.

.

czwartek, 7 marca 2024

Ciasto ŁACIATA SZACHOWNICA -z jabłkami, budyniem, galaretką-pyszne i ładne ciasto +FILM

 Cześć Kochani, dziś przychodzę do Was z kolejnym super przepisem na pyszne, efektowne i łatwe do zrobienia ciasto-ciasto łaciata szachownica. Składa się z biszkoptu łaciatego, jabłek, masy budyniowej, herbatników ułożonych we wzór szachownicy i galaretki. Wygląda przepięknie, na każdym zrobi wrażenie. Smakuje rewelacyjnie. Polecam gorąco 






Zapraszam na film z jego przygotowaniem krok po kroku 



SKŁADNIKI

Blaszka ok 25x35cm

używam szklanki 250ml 


BISZKOPT ŁACIATY


CIASTO BIAŁE


-3 białka (żółtka odkładamy do masy budyniowej)

-1/3 szkl cukru

-25g  mąki pszennej tortowej

-75g mąki ziemniaczanej

-łyżeczka octu

-łyżeczka proszku do pieczenia 


CIASTO CIEMNE 


-3 jajka

-0,5 szkl cukru

-0,5 szkl mąki pszennej tortowej

-łyżka kakao

-łyżeczka proszku do pieczenia 



JABŁKA 


-ok 1,5 kg jabłek

-galaretka cytrynowa


MASA BUDYNIOWA


-1 litr mleka

-200g masła

-3 budynie śmietankowe bez cukru po 40g sztuka

-3/4 szkl cukru

-3 żółtka


DODATKOWO


-małe herbatniki z czekoladą ok 300g

-galaretka cytrynowa 



Na początek zrobimy biszkopt

CZĘŚĆ BIAŁA


Żółtka oddzielamy od białek-białka ubijamy, dodajemy stopniowo cukier, następnie ocet. Chwilę miksujemy, dodajemy mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia-delikatnie mieszamy



CZĘŚĆ KAKAOWA


Żółtka oddzielamy od białek, białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier, następnie zmniejszamy obroty i dodajemy żółtka.

Przesiewamy mąkę, kakao  proszek do pieczenia-delikatnie mieszamy.



Do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy naprzemiennie ciasto jasne i kakaowe, wyrównujemy, wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i pieczemy ok 25 minut, studzimy i kroimy na dwa spody.






JABŁKA

Jabłka obieramy, trzemy na tarce o grubych oczkach, prażymy do miękkości, dodajemy galaretkę cytrynową, mieszamy i wykładamy na pierwszy spod biszkoptowy, przykrywamy drugim.




MASA BUDYNIOWA


750ml mleka dajemy do garnka, dodajemy masło i cukier-zagotowujemy

w osobnej misce mieszamy 3 żółtka, 3 budynie i 250ml mleka-wylewamy to na gotujące się mleko z masłem, mieszamy i gotujemy do zgęstnienia, wykładamy na biszkopt.




Na masie budyniowe układamy małe herbatniki we wzór szachownicy czyli czekoladą do dołu i do góry naprzemiennie.



Nie ruszamy ciasta, bo czekolada z herabtników troche się roztopi od ciepła masy budyniowe, ciasto studzimy i wstawiamy do lodówki na ok 1 godzinę.

2 galaretki cytrynowe rozpuszczamy we wrzątku, studzimy, tężejące wykładamy na ciasto.




Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. I gotowe :) Ciasto cudnie wygląda, jest stabilne, pięknie się kroi, smakuje rewelacyjnie, gorąco polecam .













Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko