Cześć Kochani, dziś zapraszam Was na przepyszną, klasyczna roladę biszkoptową z kremem mascarpone i galaretką. Pokażę Wam jak zrobić super biszkopt, który pięknie się zwija i nie pęka. Rolada wychodzi rewelacyjna, delikatna, pięknie wygląda. Zapraszam
zapraszam też na film z jej przygotowaniem
SKŁADNIKI
*używam szklanki 250ml
BISZKOPT (pieczemy go na dużej blasze z wyposażenia piekarnika ok 43x38cm)
-5 dużych jajek
-0,5 szkl cukru
-3/4 szkl mąki pszennej tortowej
-pół łyżeczki proszku do pieczenia
KREM
-5oo ml śmietanki 36%
-500g serka mascarpone
-ok 5 łyżek cukru pudru
DODATKOWO
-400ml wrzątku
-galaretka np truskawkowa
Dzień wcześniej, wieczorem, przygotowujemy galaretkę-rozpuszczamy ją w gorące wodzie, przelewamy do prostokątnej formy, czy miski, studzimy i odstawiamy do stężenia do lodówki.
Na początek zrobimy biszkopt. Nie ma potrzeby wyciągać wcześniej jajka z lodówki.
Żółtka oddzielamy od białek, białka ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo dodajemy cukier wciąż miksując. Chwilę miksujemy, zmniejszamy obroty i dodajemy żółtka-miksujemy do połączenia.
Następnie przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy trzepaczką lub łyżką, wykładamy na blachę z wyposażenia piekarnika (moja ma ok 43x37cm) wyłożoną papierem do pieczenia.
Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i pieczemy ok 20 minut.
Wyciągamy z piekarnika i od razu wykładamy na ściereczkę, ściągamy papier i zwijamy razem ze ściereczką. odsyłam do filmu
Odkładamy do wystudzenia.
Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem, gdy zacznie gęstnieć dodajemy mascarpone.
***można do kremu dać troszkę rozpuszczonej żelatyny (ok 1 łyżkę w 100ml) żeby mieć pewność, ze pozostanie sztywny.
Delikatnie rozwijamy biszkopt, wykładamy krem (zostawiamy trochę do dekoracji)
z galaretki kroimy paski i dajemy na krótszy bok
delikatnie zwijamy roladę pomagać sobie ściereczką
dekorujemy według własnego uznania, polecam wykorzystać do dekoracji pozostałą galaretkę.
Roladę wstawiamy d lodówki na co najmniej kilka godzin a najlepiej na całą noc
i gotowe, jest przepyszne, elegancko wygląda, idealnie nada się na każdą okazję :) Polecam gorąco
Pięknie się prezentuje i pewnie tak smakuje
OdpowiedzUsuń