najpyszniejsze ciasto orzechowe z kremem i masłem orzechowym+FILM
Cześć Kochani
dziś mam dla Was przepis na po prostu obłędne ciasto orzechowe z kremem i masłem orzechowym
Choć wygląda niepozornie łączy w sobie wiele smaków, które idealnie współgrają.
Mamy tu biszkopt orzechowy, krem, masło orzechowe i chrupiące prażone orzeszki Całość smakuje po prostu wspaniale, bardzo polecam-jeśli lubicie orzechowe smaki to zakochacie się w tym cieście :)
Zapraszam też na film z jego przygotowaniem
SKŁADNIKI
***blaszka 25x35cm
BISZKOPT ORZECHOWY
-6 jajek
-2/3 szkl mąki pszennej tortowej ok 100g
-2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
-0,5 szkl cukru ok 110g
-150g drobno zmielonych orzechów włoskich
KREM
-1000ml mleka
-3 budynie śmietankowe po 40g bez cukru
-3/4 szkl cukru ok ok 165g
-200g masła
ORZECHY DO POSYPANIA
-ok 150g orzechów włoskich drobno posiekanych
-50g masła
-2 łyżki miodu
-2 łyżki cukru pudru
DODATKOWO
-kremowe masło orzechowe (kilka łyżek)
BISZKOPT
Białka ubijamy, stopniowo dodajemy do nich cukier-chwilę miksujemy
Zmniejszamy obroty i dodajemy żółtka
Przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia ***a dodatkowo dodałam łyżeczkę kakao dla ładniejszego koloru
dodajemy posiekane orzechy włoskie i delikatnie mieszamy
Przekładamy do blaszki 25x35cm wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i pieczemy ok 25 min
studzimy i kroimy na dwa spody
KREM
Do garnka dajemy mleko, cukier, budynie i dokładnie mieszamy, stawiamy na ogniu i mieszamy do zagotowania i zgestnienia. Powstały budyń studzimy do temp pokojowej
Masło w temp pokojowej ucieramy na puch i stopniowo dodajemy budyń też w temp pokojowej
Krem wykładamy na pierwszy spód i przykrywamy drugim
Ciasto smarujemy masłem orzechowym
***żeby masło orzechowe dobrze się smarowało polecam zmiksować je mikserem wtedy nabierze fajnej konsystencji i puszystości
ORZECHY
Na patelnię dajemy masło, cukier puder i miód podgrzewamy żeby się połączyły, dodajemy grubo posiekane orzechy włoskie i prażymy na złoty kolor
studzimy, siekamy nożem lub rozbijamy wałkiem tak żeby były sypkie i posypujemy ciasto dociskając tak żeby orzechy przykleiły się do masła orzechowego
Ciasto wstawiamy na całą noc do lodówki żeby smaki się przegryzły i wszystko stężało
Ciasto pięknie się kroi jest po prostu przepyszne, bardzo polecam na każdą okazję
Dzień dobry czy można dać margarynę kasie? Czy musi być masło?
OdpowiedzUsuń