.

.

czwartek, 11 lipca 2024

Ciasto MALINOWA KRÓWKA-biszkopt karmelowy z kremem kajmakowym z galaretką i malinami-pyszne i łatwe ciasto +FILM

 Cześć Kochani, dziś zapraszam Was na jedno z najpyszniejszych ciast. Jako, ze sezon na maliny w pełni chce Wam przedstawić przepis na ciasto Malinowa Krówka :) Jest wspaniałe, kremowe, delikatne . Składa się z biszkoptu karmelowego, kremu kajmakowego, galaretki z malinami. Słodycz kremu idealnie komponuje się z kwaskowymi malinami tworząc rewelacyjny deser. Ciasto znika ekspresowo, wszystkim bardzo smakuje. Zapraszam po przepis :) 





Zapraszam też na film z jego przygotowaniem krok po kroku :) 



SKŁADNIKI 

*blaszka 25x35cm


BISZKOPT KRÓWKOWY

- 6 jajek 

-3/4 szkl mąki pszennej tortowej (ok 100g)

-2 budynie karmelowe,  krówkowe lub toffi  bez cukru po 40g sztuka

-2 łyżeczki proszku do pieczenia

-3/4 szkl cukru ok 170g

-ok pół łyżki kakao (można pominąć)


KREM

-1000ml mleka

-3 budynie śmietankowe bez cukru po 40g sztuka

-1 łyżka mąki pszennej tortowej

-1 łyżka mąki ziemniaczanej

-250g masła

-puszka masy kajmakowej ok 500g


GALARETKA

-400g malin

-2 galaretki malinowe 

-750 ml wrzątku 


BISZKOPT

Żółtka oddzielamy od białek, białka ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo dodajemy cukier-chwilę miksujemy i zmniejszamy obroty, dodajemy żółtka-chwilkę miksujemy.

Następnie przesiewamy budynie karmelowe, mąkę i kakao oraz proszek do pieczenia-bardzo delikatnie mieszamy do połączenia. 


Wykładamy do blaszki wyłożonej papierem o pieczenia, wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu, pieczemy ok 25 minut, nie otwieramy piekarnika w czasie pieczenia.

Upieczony biszkopt wyciągamy, odcinamy od blaszki brzegi i studzimy.

Kroimy na dwa spody.



KREM


 Do garnka dajemy 750ml mleka-stawiamy na ogniu i podgrzewamy.

W miseczce miksujemy budynie śmietankowe , mąki i 250ml mleka (WAŻNE do budyniu nie dodajemy cukru nie ma tu błędu) krem posłodzi nam masa kajmakowa

Mieszaninę wylewamy na gotujące się mleko i mieszamy energicznie żeby powstał gęsty budyń. Budyń studzimy do temp pokojowej.



Masło w temp pokojowej ucieramy, dodajemy stopniowo budyń. Następnie dodajemy masę kajmakową i wszystko miksujemy do połączenia. 




Pierwszy spód biszkopta możemy opcjonalnie nasączyć lekko herbatą, nie jest to konieczne.
Wykładamy 2/3 kremu, przykrywamy drugim spodem, który też możemy lekko nasączyć i smarujemy resztą kremu.




Wstawiamy do lodówki na czas przygotowania galaretki

Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie, dokładnie mieszamy, studzimy, dodajemy maliny, dajemy do lodówki żeby zaczęła lekko gęstnieć, wykładamy na ciasto Ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc żeby wszystko się przegryzło, stężało






I gotowe :) ciasto pięknie się kroi, pięknie wygląda i jest po prostu wspaniałe :) 
Polecam serdecznie i życzę smacznego 














2 komentarze:

  1. Super przepis i pięknie wygląda na pewno w najbliższym czasie upiekę dziękuję za przepis

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapisuję przepis i koniecznie do zrobienia bo wygląda pięknie 😍

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko