby do góry nogami, wtedy góra ciasta jest gładziutka i równa.



Ciasto okrywamy ściereczką i studzimy.


POLEWA
Składniki na polewę dajemy do miski i podgrzewamy w mikrofali na najwyższej mocy ok1  minutę, lub rozpuszczamy nad kąpielą wodną, mieszamy, polewamy ciasto, możemy je posypać posypką, orzechami lub zrezygnować z polewamy i posypać cukrem pudrem




Wstawiamy je do lodówki na cała noc

I gotowe :) Polecam serdecznie pięknie, elegancko wygląda, jest pyszne, mięciutkie i jak widzicie bardzo łatwe do zrobienia.












1 komentarz:

  1. Uwielbiam Pani przepisy 😀 Proszę mi podać rozmiar blaszki w której Pani piecze królewicza? Dziękuję i pozdrawiam- Dorota

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko