Cześć Kochani, dziś zapraszam Was na jedno z najpyszniejszych ciast. Jako, ze sezon na maliny w pełni chce Wam przedstawić przepis na ciasto Malinowa Krówka :) Jest wspaniałe, kremowe, delikatne . Składa się z biszkoptu karmelowego, kremu kajmakowego, galaretki z malinami. Słodycz kremu idealnie komponuje się z kwaskowymi malinami tworząc rewelacyjny deser. Ciasto znika ekspresowo, wszystkim bardzo smakuje. Zapraszam po przepis :)
Zapraszam też na film z jego przygotowaniem krok po kroku :)
SKŁADNIKI
*blaszka 25x35cm
BISZKOPT KRÓWKOWY
- 6 jajek
-3/4 szkl mąki pszennej tortowej (ok 100g)
-2 budynie karmelowe, krówkowe lub toffi bez cukru po 40g sztuka
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-3/4 szkl cukru ok 170g
-ok pół łyżki kakao (można pominąć)
KREM
-1000ml mleka
-3 budynie śmietankowe bez cukru po 40g sztuka
-1 łyżka mąki pszennej tortowej
-1 łyżka mąki ziemniaczanej
-250g masła
-puszka masy kajmakowej ok 500g
GALARETKA
-400g malin
-2 galaretki malinowe
-750 ml wrzątku
BISZKOPT
Żółtka oddzielamy od białek, białka ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo dodajemy cukier-chwilę miksujemy i zmniejszamy obroty, dodajemy żółtka-chwilkę miksujemy.
Następnie przesiewamy budynie karmelowe, mąkę i kakao oraz proszek do pieczenia-bardzo delikatnie mieszamy do połączenia.
Wykładamy do blaszki wyłożonej papierem o pieczenia, wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu, pieczemy ok 25 minut, nie otwieramy piekarnika w czasie pieczenia.
Upieczony biszkopt wyciągamy, odcinamy od blaszki brzegi i studzimy.
Kroimy na dwa spody.
KREM
Super przepis i pięknie wygląda na pewno w najbliższym czasie upiekę dziękuję za przepis
OdpowiedzUsuńZapisuję przepis i koniecznie do zrobienia bo wygląda pięknie 😍
OdpowiedzUsuń