Cześć Kochani, dziś przychodzę do Was z po prostu rewelacyjnym ciastem. Musicie spróbować, bo jest po prostu przepyszne Mowa o szarlotce z bitą śmietaną i bezą. Jest to wspaniałe ciasto, które zachwyca nie tylko smakiem, ale i wyglądem Wygląda niezwykle elegancko, także nada się nawet na specjalne okazje. Przepis jest rewelacyjny, bo szarlotka wychodzi perfekcyjnie. Bardzo Was zachęcam do jej przygotowania. Składa się z ciasta, masy jabłkowej, bitej śmietany i delikatnej, chrupiącej bezy. Zdecydowanie jedno z moich ulubionych ciast, spróbujcie a zapewniam, że zniknie do ostatniego kawałeczka
Zapraszam też na film z jej przygotowaniem krok po kroku
SKŁADNIKI
*blaszka 25x35cm
*używam szklanki 250ml
CIASTO
-500g mąki pszennej tortowej
-20dag masła lub margaryny
-5 żółtek (białka odkładamy do bezy)
-3/4 szkl cukru pudru
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
JABŁKA
-ok 1,5 kg startych jabłek
-3 łyżki bułki tartej
-2 łyżki mąki ziemniaczanej
-cukier do smaku jeśli jabłka są kwaśne
ŚMIETANKA
-ok 500ml śmietanki 30 lub 36%
-0,5 szkl cukru pudru
-1,5 łyżki żelatyny
-100ml gorącej wody
BEZA
-5 białek
-3/4 szkl cukru
-łyżka mąki ziemniaczanej
-2 łyżki octu jabłkowego lub zwykłego
Składniki na ciasto dajemy do miski, masło lub margarynę siekamy na mniejsze kawałeczki-zagniatamy ciasto rękami lub robotem z hakiem. Dzielimy je na dwie części i wstawiamy do lodówki na czas przygotowania pozostałych warstw.
BEZA
Białka, które pozostały nam z ciasta ubijamy na sztywną pianę (moje były z lodówki, nie w temp pokojowej)
Gdy będą ubite dodajemy stopniowo wciąż miksując cukier-miksujemy długo aż do jego rozpuszczenia, ja miksowałam ok 7-10 minut-mamy mieć gęstą, błyszczącą pianę.
Następnie zmniejszamy obroty i dodajemy mąkę ziemniaczaną i ocet-miksujemy do połączenia.
***odsyłam do filmu żeby zobaczyć jak ma wyglądać masa na bezę
Masę wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 130 stopni grzanie góra-dół bez termoobiegu i suszymy ok 1 godzinę na środkowej półce
Studzimy
JABŁKA
Jabłka obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach (mamy mieć 1,5 kg startych jabłek)
Prażymy je do odparowania soku i miękkości, czas zależy od odmiany i twardości jabłek
Ściągamy z ognia, studzimy i dodajemy bułkę tartą i mąkę ziemniaczaną-mieszamy
Pierwszą część ciasta wałkujemy i wykładamy nią dno blaszki, wykładamy na nią jabłka, i drugą część ciasta albo trzemy albo urywamy kawałeczki rękami i układamy na jabłkach-polecam tą drugą metodę-ciasto ładnie wygląda w przekroju.
Wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i pieczemy ok 40 minut.
Studzimy
Żelatynę rozpuszczamy i studzimy.
Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy żelatynę, chwilę miksujemy.
Wykładamy na ciasto, na śmietankę dajemy bezę, lekko dociskamy.
Ciasto wstawiamy do lodówki na całą noc.
Ciasto pięknie się kroi, jest bardzo podzielne, eleganckie, wygląda po prostu pięknie
Smakuje rewelacyjnie. Idealnie nada się na każdą okazję, bardzo polecam i życzę smacznego, koniecznie zróbcie to ciasto, nie zawiedziecie się
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko