Cześć Kochani, dziś zapraszam na kolejny przepis na pyszną, domową wędlinę którą przygotujecie bez specjalnego sprzętu. Każdy sobie z nią poradzi a na prawdę warto bo efekt jest super. Taka rolada świetnie nadaje się na kanapki, na święta czy na co dzień. warto ją zrobić, bo wiemy co jemy :)
zapraszam też na film krok po kroku
SKŁADNIKI
-ok 1-1,2 kg boczku surowego bez skóry(dobrze żeby był mięsny, nie bardzo tłusty)
-papryka słodka
-pieprz
-sol
-majeranek
-czosnek ok 3-4 ząbki
-ok 2 łyżki musztardy
MIĘSO MIELONE
-ok 300g mięsa mielonego np z łopatki wieprzowej
-łyżka żelatyny
-sól
-pieprz
-troszkę wody ok 100ml
DODATKOWO
-cebula
-siatka wędliniarska
Na początek boczek myjemy, osuszamy i nacinamy wzdłuż nie przekrawając do końca-ma nam powstać duży płat mięsa.
Dajemy folię i rozbijamy tłuczkiem do mięsa uważając żeby nie ubijać zbyt mocno i nie porobić dziur w mięsie-finalnie mamy mieć duży płat mięsa
Teraz doprawiamy
posypujemy solą, pieprzem, nacieramy słodką papryką, musztardą. Czosnek przepuszczamy przez praskę i takim zmiażdżonym nacieramy mięso-czosnek to bardzo ważny składnik, daje super zapach i smak.
Dodatkowo posypujemy majerankiem i całość składamy lub zawijamy i przekładamy do miski. Miskę okrywamy lub przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do lodówki na ok 12 godzin (najlepiej na całą noc)
Po tym czasie wyciągamy mięso z miski, rozwijamy przyprawami do góry i przygotowujemy mięso mielone do nadziania rolady
MIĘSO MIELONE
ok 300g mięsa mielonego oprawiamy solą, pieprzem. Dodajemy żelatynę, wodę i wszystko mieszamy dokładnie do połączenia. Mięso wykładamy na boczek i całość zawijamy (odsyłam tu do filmu by zobaczyć jak to zrobić)
Roladę przekładamy do siatki wędliniarskiej
***jeśli nie uda Wam się kupić siatki można roladę ciasno zawinąć w woreczek do pieczenia lub rękaw
Ja dodatkowo oprószyłam roladę przyprawą do wieprzowiny
Roladę wkładamy do woreczka do pieczenia, dodajemy pokrojoną cebulę i dokładnie zawiązujemy
Wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i pieczemy ok godzinę, po godzinie rozcinamy worek i pieczemy jeszcze 10-15 min żeby rolada się zarumieniła.
Studzimy i wstawiamy do lodówki
I gotowe :) Rolada smakuje rewelacyjnie, jest bardzo aromatyczna, delikatna, pięknie się kroi
Super na kanapki, na co dzień czy od święta
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko