.

.

czwartek, 21 listopada 2024

Rolada z boczku z mięsem mielonym-domowa wędlina, super na kanapki/boczek rolowany+FILM

 Cześć Kochani, dziś zapraszam na kolejny przepis na pyszną, domową wędlinę którą przygotujecie bez specjalnego sprzętu. Każdy sobie z nią poradzi a na prawdę warto bo efekt jest super. Taka rolada świetnie nadaje się na kanapki, na święta czy na co dzień. warto ją zrobić, bo wiemy co jemy :)










zapraszam też na film krok po kroku



SKŁADNIKI

-ok 1-1,2 kg boczku surowego bez skóry(dobrze żeby był mięsny, nie bardzo tłusty)

-papryka słodka 

-pieprz

-sol

-majeranek

-czosnek ok 3-4 ząbki 

-ok 2 łyżki musztardy 


MIĘSO MIELONE 

-ok 300g mięsa mielonego np z łopatki wieprzowej

-łyżka żelatyny

-sól

-pieprz

-troszkę wody ok 100ml 


DODATKOWO

-cebula

-siatka wędliniarska


Na początek boczek myjemy, osuszamy i nacinamy wzdłuż nie przekrawając do końca-ma nam powstać duży płat mięsa. 



Dajemy folię i rozbijamy tłuczkiem do mięsa uważając żeby nie ubijać zbyt mocno i nie porobić dziur w mięsie-finalnie mamy mieć duży płat mięsa



Teraz doprawiamy

posypujemy solą, pieprzem, nacieramy słodką papryką, musztardą. Czosnek przepuszczamy przez praskę i takim zmiażdżonym nacieramy mięso-czosnek to bardzo ważny składnik, daje super zapach i smak.



Dodatkowo posypujemy majerankiem i całość składamy lub zawijamy i przekładamy do miski. Miskę okrywamy lub przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do lodówki na ok 12 godzin (najlepiej na całą noc)



Po tym czasie wyciągamy mięso z miski, rozwijamy przyprawami do góry i przygotowujemy mięso mielone do nadziania rolady

MIĘSO MIELONE

ok 300g mięsa mielonego oprawiamy solą, pieprzem. Dodajemy żelatynę, wodę i wszystko mieszamy dokładnie do połączenia. Mięso wykładamy na boczek i całość zawijamy (odsyłam tu do filmu by zobaczyć jak to zrobić)  







Roladę przekładamy do siatki wędliniarskiej 

***jeśli nie uda Wam się kupić siatki można roladę ciasno zawinąć w woreczek do pieczenia lub rękaw

Ja dodatkowo oprószyłam roladę przyprawą do wieprzowiny



Roladę wkładamy do woreczka do pieczenia, dodajemy pokrojoną cebulę i dokładnie zawiązujemy



Wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i pieczemy ok godzinę, po godzinie rozcinamy worek i pieczemy jeszcze 10-15 min żeby rolada się zarumieniła.



Studzimy i wstawiamy do lodówki

I gotowe :) Rolada smakuje rewelacyjnie, jest bardzo aromatyczna, delikatna, pięknie się kroi 




















Super na kanapki, na co dzień czy od święta 








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko