.

.

czwartek, 4 marca 2021

Pieczeń rzymska z jajkiem-idealna na Wielkanoc+FILM

 Cześć Kochani, dziś zapraszam na pyszną pieczeń rzymską z jajkiem. Jest idealna na obiad, jako wędlina czy pyszne danie na Wielkanoc. Bardzo łatwa i pyszna. Zapraszam



Zapraszam też na film 




SKŁADNIKI

***blaszka o wymiarze ok 30x10cm


-1 kg mięsa np łopatki wieprzowej bez kości

(można też dać 1/2 kg karkówki, 1/2 kg szynki)

-1 jajko

-1 średnia cebula

-ok 4 ząbki czosnku

-1 mała kajzerka

-2 łyżki bułki tartej

-ok pół łyżki suszonego majeranku

-pół łyżeczki papryki słodkiej

-sól, pieprz do smaku

-ok 2 łyżki musztardy

-5 jajek ugotowanych na twardo 

-łyżka masła


DODATKOWO

-bułka tarta i masło do posmarowania formy.


Mięso mielimy.

Cebulkę kroimy w kostkę, czosnek miażdżymy w prasce.

Na patelnię dajemy łyżkę masła, podsmażamy na nim cebulę i czosnek.


Do miski dajemy zmielone mięso (najlepiej łopatkę wieprzową)

Bułkę kajzerkę moczymy w wodzie, odciskamy dokładnie i dajemy do mięsa. Dodajemy też wcześniej usmażoną cebulkę z czosnkiem, 2 łyżki bułki tartej, jajko, majeranek, sól, pieprz oraz słodką paprykę. Wszystko dokładnie mieszamy, chwile wyrabiamy ręką.



Blaszkę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą.

Na dno blaszki dajemy mniejszą połowę mięsa. Wyrównujemy i układamy ugotowane jajka na twardo.


Przykrywamy dokładnie resztą mięsa, dociskając, by nie było przestrzeni między jajkami. Wyrównujemy i całość smarujemy musztardą.


Tak przygotowaną pieczeń wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu, pieczemy około godzinę. Około 15 minut przed zakończeniem pieczenia zwiększamy temperaturę do 200 stopni tak by góra pieczeni ładnie się zarumieniła.

***po wyciągnięciu pieczeni w blaszce pojawi się sporo płynu, z mięsa, odlewamy go zaraz po wyjęciu pieczeni z piekarnika.

I gotowe. Pieczeń jest pyszna zarówno na ciepło jak  na zimno. Ładnie wygląda. Bardzo polecam, jest idealna na obiad, jako dodatek do kanapek czy pyszne danie na Wielkanocny stół. 








4 komentarze:

  1. Zastanawiam się, czy mogę wykorzystać mięso mieszane. Głównie szynkę wieprzową, trochę wołowiny i pierś z indyka. Jak sądzisz?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Indyk to chude mięsko, więc pieczeń może wyjść sucha i się kruszyć. Raczej polecałabym zrezygnować z indyka, albo dać go bardzo mało.

      Usuń

Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko