dziś przychodzę do Was z bardzo łatwym i pysznym ciastem. Jest to ciasto kruche kakaowe z budyniową pianką i borówkami :)
Robi się je łatwo, szybko i przyjemnie.
Zapraszam
SKŁADNIKI
*przepis na blaszkę 25x25cm
CIASTO
-2,5 szklanki mąki pszennej tortowej
-150g masła
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-3 łyżki cukru pudru
-5 żółtek (białka odkładamy do pianki)
-2 łyżki śmietany kwaśnej 12 lub 18%
-1,5 łyżki kakao
PIANKA
-5 białek
-0,5 szklanki cukru
-1 cukier waniliowy
-1 budyń śmietankowy bez cukru 40g
-1 łyżka mąki ziemniaczanej
-100ml oleju rzepakowego
DODATKOWO
-około 300g borówek
-cukier puder do posypania ciasta
Blaszkę o wymiarach 25x25cm wykładamy papierem do pieczenia.
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Ciasto dzielmy na mniejszą i większą część.
Większą wałkujemy i wykładamy nią dno blaszki.
Drugą wsadzamy do lodówki.
PIANKA
Białka ubijamy na sztywną pianę dodając stopniowo cukier-miksujemy aż powstanie błyszcząca sztywna masa. Następnie dodajemy cukier waniliowy, budyń, mąkę ziemniaczaną i olej i miksujemy na najniższych obrotach do połączenia.
Piankę wykładamy na ciasto,
następnie całość posypujemy borówkami,
i na borówki dajemy ciasto z lodówki, możemy je zetrzeć lub wyrywać kawałki i układać na spodzie ciasta.
Ciasto pieczemy około 50 minut w temp 170-180 stopni.
Ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
I gotowe :)
Pyszne, łatwe, pachnące czegóż chcieć więcej :)
Polecam i życzę udanych wypieków :)
Smacznego!
Co piątek robię ciasto i każdy kolejny Twój przepis ląduje i mnie w piekarniku 😁👍i każdy się udaje i jest rewelacyjny 🤞👌Oby tak dalej 👏👏👏
OdpowiedzUsuńCudownie :) bardzo dziękuję i zapraszam po kolejne przepisy :)
Usuń