.

.

niedziela, 10 marca 2019

Najłatwiejsza babka łaciata

Witam Kochani
dziś coś bardzo prostego i dobrego :)
Bardzo łatwa babka łaciata, którą możecie przygotować zarówno w keksówce, keksówce karbowanej czy zwykłej formie na babkę wielkanocną.
Babka super wygląda, a polana czekoladą smakuje rewelacyjnie.


 Jest to ciasto idealne, gdy macie np niezapowiedzianych gości, robi się je szybko, jest idealne do kawki :)


SKŁADNIKI

*przepis na keksówkę ok 10x25cm

-4 jajka
-3/4 szkl cukru
-1,5 szkl mąki pszennej tortowej
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-8 łyżek oleju
-8 łyżek wody
-2 łyżeczki kakao

DODATKOWO
-czekolada do polania babki

Jajka ucieramy z cukrem na pulchną, białą masę, trzeba to chwilę miksować. 

Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia
miksujemy

następnie dodajemy wodę i olej i wszystko miksujemy


Blaszkę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą, wlewamy do niej połowę ciasta

do drugiej połowy dodajemy kakao i miksujemy

wylewamy masę kakaową na jasną masę, robiąc esy floresy

Babkę pieczemy ok 25-30 min w temp 180 stopni (do suchego patyczka) Wsadzamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy na opcji grzanie góra-dół, bez termoobiegu. 
Jeśli po tym czasie góra babki jest jeszcze surowa, pieczemy dłużej. 

wyciągamy z formy i studzimy, następnie można ją posypać cukrem pudrem lub polać czekoladą i posypać perełkami. 


Pięknie się kroi, jest bardzo pulchniutka, nie sucha :)





Bardzo polecam 

15 komentarzy:

  1. Zapraszam wszystkich miłośników gotowania i dobrego jedzenia do grupy kulinarnej. Znajdziecie tam ciekawe przepisy, porady, akcje kulinarne i mnóstwo smacznych inspiracji. Kuchnia pełna smaku zaprasza 🙂 https://www.facebook.com/groups/978045118956536/?ref=bookmarks

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda pulchniutko i apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam ��
      Wypróbowałam Twój przepis ,, Najłatwiejsza babka łaciata,,
      Jest naprawdę łatwa i szybka do zrobienia ���� Dziękuję za przepis ����

      Usuń
    2. Witam
      Wypróbowałam Twój przepis , jest naprawdę łatwy i szybki w przygotowaniu i babka jest przepyszna no i co również ważne jest tania.
      Dziękuję bardzo ��������

      Usuń
  3. Robilam z tego przepisu polecam pyszna prosta i szybka babka !!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. A jaka Pani miała brytfanke wymiary.

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepraszam nie zauważyłam że piszę nie było pytania pozdrawiam ☺️

    OdpowiedzUsuń
  6. Witam i napewno tę babeczke upiekę dzieki za przepis !

    OdpowiedzUsuń
  7. Witam.Babeczka super.Zawsze robię dwie naraz��
    Jedynie czas odpiekania mi się nie zgadza bo 45 min.to minimum.
    Jak piekłam wcześniej 35 min.patyczek suchy A po wyjęciu babka opadła i zakalec��
    Czy Pani piekła na termoobiegu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nigdy nie piekę z termoobiegiem. Zawsze na opcji grzanie góra-dół.
      Jeśli chodzi o czas pieczenia to oczywiście może on się różnić bo każdy piekarnik jest inny. Ja wsze piekę babkę około 35 minut i jest idealna. Więc szczerze, to trochę mnie dziwi, ze wyszedł zakalec :( Każda pani domu zna swój sprzęt, więc nie ma co ślepo sugerować się czasem podanym w przepisie, trzeba tez obserwować i jak jest potrzeba piec dłużej.

      Usuń
    2. Tak 30 minut to za mało piec

      Usuń

Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko