Cześć Kochani, witam Was po krótkiej przerwie spowodowanej awarią komputera :) Komputerek już wrócił od doktora i może dalej pracować. Przychodzę do Was dziś z przepisem na przepyszne ciasto, którego musicie spróbować-jest to moja wersja ciasta Euforia :) Jest to ciasto biszkoptowe z orzechami, makiem i kremem czekoladowym. Polane polewą czekoladową. Pyszne, leciutkie i bardzo dobre. Idealnie nada się na święta czy po prostu spotkanie rodzinne. Zapraszam
Zapraszam też na film z przygotowaniem ciasta krok po kroku :)
SKŁADNIKI
*blaszka ok 25x35cm
*używam szklanki 250ml
BISZKOPT KAKAOWY
-6 jajek
-3/4 szkl cukru
-niepełna szkl mąki pszennej tortowej
-2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
-2,5 łyżki kakao
-1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
CIASTO MAKOWO-ORZECHOWE
-4 jajka
-0,5 szkl cukru
-pół szkl suchego maku
-ok 100g orzechów włoskich
-0,5 szkl mąki pszennej tortowej
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
KREM
-500ml śmietanki 36% lub 30%
-4-5 łyżek kremu czekoladowego np nutella
-250g serka mascarpone
-1,5 łyżki żelatyny
-100ml wrzątku
POLEWA
-150g czekolad deserowej
-ok 70g masła lub margaryny
-ok 5 łyżek mleka
DODATKOWO
-kawa do nasączenia
BISZKOPT KAKAOWY
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do nic stopniowo cukier-miksujemy do jego rozpuszczenia. Następnie zmniejszamy obroty i dodajemy żółtka.
Przesiewamy mąkę, mąkę ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia-delikatnie mieszamy najlepiej łyżką.
Przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i pieczemy ok 25 minut do suchego patyczka
Studzimy i kroimy na dwa spody.
CIASTO MAKOWO-ORZECHOWE
Orzechy włoskie siekamy dość grubo.
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy stopniowo wciąż miksując cukier. Zmniejszamy obroty i dodajemy żółtka. Dodajemy mąkę, suchy mak, posiekane orzechy, proszek do pieczenia i wszystko delikatnie mieszamy do połączenia.
Następnie przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i pieczemy ok 25 minut. Studzimy
KREM
Do kubeczka dajemy żelatynę, zalewamy gorąca wodą-dokładnie mieszamy i odstawiamy do przestudzenia.
Śmietankę ubijamy z serkiem mascarpone, gdy krem nie jest jeszcze całkowicie gęsty dodajemy krem czekoladowy i miksujemy do gęstej konsystencji
***Ja do kremu nie dodawałam już cukru, ponieważ krem czekoladowy go słodzi, ale możecie spróbować kremu i jeśli dla Was jest mało słodki możecie go sobie dosłodzić cukrem pudrem
Na koniec do kremu dodajemy przestudzoną żelatynę i wszystko miksujemy chwilkę na najwyższych obrotach.
Pierwszy spód biszkoptu nasączamy lekko kawą, wykładamy połowę kremu, na krem ciasto makowo-orzechowe, na nie resztę kremu i drugi spód biszkoptowy.
Też go lekko nasączamy kawą.
Składniki na polewę dajemy do miseczki i wstawiamy do mikrofali na ok 1 minutę na najwyższej mocy lub rozpuszczamy nad kąpielą wodną. Mieszamy do gładkiej konsystencji. Czekolada powinna być dobrej jakości.
Polewamy ciasto, możemy je dodatkowo posypać posypką, orzechami czy np białą czekoladą.
Ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
I gotowe :) Jest pyszne, leciutkie-bardzo gorąco polecam :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko