Dziś przychodzę do Was z czymś super :-)
Każdy z nas lubi słodkości, ale jedzenie ich w zbyt dużej ilości nie jest dobre.
Sprawa się zmienia gdy słodkości są zrobione własnoręcznie ze zdrowych składników,
wtedy można po nie sięgać z mniejszymi wyrzutami :)
Ostatnio składnikiem, który odkryłam i który coraz częściej jest obecny w mojej kuchni jest ciecierzyca.
Można z niej zrobić wiele pyszności, nawet słodycze.
Chce Wam przedstawić rewelacyjny przepis na pyszne, kremowe czekoladki, trufle wykonane z ciecierzycy. Czyż te kuleczki się są cudne :-)
Robi się je łatwo i przyjemnie :-)
Z podanych proporcji wychodzi cała masa małych kuleczek.
Ale dość pisaniny zaczynamy
SKŁADNIKI
-1 kubek suchej ciecierzycy 330ml
-4 łyżki miodu ja użyłam miodu z mniszka
-1,5 łyżki cukru pudru
-garść orzechów ziemnych zmielonych na bardzo drobno
-50g roztopionego masła
-4 łyżki mleka
-2,5 łyżki kakao
ciecierzycę moczymy całą noc, potem gotujemy do miękkości,
zimna miksujemy w malakserze na krem lub blendujemy-masa musi być gładka i kremowa. Wychodzi jej dużo, ja mam mały malakser, dlatego miksowałam na dwie partie
dodajemy resztę składników, z tym że masło musi być roztopione i przestudzone. Wyrabiamy masę.
Robimy kulki wielkości orzecha włoskiego. Kulki robi się bardzo łatwo, masa się nie klei.
Trufle możemy posypać dowolną posypką (ja zrobiłam posypkę z herbatników i płatków kukurydzianych zmielonych razem), obtoczyć w kakao lub polać czekoladą. Czekoladki przechowujemy w lodówce. Robi się je łatwo i przyjemnie. Są pyszne i zdrowe :-)
Polecam serdecznie i życzę smacznego :-)
jakoś nie mam odwagi zrobić deseru z ciecierzycy,chyba muszę w końcu spróbować..
OdpowiedzUsuńteż podchodziłam do tego sceptycznie, i teraz żałuję. Trzeba spróbować, te czekoladki są rewelacyjne, jedno z moich topowych odkryć, bałam się, że będą smakować fasolą, ale absolutnie tak nie jest. polecam spróbować :-)
Usuń