Cześć Kochani, dziś zapraszam Was na bardzo łatwe i pyszne ciasto czekoladowo-orzechowe bez pieczenia.
Ciasto rozpływa się w ustach, jest bardzo eleganckie, idealne na każdą okazje. Szczególnie posmakuje miłośnikom czekolady i orzechów. Zapraszam
Tradycyjnie zapraszam tez na film z przepisem i wykonaniem ciasta
SKŁADNIKI
*proporcje na małą blaszkę ok 25x25cm
MASA
-1 l mleka
-3 budynie śmietankowe bez cukru po 40g
-3/4 szkl cukru
-2 łyżki kakao
-200g masła
-200g czekolady deserowej
-150g posiekanych drobno orzechów laskowych
ŚMIETANKA
-500ml śmietany 36%
-0,5 szkl cukru pudru
-1 łyżeczka żelatyny
-100ml gorącej wody
DODATKOWO
-ok 500g herbatników
Do garnka dajemy 750ml mleka, masło oraz cukier. Stawiamy na ogniu by się zaczęło gotować.
W osobnej misce mieszamy 3 budynie śmietankowe bez cukru, 2 łyżki kakao oraz 250ml mleka. Wszystko dokładnie mieszamy i wylewamy do gotującego się mleka z masłem i cukrem. Mieszamy, najlepiej trzepaczką i gotujemy do uzyskania gęstego budyniu.
Do gorącego budyniu dodajemy czekoladę deserową-mieszamy do jej rozpuszczenia i na koniec dodajemy 150g posiekanych orzechów laskowych. Wszystko mieszamy i nasza masa gotowa.
Dno blaszki ok 25x25cm wykładamy papierem do pieczenia.
Układamy pierwszą warstwę herbatników, na nią dajemy pierwszą warstwę ciepłej masy.
Wyrównujemy i przykrywamy drugą warstwą herbatników. Dajemy drugą warstwę masy-wyrównujemy. Dajemy trzecią warstwę herbatników, i trzecią -ostatnią warstwę masy i czwartą-ostatnią warstwę herbatników. Mamy mieć trzy warstwy masy i cztery warstwy herbatników.
Ciasto przykrywamy ściereczką i odkładamy do wystudzenia.
Do miski dajemy bardzo dobrze schłodzoną śmietankę 36% i ubijamy na sztywno.
W osobnej miseczce mieszamy łyżeczkę żelatyny w 100ml gorącej wody-studzimy.
Do ubitej śmietanki dodajemy pół szklanki cukru pudru oraz ostudzoną żelatynę-wszystko miksujemy do połączenia.
Śmietankę wykładamy na ostudzone ciasto. Wyrównujemy i posypujemy np startą czekoladą lub posiekanymi orzechami. Ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc by wszystko się schłodziło, zmiękło i przegryzło.
Ciasto pięknie się kroi, bardzo ładnie i elegancko wygląda. Jest mięciutkie i rozpływa się w ustach. Bardzo łatwe i pyszne.
Polecam i życzę smacznego
Dlaczego ta masa czekoladową wyszła mi rzadka. Przy nakładaniu do blaszki rozlała się, nie były takie kupki z masy. Co mogłam zrobić źle?
OdpowiedzUsuń