Cześć Kochani, dziś zapraszam na pyszną pieczeń rzymską z jajkiem. Jest idealna na obiad, jako wędlina czy pyszne danie na Wielkanoc. Bardzo łatwa i pyszna. Zapraszam
Zapraszam też na film
SKŁADNIKI
***blaszka o wymiarze ok 30x10cm
-1 kg mięsa np łopatki wieprzowej bez kości
(można też dać 1/2 kg karkówki, 1/2 kg szynki)
-1 jajko
-1 średnia cebula
-ok 4 ząbki czosnku
-1 mała kajzerka
-2 łyżki bułki tartej
-ok pół łyżki suszonego majeranku
-pół łyżeczki papryki słodkiej
-sól, pieprz do smaku
-ok 2 łyżki musztardy
-5 jajek ugotowanych na twardo
-łyżka masła
DODATKOWO
-bułka tarta i masło do posmarowania formy.
Mięso mielimy.
Cebulkę kroimy w kostkę, czosnek miażdżymy w prasce.
Na patelnię dajemy łyżkę masła, podsmażamy na nim cebulę i czosnek.
Do miski dajemy zmielone mięso (najlepiej łopatkę wieprzową)
Bułkę kajzerkę moczymy w wodzie, odciskamy dokładnie i dajemy do mięsa. Dodajemy też wcześniej usmażoną cebulkę z czosnkiem, 2 łyżki bułki tartej, jajko, majeranek, sól, pieprz oraz słodką paprykę. Wszystko dokładnie mieszamy, chwile wyrabiamy ręką.
Blaszkę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą.
Na dno blaszki dajemy mniejszą połowę mięsa. Wyrównujemy i układamy ugotowane jajka na twardo.
Przykrywamy dokładnie resztą mięsa, dociskając, by nie było przestrzeni między jajkami. Wyrównujemy i całość smarujemy musztardą.
Tak przygotowaną pieczeń wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu, pieczemy około godzinę. Około 15 minut przed zakończeniem pieczenia zwiększamy temperaturę do 200 stopni tak by góra pieczeni ładnie się zarumieniła.
***po wyciągnięciu pieczeni w blaszce pojawi się sporo płynu, z mięsa, odlewamy go zaraz po wyjęciu pieczeni z piekarnika.
I gotowe. Pieczeń jest pyszna zarówno na ciepło jak na zimno. Ładnie wygląda. Bardzo polecam, jest idealna na obiad, jako dodatek do kanapek czy pyszne danie na Wielkanocny stół.
Super przepis. Na pewno wypróbuję
OdpowiedzUsuńBardzo polecam :)
UsuńZastanawiam się, czy mogę wykorzystać mięso mieszane. Głównie szynkę wieprzową, trochę wołowiny i pierś z indyka. Jak sądzisz?
OdpowiedzUsuńIndyk to chude mięsko, więc pieczeń może wyjść sucha i się kruszyć. Raczej polecałabym zrezygnować z indyka, albo dać go bardzo mało.
Usuń