.

.

czwartek, 18 kwietnia 2024

Ciasto METROWIEC-stary, rewelacyjny przepis (pyszne dwukolorowe ciasto z kremem i polewą) +FILM

 Cześć Kochani

Na moim blogu i kanale YouTube staram się umieszczać wypieki różnego rodzaju, zarówno te wymyślone przeze mnie jak i te tradycyjne, niezawodne, pyszne.

Dziś przychodzę do Was z takim właśnie przepisem. 

Chcę Wam przedstawić rewelacyjny przepis ze starego zeszytu na ciasto Metrowiec.

Co to za ciasto? Jest to ciasto składające się z dwukolorowych kromeczek przełożonych kremem.

Dlaczego metrowiec? Bo wychodzi bardzo długie. Pieczemy dwa ciasta-jasne i ciemne w takich samych keksówkach, potem kroimy je na kromeczki i przekładamy kremem naprzemiennie kolorami.

Powstają dwa długie ciasta, gdyby je położyć w linii prostej miałyby ok metr stąd nazwa ciasta.

Metrowca kroimy pod skosem tak, że powstają nam kawałki ciasta w dwóch kolorach. 











Ciasto to klasyczne smaki, które na pewno każdemu posmakują. Metrowiec z tego przepisu wychodzi wprost rewelacyjny, robi się go bardzo łatwo, miło i przyjemnie. Bardzo polecam.



Zapraszam też na film na którym zobaczycie jak krok po kroku zrobić to pyszne ciasto



SKŁADNIKI


używałam keksówek długość 30cm, szerokość 11cm, wysokość 7cm

CIASTO JASNE

-4 jajka

-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

-3/4 szkl cukru

-1,5 szkl mąki pszennej tortowej (używam szklanek 250ml)

-8 łyżek oleju

-8 łyżek wody


CIASTO CIEMNE 

-4 jajka

-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

-3/4 szkl cukru

-1 szklanka +kopiasta łyżka mąki pszennej tortowej

-1 kopiasta łyżka kakao

-8 łyżek oleju

-8 łyżek wody


KREM

-1250ml mleka

-3 budynie śmietankowe po 40g sztuka bez cukru

-3/4 szkl cukru

-2 łyżki mąki pszennej tortowej

-250g masła

-cukier waniliowy


POLEWA

-200g czekolady mleczne lub deserowej

-5 łyżek mleka

-ok 40g masła lub margaryny

DODATKOWO

-kilka kostek białej czekolady do dekoracji 


CIASTO JASNE

jajka ubijamy z  cukrem na puszystą, jasną masę-trzeba to chwilę porobić.



Następnie przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy olej, wodę-wszystko miksujemy do połączenia. Ciasto przekładamy do keksówki posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą.


CIASTO KAKAKOWE

Robimy je tak samo jak jasne, czyli jajka ubijamy na puszystą masę, przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz z kakao, dodajemy olej i wodę i wszystko miksujemy do połączenia



Ciasto przekładamy do takiej samej keksówki jak ciasto jasne.



Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i pieczemy ok 35-40 minut do suchego patyczka.

Upieczone ciasta studzimy.



KREM

Do garnka dajemy mleko, budynie, mąkę, cukier, cukier waniliowy i wszystko mieszamy tak by się dokładnie rozpuściło.

Stawiamy na ogniu i gotujemy mieszając-ma nam powstać gęsty budyń. Budyń studzimy do temp pokojowej.



Masło w temp pokojowej ucieramy na puch i dodajemy stopniowo, wciąż mieszając budyń też w temp pokojowej



Ciasta jasne i kakaowe kroimy na takie same kromki 



Kromki przekładamy tak by raz była jasna, raz kakaowa-odsyłam do filmu 





Każdą kromkę smarujemy kremem (nie grubo) i układamy obok siebie.

Mamy mieć dwa długie ciasta przełożone kremem 




Resztą kremu smarujemy ciasta.



Składniki na polewę dajemy do miski (czekolada powinna być dobrej jakości) 

Dajemy do mikrofali na 1 minutę najwyższej mocy, mieszamy do połączenia.

Możemy też rozpuścić je nad kąpielą wodną.

Polewamy ciasta



Następnie białą czekoladę rozpuszczamy, dajemy do woreczka np strunowego, nacinamy róg i polewamy ciasta robiąc "niteczki" 



Ciasta wstawiamy do lodówki na cała noc by wszystko się scaliło, namiękło 

Metrowiec kroimy pod skosem 














I gotowe :) Ciasto jest przepyszne, wilgotne, delikatne i bardzo ładnie wygląda, polecam serdecznie je zrobić, bo jest łatwe i z tego przepisu wyjdzie Wam idealnie 










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko