.

.

czwartek, 2 marca 2023

Pyszne ciasto PUSZEK z jabłkami, kremem, pianką straciatella +FILM

 Cześć Kochani, dziś chcę Was zaprosić na rewelacyjne ciasto mojego autorstwa. Jest to ciasto Puszek-składa się z mięciuteńkiego biszkoptu, warstwy jabłkowej, kremu czekoladowego, pianki straciatella. 









Całość smakuje wspaniale, pięknie wgląda. Ciasto nada się idealnie na zbliżające się święta Wielkanocne, ale nie tylko-jako coś słodkiego do kawy czy na spotkania rodzinne. Musicie wypróbować :) 


Zapraszam też na film z jego przygotowaniem krok po kroku 



SKŁADNIKI

*blaszka 25x35cm

***używam szklanki 250ml***



BISZKOPT


-4 jajka

-5 łyżek cukru

-pół szkl mąki pszennej tortowej

-łyżka mąki ziemniaczanej

-łyżeczka proszku do pieczenia



JABŁKA


-1,5 kg jabłek 

-galaretka cytrynowa


KREM


-750 ml mleka 

-2 budynie śmietankowe bez cukru po 40g sztuka

-łyżka mąki pszennej tortowej

-200g masła

-3 łyżki nutelli  lub dowolnego kremu czekoladowego 

-pół szkl cukru (cukier można pominąć, ponieważ nutella daje dużo słodyczy)


PIANKA STRACIATELLA 


-500ml śmietanki  30 lub 36%

-pół szkl cukru pudru

-starta grubo czekolada 100g (deserowa lub gorzka)

-1,5 łyżki żelatyny

-125ml wrzątku 


DODATKOWO


-ok 300g podłużnych biszkoptów



Na początek robimy bazę kremu-mleko, cukier, mąkę , budynie dajemy do garnka, dokładnie mieszamy, gotujemy też mieszając-powstały budyń studzimy do temp pokojowej.




BISZKOPT


Żółtka oddzielamy od białek, białka ubijamy na sztywną pianę, następnie wciąż miksując dodajemy stopniowo cukier-miksujemy. Dodajemy żółtka-miksujemy.

Na koniec przesiewamy mąkę, mąkę ziemniaczana i proszek do pieczenia-delikatnie mieszamy najlepiej łyżką.



Przekładamy do blaszki 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i pieczemy ok 15-20 minut.

Biszkopt studzimy.





JABŁKA


Jabłka obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach, mamy mieć 1,5kg startych jabłek



Prażymy je do miękkości- mieszając by się nie przypaliły. Do uprażonych jabłek dodajemy galaretkę cytrynową, mieszamy by się rozpuściła i gorące jabłka wykładamy na biszkopt.




Od razu na gorące jabłka wykładamy podłużne biszkopty. Ciasto odkładamy do wystudzenia, możemy okryć ściereczką


KREM


Do miski dajemy masło w temp pokojowej i ucieramy je na puch. Następnie wciąż miksując dodajemy stopniowo ostudzony budyń też w temp pokojowej, do kremu dodajemy 3 kopiaste łyżki nutelli lub dowolnego kremu czekoladowego-miksujemy do połączenia-nie długo. 



Krem wykładamy na studzone ciasto, wyrównujemy. 




Została nam ostatnia warstwa czyli pianka straciatella.


Czekoladę trzemy na tarce o grubych oczkach lub kroimy obieraczką do ziemniaków na grube wiórki.



Do miseczki dajemy żelatynę, zalewamy ją gorącą wodą-dokładnie mieszamy i studzimy


W tym czasie ubijamy śmietankę z cukrem pudrem-dodajemy wciąż miksując ostudzoną żelatynę. Po dodaniu żelatyny działamy szybko-dodajemy startą czekoladę i dokładnie i energicznie mieszamy trzepaczką.

Wykładamy śmietankę na krem, wyrównujemy i możemy jeszcze ciasto posypać startą czekoladą.




Wstawiamy je do lodówki najlepiej na całą noc by wszystkie smaki się przegryzły.

Ciasto pięknie się kroi, bardzo ładnie wygląda i na prawdę wspaniale smakuje. Jego warstwy świetnie ze sobą współgrają-polecam i życzę udanych wypieków :) 


















2 komentarze:

  1. Ile dodajemy cukru do kremu budyniowego? W składnikach nie ma podanej ilości, a w opisie przygotowania jest. Pytam, bo chcę zrobić to ciasto, wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie to wygląda! Uwielbiam wszelkiego rodzaju ciasta biszkoptowe.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko