Cześć Kochani, zapraszam Was dziś na pyszne ciasto z jabłkami, kremem i słodkim słonecznikiem. Ciasto wygląda bardzo elegancko, jest przepyszne, idealnie nada się na każdą okazję. Nie jest trudne choć jego przygotowanie wymaga trochę czasu. Bardzo polecam.
Zapraszam też na film z jego przygotowaniem krok po kroku
SKŁADNIKI
Blaszka 25x35cm
używam szklanki 250ml
BISZKOPT KAKAOWY
-6 jajek
-3/4 szkl cukru
-3/4 szkl mąki pszennej tortowej
-2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
-2 łyżki kakao
KREM
-1000 ml mleka
- 3 budynie śmietankowe bez cukru po 40g sztuka
-szkl cukru ok 220g
-250g masła
SŁONECZNIK
-250g słonecznika
-50g masła
-3 łyżki cukru pudru
-2 łyżki mleka
JABŁKA
-1,5 kg startych jabłek (waga po starciu)
-1 galaretka cytrynowa
BISZKOPT
Białka ubijamy, do ubitych dodajemy stopniowo cukier-chwilę miksujemy. Zmniejszamy obroty i dodajemy żółtka. Przesiewamy suche składniki czyli mąkę, kakao i proszek i delikatnie mieszamy.
Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i pieczemy ok 25 min
Studzimy i kroimy na dwa spody
JABŁKA
Jabłka obieramy, trzemy na tarce o grubych oczkach. Prażymy do uzyskania konsystencji musu. Ściągamy z ognia, chwile studzimy, dodajemy galaretkę, dokładnie mieszamy
i wykładamy jabłka na pierwszy spód biszkoptowy, studzimy i wstawiamy do lodówki do stężenia
***jeśli jabłka są kwaśne możecie je posłodzić do smaku, ja użyłam jabłek Ligol.
SŁONECZNIK
na patelnie dajemy mleko, masło, cukier puder-rozpuszczamy i mieszamy, dodajemy ziarna słonecznika i prażymy na złoty kolor.
Studzimy. Po wystudzeniu słonecznik będzie posklejany, przekładamy go do woreczka i uderzamy np tłuczkiem żeby był sypki
KREM
budynie i cukier miksujemy w 250ml mleka, resztę czyli 750ml gotujemy. Na gotujące się mleko wylewamy budynie z cukrem i wszystko gotujemy do zgęstnienia Powstały budyń studzimy do temp pokojowej
Masło w temp pokojowej ucieramy na puch, i stopniowo dodajemy budyń
2/3 kremu wykładamy na jabłka, przykrywamy drugim spodem biszkoptowym i smarujemy resztą kremu-posypujemy słonecznikiem
Ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc tak by wszystko się stężało a smaki przegryzły.
I gotowe :) Ciasto pięknie się kroi, bardzo elegancko wygląda. jest przepyszne. Idealnie nada się na każdą okazję
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko