Cześć, jesień w pełni a sezon na jabłka trwa, wiec czas na pyszną szarlotkę. Zapraszam Was na rewelacyjną szarlotkę, która rozpływa się w ustach. Jest delikatna, mięciutka i przepyszna. do jej zrobienia potrzeba mało składników, i zawsze wychodzi.
Zapraszam też na film
SKŁADNIKI
***proporcje na dużą blaszkę ok 25x35cm***
***szklanka u mnie to zawsze 250ml***
CIASTO
3,5 szklanki mąki pszennej tortowej
250g zimnego masła lub margaryny
5 łyżek cukru
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
5 żółtek
3 łyżki śmietany kwaśnej 12 lub 18%
PIANKA
5 białek + 1/2 szkl cukru
MASA JABŁKOWA
2,5 kg jabłek
2 galaretki cytrynowe
Do miski dajemy składniki na ciasto-masło powinno być zimne i pokrojone na małe kawałeczki. Zagniatamy ciasto, dzielimy na dwie części.
Jedną dajemy do woreczka i do zamrażarki a drugą wykładamy dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
Wsadzamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i podpiekamy ok 7 minut.
Jabłka obieramy, trzemy na tarce o grubych oczkach, dajemy do garnka i prażymy ok 15 minut mieszając od czasu do czasu żeby się nie przypaliły.
Do jabłek dodajemy 2 galaretki cytrynowe i dokładnie mieszamy. Wykładamy na podpieczone ciasto.
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy stopniowo 0,5 szkl cukru i miksujemy do uzyskania błyszczącej piany. Pianę wykładamy na jabłka. Na pianę trzemy ciasto, które było w zamrażarce.
Szarlotkę wsadzamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i pieczemy o 40 minut na złoty kolor.
studzimy i wstawiamy do lodówki i gotowe.
Ciasto jest przepyszne, wilgotne, rozpływa się w ustach.
Polecam gorąco.
Zapraszam na film
Ile minut podpiekamy ciasto wyłożone na blachę?
OdpowiedzUsuńokoło 7 minut
UsuńCzytaj u góry wyraźnie napisane
UsuńWygląda bardzo apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam na mojego bloga! :-)
dziękuję, chętnie wpadnę
UsuńJa w piekarniku gazowym piekłam około 13 minut,było takie akurat
OdpowiedzUsuńpisze Pani o tym spodzie, który podpiekamy
Usuńszarlotka przepyszna - pozdrawiam
OdpowiedzUsuńcieszę się, również pozdrawiam
UsuńCzy można bez śmietany? Wyjdzie?
OdpowiedzUsuńA cynamon gdzie?:)
OdpowiedzUsuńPrzyznaję się bez bicia, że nie lubię cynamonu :) Ale oczywiście można dodać :)
UsuńCzy można pięć na termoobiegu czy nie wyjdzie?
OdpowiedzUsuńPiekłam już tą szarlotkę jest przepyszna polecam
OdpowiedzUsuńJest przepyszna piekłam już
OdpowiedzUsuńSzarlotka jest przepyszna .
OdpowiedzUsuńUcha!
OdpowiedzUsuń2,5 kg jabłek to masa przed obraniem czy po obraniu ??
OdpowiedzUsuńRewelacyjna szarlotka u mnie gości co weekend serdecznie dziękuję za przepis szybki i łatwy sposób wykonania.
OdpowiedzUsuńCzy przesmażone jabłka wykładamy jeszcze ciepłe czy przestudzić?
OdpowiedzUsuńCzy podpieczone ciasto posypujemy bułką tartą i dopiero jabłka?
Czy do piany nie dokładamy budyniu lub mąki ziemniaczanej?
Dziękuję za odpowiedź