.

.

niedziela, 7 kwietnia 2024

Chrupiące paluszki ziemniaczane z serem-pyszna i łatwa przekąska +FILM

 Cześć kochani, witam Was po świętach.

Jako, że Wielkanoc była zaledwie kilka dni temu myślę, że każdy ma nadmiar słodkości, więc dziś zapraszam na pyszną przekąskę na słono.  Mowa o chrupiących paluszkach ziemniaczanych, Robimy je z gotowanych ziemniaków, więc można je przyrządzić gdy np zostały nam ziemniaki z obiadu :)

Dodajemy do ciasta natkę pietruszki, przyprawy, ser żółty, usmażone są chrupiące i super nadadzą się jako przekąska np do piwa, na mecz ,do filmu czy na spotkanie.




Polecam serdecznie bo to bardzo łatwy przepis. 

Niebawem zapraszam na kolejne nowości.


Zapraszam też na film z przygotowaniem paluszków



SKŁADNIKI

***przepis jest bardzo wydajny, wychodzi bardzo dużo paluszków

-500g obranych ziemniaków 

-100g sera żółtego

-4-5 łyżek mąki ziemniaczanej

-natka pietruszki 

-sól

-pieprz

-słodka papryka


DODATKOWO

-olej do smażenia


Ziemniaki obieramy, solimy do smaku, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości.

Odcedzamy i przeciskamy przez praskę, albo sitko, albo rozgniatamy dokładnie np widelcem

studzimy




Dodajemy starty ser, natkę pietruszki-ja dałam ok 2 łyżki, doprawiamy solą (nie dajemy jej dużo bo ziemniaki były już solone, i ser też jest słony więc dosłownie szczyptę) 

Dodajemy paprykę, pieprz i mąkę-mąkę polecam dodawać stopniowo, bo gdy np macie ziemniaki suche, bezie potrzeba jej ciut mniej.



Jeśli macie odmianę ziemniaków z mała zawartością skrobi może być potrzebne więcej maki ziemniaczanej. Zagniatamy ciasto tak by dało się wałkować

Odrywamy kawałek, podsypujemy blat mąką, wałkujemy dość cienko, kroimy na paseczki.




Olej podgrzewamy, na gorący dajemy paseczki, smażymy na złoty kolor. Usmażone dajemy na ręcznik papierowy by usunąć nadmiar oleju.



Podajemy np z ketchupem, sosem czosnkowym czy po prostu zajadamy same.

I gotowe, pyszna przekąska do pochrupania, zróbcie bo warto









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko