.

.

czwartek, 7 listopada 2024

Ciasto jabłkowe z kremem i słodkim słonecznikiem +FILM

 Cześć Kochani, zapraszam Was dziś na pyszne ciasto z jabłkami, kremem i słodkim słonecznikiem. Ciasto wygląda bardzo elegancko, jest przepyszne, idealnie nada się na każdą okazję. Nie jest trudne choć jego przygotowanie wymaga trochę czasu. Bardzo polecam.






Zapraszam też na film z jego przygotowaniem krok po kroku



SKŁADNIKI

Blaszka 25x35cm

używam szklanki 250ml 


BISZKOPT KAKAOWY

-6 jajek

-3/4 szkl cukru

-3/4 szkl mąki pszennej tortowej

-2 płaskie  łyżeczki proszku do pieczenia 

-2 łyżki kakao


KREM


-1000 ml mleka

- 3 budynie śmietankowe bez cukru po 40g sztuka

-szkl cukru ok 220g

-250g masła


SŁONECZNIK

-250g słonecznika

-50g masła

-3 łyżki cukru pudru

-2 łyżki mleka


JABŁKA

-1,5 kg startych jabłek (waga po starciu)

-1 galaretka cytrynowa


BISZKOPT


Białka ubijamy, do ubitych dodajemy stopniowo cukier-chwilę miksujemy. Zmniejszamy obroty i dodajemy żółtka. Przesiewamy suche składniki czyli mąkę, kakao i proszek i delikatnie mieszamy.



Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i pieczemy ok 25 min

Studzimy i kroimy na dwa spody




JABŁKA

Jabłka obieramy, trzemy na tarce o grubych oczkach. Prażymy do uzyskania konsystencji musu. Ściągamy z ognia, chwile studzimy, dodajemy galaretkę, dokładnie mieszamy 


i wykładamy jabłka na pierwszy spód biszkoptowy, studzimy i wstawiamy do lodówki do  stężenia



***jeśli jabłka są kwaśne możecie je posłodzić do smaku, ja użyłam jabłek Ligol.


SŁONECZNIK

na patelnie dajemy mleko, masło, cukier puder-rozpuszczamy i mieszamy, dodajemy ziarna słonecznika i prażymy na złoty kolor.



Studzimy. Po wystudzeniu słonecznik będzie posklejany, przekładamy go do woreczka i uderzamy np tłuczkiem żeby był sypki



KREM

budynie i cukier miksujemy w 250ml mleka, resztę czyli 750ml gotujemy. Na gotujące się mleko wylewamy budynie z cukrem i wszystko gotujemy do zgęstnienia Powstały budyń studzimy do temp pokojowej



Masło w temp pokojowej ucieramy na puch, i stopniowo dodajemy budyń



2/3 kremu wykładamy na jabłka, przykrywamy drugim spodem biszkoptowym i smarujemy resztą kremu-posypujemy słonecznikiem






Ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc tak by wszystko się stężało a smaki przegryzły.

I gotowe :) Ciasto pięknie się kroi, bardzo elegancko wygląda. jest przepyszne. Idealnie nada się  na każdą okazję 

















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko