.

.

czwartek, 11 marca 2021

CIASTO KRYSZTAŁ-kremowy sernik z kolorowymi galaretkami +FILM

 Cześć Kochani, zbliża się Wielkanoc, więc dziś przychodzę do Was z bardzo wiosennym, kolorowym ciastem, które idealnie sprawdzi się na wielkanocnym stole. Mowa o cieście Kryształ. 


Jest to kremowy sernik na zimno na kakaowym biszkopcie. Do masy serowej dodajemy pokrojone kolorowe galaretki. Całość pięknie wygląda i super smakuje. Zapraszam


Zapraszam też na film 




SKŁADNIKI

*proporcje na dużą blaszkę ok 25x35cm

***szklanka u mnie to zawsze 250ml***

BISZKOPT KAKAOWY

-3 jajka

-0,5 szkl cukru 

-0,5 pełnej łyżeczki proszku do pieczenia

-1 łyżka kakao ciemnego

-3/4 szkl mąki pszennej tortowej


MASA SEROWA

-1 kg sera w wiaderku

-1 szkl cukru pudru

-1 szkl mleka w proszku pełnego

-350ml śmietanki 30% lub 36%

-125 ml gorącej wody

-2,5 łyżki żelatyny


DODATKOWO

-3 galaretki o różnych kolorach (u mnie agrestowa,wiśniowa i brzoskwiniowa)

-1200ml wrzącej wody

-2 galaretki w jednym kolorze na górę ciasta u mnie poziomkowa

-800 ml wrzątku

-1 łyżka kawy rozpuszczalnej

-100 ml przegotowanej wody

-dżem porzeczkowy lub kwaskowe powidła


Wieczorem, dzień przed pieczeniem ciasta, do 3 pojemników wlewamy po 400ml gorącej wody, dodajemy do każdego po jednej galaretce, każda ma być w innym kolorze. Ja użyłam brzoskwiniowej, wiśniowej i agrestowej.

Mieszamy, studzimy i wstawiamy do lodówki do stężenia na noc.

Następnego dnia galaretki wyciągamy z pojemników, kroimy w sporą kostkę. Pokrojone galaretki przypominają kryształki, stąd nazwa ciasta.




BISZKOPT

Żółtka oddzielamy od białek, białka ubijamy na sztywną pianę, następnie wciąż miksując dodajemy stopniowo cukier-miksujemy do jego rozpuszczenia. Następnie dodajemy 3 żółtka, miksujemy. Na koniec dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i kakao-miksujemy delikatnie  na najniższych obrotach do połączenia.

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia ,wylewamy ciasto, wyrównujemy. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i pieczemy ok 15 min. (biszkopt jest cienki)



Upieczony biszkopt studzimy. Nasączamy kawą i smarujemy dżemem porzeczkowym.




MASA SEROWA

2,5 łyżki żelatyny rozpuszczamy w 125m gorącej wody, mieszamy, studzimy.

Do miski dajemy śmietankę 36% i ubijamy ją na sztywno, następnie dodajemy ser, cukier puder, mleko w proszku-wszystko miksujemy. Następnie dodajemy ostudzoną żelatynę i wszystko szybko miksujemy na najwyższych obrotach do połączenia.



Do masy dodajemy pokrojone wcześniej galaretki,


 mieszamy i całość wykładamy na biszkopt. Wyrównujemy i wsadzamy do lodówki do stężenia. 



W 800ml gorącej wody rozpuszczamy 2 dowolne galaretki, studzimy. Tężejącą galaretkę wykładamy na ciasto.



Ciasto wstawiamy na kilka godzin do lodówki do całkowitego stężenia.

I gotowe :)










Bardzo Wam polecam to ciasto, jest na prawdę przepyszne, nie za słodkie, kremowe.

Pięknie wygląda i idealnie nada się na zbliżającą się Wielkanoc.



7 komentarzy:

  1. Piękne ciasto. W takiej odsłonie jeszcze nie widziałam. U mnie w rodzinie figuruje pod nazwą galaretkowiec. Do białej masy zamiast sera używa się kefiru a biszkopt jest biały. Przepis zapisuję, żeby koniecznie wypróbować.
    /Beata

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo polecam w tej wersji. Ciasto jest na prawdę pyyyszne :)

      Usuń
  2. To ciasto kojarzy mi się z dzieciństwem. Muszę koniecznie zrobić w najbliższy weekend. :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko