.

.

wtorek, 23 stycznia 2024

Schab krótko gotowany-domowa wędlina, pyszna, soczysta +FILM

 Cześć Kochani, dziś chcę Was zaprosić na coś innego niż zawsze-na pyszną domową wędlinę a dokładniej schab krótko gotowany. Pyszny, aromatyczny, mięciutki-idealny na kanapki, o sałatki-po prostu jako wędlina.

Robi się go bardzo łatwo i zawsze się udaje, zapraszam











Zapraszam też na film



SKŁADNIKI


-ok 1-1,3 kg schabu wieprzowego

-mała główka czosnku

-ok 5 dużych liści laurowych

-ok 10 sztuk ziela angielskiego

-3 łyżki soli-nie kopiaste

-ok pół płaskiej łyżki pieprzu

-pół łyżka słodkiej papryki  w proszku 

-ok 2 łyżki majeranku 

-2 litry wody

-3 łyżki majonezu *opcjonalnie 


Na początek składniki na zalewę dajemy do garnka-czyli czosnek obieramy, przepuszczamy przez praskę, dodajemy sól, liście, ziele, paprykę ,pieprz, majeranek i wodę (majonezu na razie nie)



Do zalewy dajemy schab wieprzowy w kawałku ok 1-1,3 kg :)




Stawiamy na kuchence i zagotowujemy. Gdy woda zacznie bulgotać i się gotować, gotujemy nasz schab ok 5-7 minut, wyłączamy ogień, przykrywamy garnek i odstawiamy do wystudzenia na ok 2 godziny.



Następnie dodajemy majonez *opcjonalnie, jednak polecam dodać bo nadaje on mięsu delikatności,  kruchości i fajnego smaku

I ponownie zagotowujemy wszystko i od momentu zagotowania gotujemy znów 5-7 minut 

***nie przejmujcie się jak majonez wam się zwarzy, on ma dać smak a nie ładnie wyglądać, mięso i tak później wytrzemy.



Wyłączamy kuchenkę, przykrywamy garnek i studzimy, następnie trzymamy mięso w zalewie najlepiej całą noc (w lodówce) 

Po tym czasie wycieramy je ręcznikiem papierowym, kroimy w cienkie plasterki i zajadamy :) 







I gotowe :) Polecam Wam serdecznie ten przepis, jeśli jeszcze nie robiliście takiej wędliny na prawdę warto spróbować :) 

Jest mięciutka, delikatna, wilgotna i pyszna 




2 komentarze:

Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko