.

.

czwartek, 22 lutego 2024

Rolada biszkoptowa z kremem śmietankowym mascarpone i galaretką-pyszna i delikatna +FILM

 Cześć Kochani, dziś zapraszam Was na przepyszną, klasyczna roladę biszkoptową z kremem mascarpone i galaretką. Pokażę Wam jak zrobić super biszkopt, który pięknie się zwija i nie pęka. Rolada wychodzi rewelacyjna, delikatna, pięknie wygląda. Zapraszam 








zapraszam też na film z jej przygotowaniem 




SKŁADNIKI


*używam szklanki 250ml 


BISZKOPT (pieczemy go na dużej blasze z wyposażenia piekarnika ok 43x38cm)


-5 dużych jajek

-0,5 szkl cukru

-3/4 szkl mąki pszennej tortowej

-pół łyżeczki proszku do pieczenia 


KREM

-5oo ml śmietanki 36%

-500g serka mascarpone 

-ok 5 łyżek cukru pudru


DODATKOWO

-400ml wrzątku

-galaretka np truskawkowa 



Dzień wcześniej, wieczorem, przygotowujemy galaretkę-rozpuszczamy ją w gorące wodzie, przelewamy do prostokątnej formy, czy miski, studzimy i odstawiamy do stężenia do lodówki.




Na początek zrobimy biszkopt. Nie ma potrzeby wyciągać wcześniej jajka z lodówki.


Żółtka oddzielamy od białek, białka ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo dodajemy cukier wciąż miksując. Chwilę miksujemy, zmniejszamy obroty i dodajemy żółtka-miksujemy do połączenia.

Następnie przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy trzepaczką lub łyżką, wykładamy na blachę z wyposażenia piekarnika (moja ma ok 43x37cm) wyłożoną papierem do pieczenia.





Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i pieczemy ok 20 minut.

Wyciągamy z piekarnika i od razu wykładamy na ściereczkę, ściągamy papier i zwijamy razem ze ściereczką. odsyłam do filmu 



Odkładamy do wystudzenia.




Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem, gdy zacznie gęstnieć dodajemy mascarpone.

***można do kremu dać troszkę rozpuszczonej żelatyny (ok 1 łyżkę w  100ml) żeby mieć pewność, ze pozostanie sztywny.

Delikatnie rozwijamy biszkopt, wykładamy krem (zostawiamy trochę do dekoracji)



z galaretki kroimy paski i dajemy na krótszy bok




delikatnie zwijamy roladę pomagać sobie ściereczką



dekorujemy według własnego uznania, polecam wykorzystać do dekoracji pozostałą galaretkę.





Roladę wstawiamy d lodówki na co najmniej kilka godzin a najlepiej na całą noc 

i gotowe, jest przepyszne, elegancko wygląda, idealnie nada się na każdą okazję :) Polecam gorąco 











1 komentarz:

Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko