.

.

czwartek, 25 marca 2021

Ciasto Krakersowa Pychotka bez pieczenia, po prostu pycha!+FILM

Cześć Kochani, dziś zapraszam na jedno z moich ulubionych ciast-ciasto Krakersowa Pychotka bez pieczenia. Składa się masy budyniowej na gorąco, słonych krakersów i kremu śmietanowego z mascarpone.


 Ciasto jest po prostu pyszne, pięknie wygląda, pięknie się kroi. Jest łatwe i szybkie do zrobienia. Zapraszam


Zapraszam też na film z wykonaniem ciasta krok po kroku



SKŁADNIKI


***proporcje na dużą blaszkę ok 25x35cm***

*szklanka u mnie to zawsze 250ml*


-1250ml mleka (5 szklanek)

-250g masła 

-3/4 szkl cukru

-2 cukry waniliowe 

-2 budynie śmietankowe bez cukru po 40g

-4 żołtka

-1 szklanka mąki pszennej tortowej


PIANKA

-500ml śmietanki 36%

-250g serka mascarpone

-1,5 łyżki żelatyny

-125ml gorącej wody

-0,5 szkl cukru pudru


DODATKOWO

-krakersy słone ok 1,5 dużej paczki

-czekolada deserowa do posypania ciasta 


Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, na jej dnie układamy pierwszą warstwę krakersów.



Następnie do garnka dajemy 1 litr mleka, cukry waniliowe i masło-stawiamy na ogniu i zagotowujemy.


Gdy mleko będzie się gotowało, do miski dajemy 1 szklankę mąki pszennej tortowej,1 szklankę mleka, 3/4 szkl cukru,4 żółtka, 2 budynie śmietankowe bez cukru po 40g wszystko dokładnie miksujemy lub mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji bez grudek.


Masę wylewamy na gotujące się mleko z masłem jednocześnie mieszając najlepiej trzepaczką-gotujemy mieszając do uzyskania gładkiej, gęstej masy.



Gorącą masę wykładamy na krakersy, wyrównujemy i od razu na gorącą masę układamy drugą warstwę krakersów.




Ciasto przykrywamy ściereczką i odkładamy do wystudzenia.

Gdy ciasto jest zimne w kubeczku rozpuszczamy 1,5 łyżki żelatyny w 125ml gorącej wody, dokładnie mieszamy i studzimy.

500ml dobrze schłodzonej śmietanki 36% ubijamy na sztywno, dodajemy serek mascarpone lub dowolny kremowy serek, cukier puder i wszystko miksujemy. Na koniec dodajemy ostudzoną żelatynę i wszystko chwilę miksujemy na najwyższych obrotach.

2/3 kremu wykładamy na ciasto. Resztę dajemy do worka cukierniczego lub szprycy  z gwiazdkową tylką  i robimy rozetki.

***jeśli nie chcecie robić rozetek, wyłóżcie cały krem na ciasto.

Ciasto posypujemy startą czekoladą  i wkładamy do lodówki najlepiej na kilka godzin.

I gotowe. Ciasto pięknie się kroi, pięknie wygląda  i jest przepyszne.






 Bardzo polecam i życzę smacznego. 

zapraszam jeszcze raz na film



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko