.

.

wtorek, 21 sierpnia 2018

Ciasto latte macchiato (z mlekiem w proszku)

Witam Kochani dziś przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto Latte Macchiato. Jedno z moich ukochanych ciast, które łączy w sobie smaki, które uwielbiam-serek, mleko w proszku i kawa :-) Czyż może być coś lepszego? 

Ciasto robi się szybko, łatwo i przyjemnie, bardzo Wam je polecam, jest wspaniałe. Składa się z kilku warstw-kakaowego biszkopta, masy z mlekiem w proszku i serkiem homogenizowanym, biszkoptów nasączonych alkoholem i kawą. Polecam bo warto :-) 



SKŁADNIKI 

*przepis na blaszkę 25x25cm

BISZKOPT

-5 jajek
-0,5 szklanki cukru (szklanka 250ml)
-5 łyżek mąki pszennej tortowej
-1 łyżka kakao
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

KREM

-250g masła lub  margaryny
-0,5 szkl cukru pudru
-400g serka homogenizowanego waniliowego
-2 szklanki mleka w proszku pełnego

PONCZ

-0,5 szkl wody
-1 łyżka kawy rozpuszczalnej
-2 łyżki wódki lub rumu

DODATKOWO

-opakowanie okrągłych biszkoptów około 400g


Biszkopt

Blaszkę smarujemy i posypujemy bułką tartą.

Białka oddzielamy od żółtek-ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier, potem żółtka. na koniec przesiewamy mąkę, kakao i proszek do pieczenia.

Wylewamy do blaszki, pieczemy około 20-25 minut do suchego patyczka w temp 180 stopni. Biszkopt studzimy i kroimy na dwa blaty.



PONCZ

składniki ponczu mieszamy ze sobą do rozpuszczenia kawy.

KREM

Miękkie masło lub margarynę ucieramy na puch, następnie dodajemy cukier puder-miksujemy.

Następnie dodajemy cały serek i mleko w proszku i miksujemy chwilę na najwyższych obrotach do połączenia składników.



SKŁADANIE CIASTA

Pierwszy blat biszkoptowy ponczujemy i wykładamy na niego 1/3 masy.

Następnie układamy na masie zamoczone w ponczu biszkopty.



Na nie dajemy trochę masy i przykrywamy drugim spodem. Ponczujemy i dajemy resztę masy.  Na koniec dajemy znów warstwę naponczowanych biszkoptów. Ciasto na koniec posypujemy kakao. 




Wstawiamy na noc do lodówki i gotowe :-)








Jest wspaniałe, rozpływa się w ustach, a krem z dodatkiem mleka w proszku-pyszny :-)Jest to zdecydowanie jedno z moich ulubionych ciast.  Polecam serdecznie i życzę udanych wypieków. 

7 komentarzy:

  1. Ciasto REWELACJA!! Przepyszne! Cała rodzina się zachwycała... Wcześniej robiłam Marlenkę i również fenomenalny smak POLECAM WSZYSTKIM!!! Pani Kasiu dziękuję za Genialnego bloga! W końcu sprawdzone przepisy które wychodzą! Będe dalej piekła razem z Pani blogiem właśnie przymierzam się do Michałka.... Kamila

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za tak miły komentarz :) Bardzo się cieszę, jak moje ciasta wychodzą i smakują :) Bardzo polecam ciasto Michałek :) Na pewno będzie Pani zadowolona :) Pozdrawiam cieplutko i zapraszam do wypróbowania innych moich przepisów :)

      Usuń
  2. Proszę o wymiary blaszki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a ja proszę o dokładne czytanie przepisu, ponieważ wszystko jest podane :)

      Usuń

Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko