Cześć Kochani, dziś przychodzę do Was z kolejnym super przepisem na pyszne, efektowne i łatwe do zrobienia ciasto-ciasto łaciata szachownica. Składa się z biszkoptu łaciatego, jabłek, masy budyniowej, herbatników ułożonych we wzór szachownicy i galaretki. Wygląda przepięknie, na każdym zrobi wrażenie. Smakuje rewelacyjnie. Polecam gorąco
Zapraszam na film z jego przygotowaniem krok po kroku
SKŁADNIKI
Blaszka ok 25x35cm
używam szklanki 250ml
BISZKOPT ŁACIATY
CIASTO BIAŁE
-3 białka (żółtka odkładamy do masy budyniowej)
-1/3 szkl cukru
-25g mąki pszennej tortowej
-75g mąki ziemniaczanej
-łyżeczka octu
-łyżeczka proszku do pieczenia
CIASTO CIEMNE
-3 jajka
-0,5 szkl cukru
-0,5 szkl mąki pszennej tortowej
-łyżka kakao
-łyżeczka proszku do pieczenia
JABŁKA
-ok 1,5 kg jabłek
-galaretka cytrynowa
MASA BUDYNIOWA
-1 litr mleka
-200g masła
-3 budynie śmietankowe bez cukru po 40g sztuka
-3/4 szkl cukru
-3 żółtka
DODATKOWO
-małe herbatniki z czekoladą ok 300g
-galaretka cytrynowa
Na początek zrobimy biszkopt
CZĘŚĆ BIAŁA
Żółtka oddzielamy od białek-białka ubijamy, dodajemy stopniowo cukier, następnie ocet. Chwilę miksujemy, dodajemy mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia-delikatnie mieszamy
CZĘŚĆ KAKAOWA
Żółtka oddzielamy od białek, białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier, następnie zmniejszamy obroty i dodajemy żółtka.
Przesiewamy mąkę, kakao proszek do pieczenia-delikatnie mieszamy.
Do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy naprzemiennie ciasto jasne i kakaowe, wyrównujemy, wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i pieczemy ok 25 minut, studzimy i kroimy na dwa spody.
JABŁKA
Jabłka obieramy, trzemy na tarce o grubych oczkach, prażymy do miękkości, dodajemy galaretkę cytrynową, mieszamy i wykładamy na pierwszy spod biszkoptowy, przykrywamy drugim.
MASA BUDYNIOWA
750ml mleka dajemy do garnka, dodajemy masło i cukier-zagotowujemy
w osobnej misce mieszamy 3 żółtka, 3 budynie i 250ml mleka-wylewamy to na gotujące się mleko z masłem, mieszamy i gotujemy do zgęstnienia, wykładamy na biszkopt.
Na masie budyniowe układamy małe herbatniki we wzór szachownicy czyli czekoladą do dołu i do góry naprzemiennie.
Nie ruszamy ciasta, bo czekolada z herabtników troche się roztopi od ciepła masy budyniowe, ciasto studzimy i wstawiamy do lodówki na ok 1 godzinę.
2 galaretki cytrynowe rozpuszczamy we wrzątku, studzimy, tężejące wykładamy na ciasto.
Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. I gotowe :) Ciasto cudnie wygląda, jest stabilne, pięknie się kroi, smakuje rewelacyjnie, gorąco polecam .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko