Cześć Kochani, dziś zapraszam Was na kolejną babkę wielkanocną-po prostu najlepszą. Jest wilgotna, delikatna, przepyszna, długo zachowuje świeżość. Jeśli nie macie ulubionego przepisu na babkę to ten na pewno nim zostanie. Babka swój smak i delikatność zawdzięcza dodatkowi powideł śliwkowych.
Polecam gorąco nie zawiedziecie się-jest idealna :)
Zapraszam na film z jej przygotowaniem
SKŁADNIKI
*proporcje na dużą babkę, moja forma ma 23cm u góry
BABKA
2 szklanki maki tortowej (szklanka 250ml)
3/4 szkl cukru
3 jajka
125ml oleju
250ml mleka
2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżki kakao
3 łyżki powideł śliwkowych
LUKIER MAŚLANY
1 szkl cukru pudru
3 duże łyżki rozpuszczonego masła
1 łyżka mleka
Jajka ubijamy z cukrem na jasną, puszystą masę-trzeba to robić dość długo.
Dodajemy olej, mleko, sodę, mąkę, kakao, powidła i wszystko miksujemy na gładkie ciasto.
Formę na babkę smarujemy np margaryną i dokładnie wysypujemy bułką tartą.
Wlewamy ciasto
wstawiamy do nagrzanego do 10 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i pieczemy ok 40-45 min do suchego patyczka.
Podczas pieczenia nie otwieramy piekarnika.
Upieczoną babkę wyciągamy z formy i studzimy
Możemy polać ją np czekoladą mleczną, białą, lukrem cytrynowym czy lukrem maślanym
LUKIER masło rozpuszczamy i studzimy, dodajemy mleko i cukier puder-stopniowo aż do uzyskania gęstej konsystencji
Babkę polewamy lukrem, możemy posypać np posypką, orzechami i gotowe :)
Przechowujemy albo w lodówce albo pod okryciem. Jest wilgotna i długo zachowuje świeżość.
Na prawdę polecam, jest przepyszna :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko